Συμμαχία για την Ψυχική Υγεία στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ‘MENTBEST’
Η πρώτη εκδήλωση δικτύου συνεργασίας φορέων είχε στόχο να ενημερώσει την κοινότητα για το έργο
Στα πλαίσια του ερευνητικού ευρωπαϊκού έργου «MENTBEST», με επικεφαλή την Ευρωπαϊκή Συμμαχία κατά της Κατάθλιψης (European Alliance Against Depression – EAAD), πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση δικτύου συνεργασίας φορέων στις 1 Απριλίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Ο στόχος του MENTBEST είναι η πρόληψη και µείωση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στον γενικό πληθυσμό και σε ευάλωτες ομάδες που πιθανώς να βρεθούν σε μειονεκτική θέση μπροστά σε δραματικές κοινωνικές αλλαγές (π.χ. οικολογική κρίση, ταχεία ψηφιοποίηση, οικονομική ύφεση, πολεμικές διαμάχες). Το ερευνητικό έργο υλοποιείται στην Ελλάδα από το Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South East European Research Centre – SEERC), με επικεφαλής την Καθ. Ana B. Vivas, Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του CITY College, University of York Europe Campus.
Η πρώτη εκδήλωση δικτύου συνεργασίας φορέων είχε στόχο να ενημερώσει την κοινότητα για το έργο και να σχηματίσει τη Συμμαχία για την Ψυχική Υγεία στη Θεσσαλονίκη για να οργανώσει και να υποστηρίξει την υλοποίηση της παρέμβασης που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2024. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κα Έφη Θεοδωράκη, εκπρόσωποι του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας, κου Ευθύμιου Χατζηθεόκλητου, και του Αντιδημάρχου Μέριμνας για την Τρίτη Ηλικία κου Λάζαρου Ζαχαριάδη, καθώς και εκπρόσωπος της διοίκησης της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονία). Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι από διάφορους φορεις της πόλης, από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για πρόσφυγες/μετανάστες και νέους/ες καθώς και από κέντρα (ψυχικής) υγείας, κοινωνικές υπηρεσίες για ηλικιωμένους κλπ. Σημαντικοί φορείς/μέλη της κοινότητας έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και υπήρξε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση όπου οι συμμετέχοντες παρείχαν πολύτιμες γνώσεις και πληροφορίες.
Για να επιτευχθεί ο στόχος του έργου «MENTBEST», θα εφαρμοστεί η παρέμβαση 4-επιπέδων που δημιουργήθηκε από την “Ευρωπαϊκή Συμμαχία κατά της Κατάθλιψης” (EAAD), αλλά σε μια πιο διευρυμένη έκδοση, που σχετίζεται όχι μόνο με την κατάθλιψη και τον κίνδυνο αυτοκτονίας, αλλά επίσης με τις αγχώδεις διαταραχές και στρατηγικές προαγωγής της ψυχικής υγείας για πληθυσμούς χωρίς κλινικά προβλήματα. Η παρέμβαση 4-επιπέδων θα εφαρμοστεί σε επιλεγμένες πόλεις/περιοχές πέντε χωρών, μία εκ των οποίων είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, και απευθύνεται σε: 1. υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας, 2. ευρύ κοινό, 3. ασθενείς/ομάδες υψηλού κινδύνου, 4. παράγοντες/οργανισμούς (δημόσιοι, ιδιωτικοί, φιλανθρωπικοί) στην κοινότητα που εργάζονται με ευάλωτους πληθυσμούς ή που ενδιαφέρονται για την ψυχική υγεία.