Συνέδριο για την Καρδιολογία στη Θεσσαλονίκη – Οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο

Φέτος μεταξύ άλλων διαφαίνεται ο νέος ρόλος που θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική, ενώ αναφορά γίνεται και σε νέα φάρμακα

Parallaxi
συνέδριο-για-την-καρδιολογία-στη-θεσσ-973128
Parallaxi

Η Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ» διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη, το 25ο Συνέδριο New Trends in Cardiology 2025. Ένας συνέδριο-θεσμός, από το οποίο κάθε χρόνο προκύπτουν σημαντικά πράγματα αναφορικά με τον τομέα της καρδιολογίας. Φέτος μεταξύ άλλων διαφαίνεται ο νέος ρόλος που θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική, ενώ αναφορά γίνεται και σε νέα φάρμακα.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει: Mentoring sessions, παρουσιάσεις περιστατικών, διαλέξεις από επιφανείς επιστήμονες, παράλληλες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνεδρίες, αλλά και συνεδρίες με τις τελευταίες εξελίξεις σε τομείς όπως: Καρδιακές αρρυθμίες, μυοκαρδιοπάθειες, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή απεικόνιση, πρόληψη, επεμβατική καρδιολογία, δομικές καρδιοπάθειες.

Στην εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» της ΕΡΤ3 μίλησαν ο Αντώνης Ζιάκας, Καθηγητής καρδιολογίας ΑΠΘ, Δ/ντής Α΄Καρδιολογικής Κλινικής ΑΧΕΠΑ η Όλγα Τζέτζη, παιδίατρος, καθώς και ο επιμελητής καρδιολογίας, Ματθαίος Διδάγγελος.

«Ευτυχώς είμαστε προς το τέλος των λοιμώξεων, οι έντονες, η γρίπη που μας ταλαιπώρησε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι σε ύφεση, αλλά έχουμε αρκετά περιστατικά γριπώδους συνδρομής. Είμαστε σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. για το εμβόλιο για μηνιγγίτιδα και τι ισχύει. Το βασικό πρόγραμμα εμβολίων είναι το ίδιο εδώ και χρόνια, σαφώς και θα έχουμε νέου τύπου εμβόλια, γι’ αυτό γίνονται και μελέτες. Η πρόληψη ξεκινά από τη μήτρα και στο θέμα εμβολίων, διατροφής και πολύ καλό είναι η συνεργασία όλων των ειδικοτήτων. Συστήνουμε στους γονείς ο πλήρης έλεγχος από παιδοκαρδιολόγο να γίνεται πριν το παιδί μπει στο δημοτικό. Είναι το ατομικό δελτίο υγείας του μαθητή. Σημαντικό πάρα πολύ η λήψη του ιστορικού, για συγγενείς καρδιοπάθειες.

Για τα λιποθυμικά επεισόδια σε παιδιά και τα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς, η κ.Τζέτζη ανέφερε:

« Αυτά είναι στις πιο μεγάλες ηλικίες. Θα μας ανησυχήσει σε ένα νεογνό η δυσκολία στη διατροφή του, αν κουράζεται εύκολα όταν θηλάζει, η κυάνωση, η ταχύπνια, και να μη βάζει βάρος. Αυτά στη νεογνική – βρεφική ηλικία. Σε μεγαλύτερα παιδιά, το αν κουράζεται εύκολα, πόνος στο στήθος κατά την άσκηση, απώλεια συνείδησης, λιποθυμικά επεισόδια. Ακούμε συνέχεια αιφνίδιους θανάτους στα γήπεδα, μπορεί να είναι κάποια μυοκαρδιοπάθεια, συνήθως γίνεται αντιληπτή για πρώτη φορά ακόμη και στην εφηβική ηλικία», ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία προληπτικών ελέγχων.

«Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει πλέον πολύ δυνατά στην ιατρική, οι γιατροί φοβούνται ότι θα τους πάρει τη δουλειά, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει. Η απεικόνιση στην καρδιολογία είναι πολύ σημαντική, κάνουμε υπερήχους. Μια εξέταση που ζητά όλος ο κόσμος η αξονική στεφανιογραφία εκεί η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα με τη βοήθεια και του καρδιολόγου. Έχουμε καινούρια φάρμακα για τις μυοκαρδιοπάθειες, στην αμυλοείδωση, υπετροφική μυοκαρδιοπάθεια και σύντομα καινούρια για τη λιποπρωτεΐνη Α. Φέτος έχουμε για πρώτη φορά εργασία από την κλινική μας σε ξένο περιοδικό που πρώτο όνομα είναι φοιτητής», είπε μεταξύ άλλων ο κ.Ζιάκας.

«Προσπαθούμε να είμαστε κοντά στους ασθενείς συμμετέχοντας σε διάφορα προγράμματα όπως το τελευταίο του υπουργείου για την πρόληψη. Όσον αφορά τα λιπίδια κάνει κανείς ένα προληπτικό έλεγχο, επίσης εξετάσεις όπως υπέρηχο καρδιάς. Μπορούν να κάνουν εξετάσεις κόπωσης, στρεσάρουμε την καρδιά και βλέπουμε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις αρτηρίες», ανέφερε από την πλευρά του ο.Διδάγγελος, που στάθηκε και στο πότε πρέπει να γίνεται ένας καρδιολογικός έλεγχος.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα