Τα αιωρούμενα σωματίδια ο 12ος παράγοντας κινδύνου για την άνοια
“Είμαστε όλοι υποψήφιοι για άνοια".
Τεράστια πρόοδος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με την κα Μάγδα Τσολάκη, Νευρολόγο – ψυχίατρο και Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας νόσου Αλτσχάιμερ, υπάρχουν δώδεκα περιβαλλοντικοί παράγοντες που, αν τελικά τους αντιμετωπίσουμε, θα έχουμε 40% λιγότερους ασθενείς με άνοια το 2050.
“Μέχρι τώρα, βασιζόμασταν σε κλινικά κριτήρια Αμερικανών επιστημόνων, τα οποία βελτιώθηκαν το 2011, ενώ το 2018 μπήκαν για πρώτη φορά οι βιοδείκτες, δηλαδή η μαγνητική τομογραφία, η εξέταση στο αίμα και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, οι ψηφιακοί βιοδείκτες, το pet εγκεφάλου για το πώς μεταβολίζεται η γλυκόζη στον εγκέφαλο, η παρακέντηση από τον Ο3 και τον Ο4 κ.α.
“Είμαστε όλοι υποψήφιοι για άνοια, υπάρχουν 75 προδιαθεσικά γονίδια, καθώς και το περιβάλλον με 12 παράγοντες κινδύνου που συμπληρώνουν το παζλ της νόσου”, επισήμανε η κα Τσολάκη, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι, όποιος κάνει τις γονιδιακές εξετάσεις και, εφόσον το αποτέλεσμα βγει αρνητικό, μπορεί να ξέρει ότι τα επόμενα 20 χρόνια δεν θα νοσήσει.
Τέλος, η κα Τσολάκη αναφέρθηκε στον τιμητικό έπαινο που δόθηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ3 “Μέρα με Χρώμα“, για την σημαντική προβολή του σοβαρού αυτού ιατρικού θέματος, λέγοντας ότι “είναι η έκφραση όλου του κόσμου, αν ο κάθε επιστήμονας περνούσε αυτό που ήθελε στην κοινωνία, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.”
Εντωμεταξύ, μία ενδιαφέρουσα Ιατρική εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί απόψε Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου στη Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης.
Η εκδήλωση γίνεται σε Συνδιοργάνωση με τον Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας στο Συνεδριακό κέντρο Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ) στις 19:00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Τα θέματα που θα αναλυθούν είναι η Σύγχρονη διαγνωστική & θεραπευτική διαδικασία στη Νόσο Αλτσχάιμερ, διάγνωση και αντιμετώπιση της Νόσου Parkinson & αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Πηγή: EΡΤ