Tα χάπια για την στυτική δυσλειτουργία βοηθούν με το Αλτσχάιμερ;

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 270.000 άνδρες με μέση ηλικία 59 ετών, οι οποίοι είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με στυτική δυσλειτουργία.

Parallaxi
tα-χάπια-για-την-στυτική-δυσλειτουργία-436426
Parallaxi

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology» αναφέρει ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας ενδέχεται να συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 270.000 άνδρες με μέση ηλικία 59 ετών, οι οποίοι είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με στυτική δυσλειτουργία. Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες δεν παρουσίαζαν προβλήματα μνήμης ή σκέψης στην έναρξη της μελέτης. Έπειτα, παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για πέντε χρόνια. Η μελέτη συγκρίνει το 55% των συμμετεχόντων που είχαν λάβει συνταγές για φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας με το 45% που δεν είχαν λάβει συνταγές.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 1.119 άτομα ανέπτυξαν νόσο Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα που λάμβαναν φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία είχαν 18% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ σε σχέση με εκείνα που δεν έπαιρναν τα φάρμακα. Η σύνδεση αυτή ήταν πιο έντονη σε αυτούς που είχαν λάβει το μεγαλύτερο αριθμό συνταγών κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, τα οποία διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία για να επιτρέψουν τη ροή περισσότερου αίματος, αναπτύχθηκαν αρχικά για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα φάρμακα μειώνουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, αλλά δείχνει μια συσχέτιση. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, να μάθουμε περισσότερα για τα πιθανά οφέλη και τους μηχανισμούς αυτών των φαρμάκων και να εξετάσουμε τη βέλτιστη δοσολογία», επισημαίνει η λέκτορας στο University College London και συγγραφέας της μελέτης, Ρουθ Μπράουερ.

Η ίδια προσθέτει ότι «μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή με συμμετέχοντες άνδρες και γυναίκες δικαιολογείται για να καθοριστεί εάν αυτά τα ευρήματα θα ισχύουν και για τις γυναίκες».

Πηγή: ieidiseis.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα