Τα μανιτάρια που βοηθούν στη θεραπεία Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και εγκεφαλικού

Τις «θαυματουργές» ιδιότητες τους αναδεικνύει μια νέα μελέτη

Parallaxi
τα-μανιτάρια-που-βοηθούν-στη-θεραπεία-633193
Parallaxi

Τις «θαυματουργές» ιδιότητες των μανιταριών, τα οποία εδώ και αιώνες χρησιμοποιούνται στην κινεζική ιατρική ως φάρμακα για διάφορες ασθένειες, αναδεικνύει μια νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Σαντόνγκ (Shandong), που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο Journal of Food Science, σημειώνουν ότι οι εδώδιμοι και φαρμακευτικοί μύκητες περιέχουν βιοενεργά συστατικά με θεραπευτική δυνατότητα για ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ). Δεν αναφέρονται στα συνηθισμένα λευκά μανιτάρια, αλλά τα πιο σπάνια και… μυστηριώδη, τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν ως νέα φαρμακευτικά προϊόντα ή λειτουργικά τρόφιμα.

Οι ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος περιλαμβάνουν πολύπλοκη παθοφυσιολογία, σταδιακή εμφάνιση συμπτωμάτων και σημαντικές προκλήσεις στη θεραπευτική αξιολόγηση.

Η γήρανση του πληθυσμού και το αυξανόμενο άγχος -κοινωνικό και εργασιακό- έχουν συμβάλει στην αυξανόμενη συχνότητα καταστάσεων όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος Αλτσχάιμερ (AD), η νόσος του Πάρκινσον (PD), η επιληψία, ακόμη και η κατάθλιψη που σχετίζονται με υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Η φαρμακολογική ανάπτυξη στις παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος παραμένει περιορισμένη, καθώς οι υπάρχουσες θεραπείες δεν σταματούν την εξέλιξη της νόσου, αλλά ανακουφίζουν μόνο τα συμπτώματα. Οι δυσμενείς επιπτώσεις και η ελλιπής μηχανιστική κατανόηση περιπλέκουν περαιτέρω τις προσπάθειες ανακάλυψης φαρμάκων σε αυτόν τον τομέα, με αποτέλεσμα χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε σύγκριση με άλλα θεραπευτικά πεδία.

Ωστόσο, ορισμένοι μύκητες περιέχουν πολυσακχαρίτες, στεροειδή, φλαβονοειδή, τερπενοειδή και αλκαλοειδή και προσφέρουν τεκμηριωμένα αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτικά αποτελέσματα.

Ποια μανιτάρια αποτελούν «χρυσάφι» για την ιατρική

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε τέσσερα είδη μανιταριών, αναλύοντας τις πιθανές νευροπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις τους.

Τα μανιτάρια αυτά επιλέχθηκαν, λόγω της ευρείας χρήσης τους στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, αλλά και των υπαρχόντων επιστημονικών δεδομένων που υποδεικνύουν ότι είναι αποτελεσματικά απέναντι στις ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Γανόδερμα το λαμπερό (Ganoderma lucidum): Το γνωστό και ως «μανιτάρι της αθανασίας», περιέχει δραστικές ουσίες όπως το δεακετυλογανοδερικό οξύ F, το οποίο φαίνεται να ρυθμίζει τη λειτουργία των μικρογλοιακών και αστρογλοιακών κυττάρων – βασικών για το ανοσοποιητικό σύστημα του εγκεφάλου. Οι μηχανισμοί αυτοί σχετίζονται άμεσα με τη φλεγμονή, μία από τις βασικές αιτίες εξέλιξης νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.

Κορδιοκέφαλος (Cordyceps militaris): Είναι ένας μύκητας που περιέχει πεπτίδια σεληνίου, ο οποίος σε μοντέλα πειραματόζωων έχουν δείξει δράση κατά του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, δύο βασικούς «εχθρούς» της νευρολογικής υγείας. Κάτι που ίσως εξηγεί γιατί αυτό το μανιτάρι θεωρείται τόσο τονωτικό στην παραδοσιακή ιατρική.

Χαίτη του λιονταριού (Hericium erinaceus): Σε πειραματικές μελέτες για την κατάθλιψη συνέβαλε στη ρύθμιση των μονοαμινικών νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, ενώ παράλληλα φάνηκε να καταπραΰνει τη νευροφλεγμονή.

Antrodia camphorata: Το εν λόγω φαρμακευτικό μανιτάρι έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε μοντέλα πειραματόζωων ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς μείωσε το μέγεθος του εμφράγματος και ενίσχυσε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών.

Πώς είναι καλύτερο να δίνονται στους ασθενείς τα μανιτάρια

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, «όσο η παγκόσμια αγορά υγείας συνεχίζει να αναπτύσσεται και η ευαισθητοποίηση για την υγεία ενισχύεται, οι βρώσιμοι και φαρμακευτικοί μύκητες γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς λόγω των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων τους, της αυξανόμενης ιατρικής τους αξίας και της συνεχούς ανάπτυξης της βιομηχανίας τους».

Η κινεζική κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί τη στρατηγική ενσωμάτωση της παραδοσιακής ιατρικής βιομηχανίας της χώρας με τα δυτικά φαρμακευτικά προϊόντα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Healthy30 China20».

Αυτή η πολιτική δίνει έμφαση στον συνδυασμό της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής με τα δυτικά φαρμακευτικά προϊόντα ως συμπληρωματική θεραπεία για χρόνιες ασθένειες, μολυσματικές ασθένειες και διάφορες άλλες περιπλοκές της υγείας.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, έχει καθιερωθεί ένα εθνικό σύστημα ιχνηλασιμότητας, που καλύπτει σπόρουςπρώτες ύλεςφυτική παραγωγή, τεκμηρίωση σκευασμάτων και τελικών προϊόντων μαζί με προηγμένες εγκαταστάσεις παραγωγής και δοκιμών για καλύτερη τήρηση της Δυτικής Ορθής Πρακτικής Παραγωγής.

Πηγη – ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα