Τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης και πώς μεταδίδεται
Απειλή για τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία - Η θεραπεία
Λεπτοσπείρωση ονομάζεται η μικροβιακή λοίμωξη η οποία προσβάλλει τόσο τον άνθρωπο όσο και τα ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα.
Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.
Η ανησυχία για την εν λόγω ασθένεια προέκυψε μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, όπου οι κάτοικοι αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι με μια σειρά νοσήματα, λόγω του μολυσμένου νερού και των νεκρών ζώων.
Το αίτιο της λεπτοσπείρωσης είναι το βακτηρίδιο leptospira interrogans. Η ασθένεια μεταδίδεται τόσο από άγρια όσο και από οικόσιτα ζώα. Τα πιο συνηθισμένα ζώα που μεταδίδουν την αρρώστια είναι τα τρωκτικά.
Λεπτοσπείρωση: Πώς μεταδίδεται
Η λεπτόσπειρα μπορεί να μεταδοθεί όταν ούρα ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (των οφθαλμών, της μύτης και του στόματος) ή με μικροκοψίματα στο δέρμα.
Επίσης, η μετάδοση της λεπτόσπειρας μπορεί να γίνει έμμεσα, όταν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με μολυσμένο από ούρα περιβάλλον (κολύμπι ή έκθεση σε μολυσμένα νερό, κατάποση μολυσμένης τροφής).
Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι εξαιρετικό σπάνια και είναι δυνατό να συμβεί μέσω της σεξουαλικής επαφής και του μητρικού θηλασμού.
Ποια τα συμπτώματα
Η λεπτοσπείρωση μπορεί να λάβει πολλές μορφές. Η πιο ήπια, η «βακτηριακή λεπτοσπείρωση» προκαλεί μη ειδικά συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, πυρετό και υπεραιμία επιπεφυκότων.
Είτε θα ιαθεί μετά από μια εβδομάδα είτε θα εξελιχθεί σε άσηπτη μηνιγγίτιδα, είτε σε ικτερική λεπτοσπείρωση (νόσος Weil) είτε θα αναπτυχθεί πνευμονικό σύνδρομο.
Θεραπεία
Σε περίπτωση μόλυνσης, ακολουθείται θεραπεία με αντιβιοτικά όπως δοξυκυκλίνη, πενικιλίνη ή κεφτριαξόνη.
Η νόσος του Weil και το σύνδρομο πνευμονικής αιμορραγίας έχουν ποσοστά θνησιμότητας μεγαλύτερα από 10% και 50% αντίστοιχα, ακόμα και με θεραπευτική αγωγή.
πηγή ieidiseis