Τα trends της χρονιάς για την υγεία και τη ψυχολογία μας
Αγιουρβεδική ιατρική, πολλαπλοί οργασμοί, Sleep syncing, μεταβολική διαχείριση και πολλά ακόμα που πρέπει να μάθεις για μια καλύτερη καθημερινότητα
Στην ανατολή του 2023, αναζητάμε τις κατευθύνσεις ώστε να αποκτήσουμε μια εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι στην καθημερινότητά μας.
Τα νέα δεδομένα, οι προβλέψεις και όλα τα trends που θα επηρεάσουν τη ζωή μας σε κάθε πτυχή της είναι ήδη εδώ!
Τι συμβαίνει λοιπόν στο κομμάτι της υγείας;
Αγιουρβεδική ιατρική: Bασίζεται στην πεποίθηση ότι η υγεία και η ευεξία είναι συνδεδεμένα με το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα, με κύριο στόχο την προώθηση της καλής υγείας -όχι την καταπολέμηση συγκεκριμένων ασθενειών. Θα δούμε μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για θεραπείες και συστατικά του παρελθόντος, καθώς συνδυάζονται με επιστημονικό έλεγχο. Περισσότερα «φυσικά συστατικά» θα ενσωματωθούν στη ρουτίνα μας. Googl-άρετε λέξεις, όπως Ashwagandha και κουρκουμίνη και θα πάρετε μια ιδέα.
Superfoods: Φέτος, θα δούμε τις υπέρ-τροφές στο καθημερινό μας τραπέζι όσο ποτέ άλλοτε. Θα στραφούμε στα τρόφιμα που έχουν πολλαπλές ιδιότητες -ανακούφιση από το άγχος, καλύτερος ύπνος, χαλάρωση, ενέργεια και ανοσία, όπως η σπιρουλίνα, τα βρύα της θάλασσας, τα μανιτάρια και οι χουρμάδες.
Τα προσαρμογόνα: Τη νέα χρονιά, αξιοποιούμε πληροφορίες για τα διαφορετικά είδη τροφών και θρεπτικών συστατικών, τα οποία ενσωματώνοντας τα στη διατροφή μας μπορούν να επηρεάσουν θετικά την απόκριση του σώματος σε στρεσογόνους παράγοντες, όπως το στρες, το άγχος, η κούραση. Καλωσορίζουμε τη rhodiola, την ashwagandha κ.ά.!
Εν αρχή είναι το έντερο: Μπορεί η σκέψη να φροντίζουμε το έντερό μας να μην ακούγεται τόσο σέξι, είναι, όμως, κάτι στο οποίο θα πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε. Πώς; Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσουμε. Το 2023 θα δούμε αλεύρι από ρεβίθια κι εναλλακτικά γάλατα.
Πολλαπλοί οργασμοί: Οι ειδικοί του sex αποκαλύπτουν ότι οι αναζητήσεις για «πολλαπλούς οργασμούς» έχουν αυξηθεί στις εφαρμογές! Πώς, όμως, θα το πετύχουμε; Για να έχουμε έναν ακόμα οργασμό μετά τον πρώτο, διατηρούμε το ερέθισμα που τον προκάλεσε. Έρευνα δείχνει ότι για τους συντρόφους που επιτυγχάνουν πολλαπλούς οργασμούς, το διάλειμμα μεταξύ των δύο, δεν είναι περισσότερο από 3’. Εάν τίποτα δε λειτουργεί, τότε πρέπει να γίνουμε δημιουργικοί και να κινηθούμε έξω από το κουτί μας! Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος προσέγγιση, οπότε κάνουμε ό,τι μας βοηθάει να αισθανόμαστε άνετα κι ευχάριστα, χωρίς το άγχος του τελικού στόχου.
Μυϊκό σύστημα: Θα αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τους μυς μας ως όργανα μακροζωίας, που είναι κιόλας. Η επιστήμη μάς δείχνει ότι η μυϊκή μάζα μπορεί να είναι ακόμη πιο απαραίτητη για την παράταση της ζωής και της υγείας μας από ό,τι πιστεύαμε. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, οι δραστηριότητες της μυϊκής ενδυνάμωσης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 10 – 17%.
Γεροεπιστήμη: Όλοι θέλουμε να «μεγαλώνουμε», αλλά κανείς να γεράσει. Αυτό αρχίζει να μεταφράζεται σχεδόν σε κάθε στάδιο και πτυχή της ζωής. Αυτή η τάση είναι, επίσης, όλο και πιο ορατή στην επιστήμη. Η γεροεπιστήμη αποκτά τη σημασία της και υπόσχεται να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στο σύστημα υγείας.
Μεταβολική διαχείριση: Το επόμενο έτος, θα υπάρξει μια τεράστια κίνηση για να γίνουν εξατομικευμένα βήματα προς τη βελτιστοποιημένη μεταβολική υγεία. Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, ο μεταβολισμός τίθεται στο επίκεντρο και είναι πλέον διαχειρίσιμος.
Μουσική θεραπεία: Η μουσική ανέκαθεν είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Αλλά για το τι μπορεί να θεραπεύσει θα το ακούμε όλοι και περισσότερο. Η μουσική θα κάνει μια θεματική είσοδο ως καθαρή θεραπεία στα νοσοκομεία και μάλιστα, με ιατρική συνταγή!
CBT-I για τον ύπνο: Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία -σχεδιασμένη για την αϋπνία (CBT-I)- έχει αποδειχθεί ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της αϋπνίας -διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες. Οι τεχνικές που μπορεί να βελτιώσουν την αϋπνία μας είναι προπόνηση χαλάρωσης, διαλογισμός, ύπνωση, βιοανάδραση και ασκήσεις αναπνοής.
Sleep syncing: Ο «συγχρονισμός ύπνου» θα είναι must το επόμενο έτος. Oι Βρετανοί αναμένεται να τον λάβουν σοβαρά υπόψη, χρησιμοποιώντας την έξυπνη τεχνολογία και συγχρονίζοντας τους κιρκαδικούς ρυθμούς. Νέα έρευνα έδειξε ότι δύο στους τρεις ανθρώπους είχαν κακή ποιότητα ύπνου τους τελευταίους έξι μήνες. Οι ειδικοί λένε ότι θα δούμε το κιρκάδιο φαγητό -μετάβαση από βαριά βραδινά γεύματα σε απογευματινά «ελαφριά» γεύματα- να αυξάνεται σε δημοτικότητα, καθώς και νέα συστατικά για την ενίσχυση του ύπνου, όπως η γλυκίνη.
Φυτά vs SAD: Τα φυτά μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από την εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD). Η φροντίδα τους είναι συνδεδεμένη με την αυτοφροντίδα -το να βλέπουμε ένα φυτό να ανθίζει και να μεγαλώνει με τη φροντίδα μας είναι μια επέκταση της φροντίδας για τον εαυτό μας. Γεμίζουμε το σπίτι φυτά και αφήνουμε το φυσικό φως να πλημμυρίσει το σπίτι.
Όρια στις σχέσεις: Εάν νιώθουμε ότι μας εκμεταλλεύονται, μας περιφρονούν ή ότι τα συναισθήματά μας δε μετράνε, βάζουμε υγιή όρια στις σχέσεις μας. Μαθαίνουμε να λέμε «όχι». Αναγνωρίζουμε τη χειραγώγηση. Δεν επιτρέπουμε την ασέβεια. Εάν δε μας αρέσει ο τρόπος που μας αντιμετωπίζει κάποιος, φεύγουμε. Δίνουμε προτεραιότητα στην ιδιωτικότητά μας. Δε φοβόμαστε να εκφράσουμε τι δε/μας αρέσει και να είμαστε ειλικρινείς σχετικά με τις αξίες μας.
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
- Οι επιστήμονες προσεγγίζουν ένα ευρύτερο κοινό. Καθοδηγούμενοι από την αίσθηση του σκοπού, βρίσκουν νέους τρόπους να κάνουν τις έρευνες τους και να δίνουν κλινικές συμβουλές σε όσους τις χρειάζονται.
- Ζητούμενο, η ευημερία των εργαζομένων. Οι στάσεις σχετικά με την ψυχική υγεία των εργαζομένων έχουν αλλάξει δραματικά και οι ψυχολόγοι ηγούνται για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην ευημερία των εργαζομένων τους.
- Αυξάνονται οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των παιδιών. Η έρευνα επικεντρώνεται στην ψυχική υγεία παιδιών κι εφήβων, διερευνώντας γιατί αγωνίζονται και πώς μπορούν να τους βοηθήσουν.
- Οι συνεργασίες επιταχύνουν την πρόοδο. Οι ψυχολόγοι ενώνουν τις δυνάμεις τους με άλλα επαγγέλματα για να αντιμετωπίσουν μεγάλα κοινωνικά προβλήματα -από την παιδική ψυχική υγεία μέχρι την αστυνομική βία.
- Η πρόληψη της αυτοκτονίας αποκτά νέα σανίδα σωτηρίας. Οι ψυχολόγοι παραμένουν στην πρώτη γραμμή της πρόληψης των αυτοκτονιών, λειτουργώντας ως πρώτοι ανταποκριτές κι εκπαιδεύοντας μη ψυχολόγους για να βοηθήσουν.
- Οι επενδυτές κεφαλαίων αλλάζουν προσανατολισμό. Η νέα χρηματοδότηση επικεντρώνεται σε εφαρμογές ψυχικής υγείας για παιδιά κι εφήβους, καθώς και σε πλατφόρμες που ενσωματώνουν γενικότερα καθοδήγηση και τεχνητή νοημοσύνη.