Τελικά πόσο επικίνδυνες είναι οι αράχνες στη χώρα μας;

Πόσα είδη αραχνών υπάρχουν στην Ελλάδα και ποιο κρίνεται ως το πιο θανατηφόρο σύμφωνα με τους ειδικούς;

Ιωάννα Μπαντή
τελικά-πόσο-επικίνδυνες-είναι-οι-αράχ-426717
Ιωάννα Μπαντή

Το θανάσιμο περιστατικό τσιμπήματος αράχνης, στον Πύργο Ηλείας, με θύμα έναν 48χρονο, “έβαλε στο τραπέζι” το ζήτημα της επικινδυνότητας των αραχνών στην Ελλάδα, με γιατρούς και ειδικούς να δίνουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.

“Υπάρχουν πάνω από 850 είδη αραχνών στην Ελλάδα, με τα μισά εξ αυτών να ανήκουν στην κατηγορία των “καφέ” αραχνών”, δήλωσε, ο Ηλίας Στραχίνης, Βιολόγος-Ερπετολόγος. “ Ένα είναι το είδος αράχνης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στην Ελλάδα και αυτό είναι η μεσογειακή “Μαύρη Χήρα“, τόνισε.

“Θεωρώ σχεδόν απίθανο ο 48χρονος να υπέστη τσίμπημα από καφέ αράχνη (Brown Spider), μιας και, ειδικά στην Ελλάδα, δεν έχει υπάρξει στοιχείο που να υποδεικνύει την επικινδυνότητα του τσιμπήματός της. Εάν όντως ο θάνατος του θύματος προέκυψε από καφέ αράχνη, τότε μιλάμε για το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό, παγκοσμίως”, εξήγησε ο κ.Στραχίνης. “Δυνητικά, εάν ο θάνατος προκλήθηκε από τσίμπημα αράχνης, θα μπορούσε να ευθύνεται η Μεσογειακή “Μαύρη Χήρα “, της οποίας το δηλητήριο είναι νευροτοξικό “, υπογράμμισε.

“Βέβαια στην Ελλάδα, έχουμε αντιαραχνικό ορό για το τσίμπημα από τη “Μαύρη Χήρα”, αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε πως, εντός συνόρων δεν έχει καταγραφεί ποτέ θάνατος που να προκλήθηκε από το τσίμπημά της”, συνέχισε.

Όσα γνωρίζουμε για το είδος των αραχνών

Οι αράχνες συνήθως ευδοκιμούν σε ξηρά και θερμά κλίματα, με την πλειοψηφία τους να διαθέτουν δηλητήριο, εκ των οποίων τα περισσότερα θεωρούνται ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Το σώμα τους καλύπτεται από τρίχες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν δερματικό ερεθισμό στο ανθρώπινο δέρμα. Διαθέτουν κλωστικές θηλές, με τις οποίες δημιουργούν μεταξένιες ίνες που χρησιμοποιούν για την κατασκευή του ιστού και για τη δημιουργία κουκουλιών, όπου εναποθέτουν τα αυγά τους. Το δηλητήριό τους το χρησιμοποιούν επιθετικά για παράλυση του θηράματος και αμυντικά, όταν νοιώσουν απειλή. Σε γενικό πλαίσιο, οι αράχνες θεωρούνται ωφέλιμες. Είναι αρπακτικά και με την παρουσία τους σε ένα χώρο μπορούν να μειώσουν δραματικά την ύπαρξη επιβλαβών εντόμων, όπως μύγες και κουνούπια.

Τα επικινδυνότερα είδη αραχνών στη Ελλάδα

“Μαύρη Χήρα”

Η δηλητηριώδης “Μαύρη Χήρα”, υπάρχει σε όλες τις μεσογειακές χώρες, ενώ κυρίως ευδοκιμεί σε βράχια και υπαίθριους χώρους, όπου δημιουργεί τον ιστό της. Χαρακτηριστικό της αποτελεί το γυαλιστερό μαύρο σώμα, τα μακριά πόδια και η κόκκινη κοιλιά της σε σχήμα “κλεψύδρα”. Σε περίπτωση τσιμπήματος από το συγκεκριμένο είδος, ο ασθενής οφείλει να σπεύσει στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όπου θα του χορηγηθεί, ενδοφλέβια, το αντίδοτο για το δηλητήριο και τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν εντός ημιώρου.

“Καφέ Ερημίτισσα”

Κύρια χαρακτηριστικά της αποτελούν το καφέ-χρυσό σώμα με μακριά πόδια, αλλά και το σκούρο σχήμα βιολιού, πάνω από το τμήμα προσάρτησης ποδιού. Η συγκεκριμένη αράχνη έχει έξι μάτια και συνολική διάμετρο 1,2 εκατοστά. Το τσίμπημά της θεωρείται επώδυνο, ενώ η πληγή που αφήνει στο δέρμα χρειάζεται εβδομάδες ή και μήνες προκειμένου να επουλωθεί πλήρως.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα