Τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα λόγω των «παράλληλων εξαγωγών»

Οι φαρμακαποθήκες για να αυξήσουν τα κέρδη τους, μεταπωλούν φάρμακα στο εξωτερικό που προορίζονται για την Ελλάδα

Φίλιππος Δεργιαδές
τεράστιες-ελλείψεις-σε-φάρμακα-λόγω-τ-874864
Φίλιππος Δεργιαδές

Σχεδόν μόνιμο χαρακτήρα έχει πάρει τους τελευταίους μήνες η έλλειψη φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων της χώρας, όπως και της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα ασθενείς με χρόνιες παθήσεις να μην έχουν τη θεραπεία που χρειάζονται και τους φαρμακοποιούς να μιλούν για εξαγωγές και μεταπωλήσεις που αφαιρούν βασικά και ζωτικά σκευάσματα από τους ασθενείς της χώρας.

Υπολογίζεται ότι αυτή την περίοδο παρατηρείται έλλειψη σε περίπου  400 «βασικά φάρμακα»*, που αφορούν σχεδόν όλες τις παθήσεις. Οι ελλείψεις, λόγω και της περιόδου, εντοπίζονται σε αντιβιώσεις αλλά και σε βασικά φάρμακα όπως, αντικαρκινικά, καρδιολογικά, αντιπυκτικά, νευρολογικά, κορτιζονούχα αλλά και σπρέι για πνευμονολογικές παθήσεις και φάρμακα για του διαβητικούς.

Μάλιστα οι ελλείψεις σε κάποια βασικά φάρμακα είναι τόσο μεγάλες που ασθενείς με χρόνιες ή επιθετικές παθήσεις, όπως οι καρκινοπαθείς να αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου είναι μάρτυρας σωρείας καταγγελιών το τελευταίο διάστημα, «για ελλείψεις βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας». Επίσης λόγω των ελλείψεων ακυρώνονται μεταμοσχεύσεις αλλά και πολλών ειδών θεραπείες με τους ασθενείς και τους γιατρούς να βρίσκονται σε απόγνωση.

Κίνητρο η διαφορά τιμής που υπάρχει από μια χώρα σε χώρα

Η κύρια αιτία των ελλείψεων, κατά τους ίδιους τους φαρμακοποιούς, είναι οι λεγόμενες «παράλληλες εξαγωγές» φαρμάκων, τακτική που εφαρμόζουν οι φαρμακαποθήκες προκειμένου να αυξάνουν τα κέρδη τους. Η χώρα μας ως η δεύτερη πιο φτηνή χώρα της Ε.Ε στις τιμές των φαρμάκων, μπορεί και εισάγει φάρμακα σε χαμηλές τιμές. Π.Χ ένα φάρμακο που εισάγεται στην Ελλάδα με 60 ευρώ στην Ιταλία ή Αυστρία μπορεί να πωλείται 200 ευρώ. Δηλαδή οι παράλληλες εξαγωγές βασίζονται στη διαφορά τιμής που υπάρχει από μια χώρα σε μια άλλη. Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στους ελέγχους που ασκούνται από τα διάφορα κράτη αλλά και από την τιμολογιακή πολιτική των ίδιων των πολυεθνικών εταιριών.

Οι παράλληλες εξαγωγές είναι μια νόμιμη διαδικασία η οποία ελέγχεται από τα κράτη και τα αρμόδια υπουργεία Υγείας. Στην Ελλάδα οι παράλληλες εξαγωγές ελέγχονται από τον ΕΟΦ, ο οποίος επιτρέπει τις εξαγωγές φαρμάκων που προορίζονται για την ελληνική αγορά, αν και εφόσον έχει καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση και υπάρχει επάρκεια φαρμάκων για τους ασθενείς της χώρας. Ωστόσο από ότι φαίνεται αυτό δεν συμβαίνει και στο χώρο της εμπορίας φαρμάκου, τον πρώτο λόγο τον έχουν οι φαρμακαποθήκες και όχι οι ανάγκες των πολιτών.

«Ο νόμος επιτρέπει τις εξαγωγές μόνο όταν υπάρχει επάρκεια στη χώρας μας»

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού  Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, και στην Θεσσαλονίκη το πρόβλημα με τις ελλείψεις είναι τεράστιο και αφορά πολλά βασικά φάρμακα με κύρια αιτία τις εξαγωγές φαρμάκων. «Αφορά όλα σχεδόν τα φάρμακα και τις χρόνιες παθήσεις και οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές. Πολλές φαρμακαποθήκες μάλιστα κρατούν τα φάρμακα στις αποθήκες και μετά τα εξάγουν μαζικά όταν επιτρέπεται η εξαγωγή τους», τονίζει στην Parallaxi και σημειώνει πως «ο νόμος επιτρέπει τις εξαγωγές μόνο όταν υπάρχει επάρκεια στη χώρας μας, όμως με πολύ μεγάλη δυσκολία πλέον βρίσκουμε τα φάρμακα που χρειαζόμαστε για τους ασθενείς. Εμείς το φωνάζουμε εδώ και πολύ καιρό και θα συνεχίσουμε να το φωνάζουμε, αλλά η πολιτεία δεν δείχνει το ενδιαφέρον που πρέπει».

«Πρόκειται για μεταπρατικές συναλλαγές μεταξύ εμπόρων από χώρα σε χώρα και παίζουν με τις τιμές για το κέρδος», τονίζει και ο Μιχάλης Βολώνης μέλος του δ.σ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Όπως υπογραμμίζει, τους τελευταίους μήνες και παρότι υπάρχει το πρόβλημα της πανδημίας, οι φαρμακαποθήκες έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο και έχουν προσφύγει ακόμα και στο ΣτΕ ώστε να αρθούν όλες οι απαγορεύσεις για τις παράλληλες εξαγωγές. Τονίζει δε πως ο ΕΟΦ καθορίζει τις ποσότητες των φαρμάκων που εισάγονται και εξάγονται βάσει στοιχείων από τα νοσοκομεία και τις συνταγές, χωρίς όμως να λαμβάνει τα στοιχεία που διαθέτουν οι φαρμακοποιοί και οι σύλλογοι τους για τις πραγματικές ανάγκες της χώρας.

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: οι φαρμακαποθηκάριοι δείχνουν παντελή έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας

Για τη στάση και την πρακτική των εμπόρων του φαρμάκου ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σε ανακοίνωση του χαρακτηρίζει τους φαρμακοαποθηκάριους …αναίσθητους, διότι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προκειμένου να ακυρωθούν οι αποφάσεις του ΕΟΦ για απαγόρευση και έλεγχο των εξαγωγών φαρμάκων.

Η σχετική η εκδίκαση στο ΣτΕ, που είχε καθοριστεί για τις 25/1, αναβλήθηκε αλλά, ο ΠΦΣ κάνει λόγο για «εκβιασμό της Πολιτείας» και εγκαλεί τον ΕΟΦ για αποφάσεις «εκτός κάθε λογικής» καθώς προχωρά στην άρση των απαγορεύσεων των εξαγωγών λόγω δικαστικών ενεργειών. Όπως τονίζει:

«Ενημερωθήκαμε ότι στις 25 Ιανουαρίου επρόκειτο να συζητηθούν ενώπιον του Δ’ Τμήματος του  Συμβούλιου της Επικρατείας , αιτήσεις ακυρώσεως των αποφάσεων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων από μεγάλο αριθμό ιδιωτικών  φαρμακαποθηκών που πραγματοποιούν εξαγωγές. Η εκδίκαση των αιτήσεων ακυρώσεως αναβλήθηκε.

Την ώρα που ο Έλληνας πολίτης αδυνατεί να βρει το φάρμακό του και ο φαρμακοποιός αδυνατεί να τον εξυπηρετήσει, η μεθόδευση αυτή εκ μέρους των φαρμακαποθηκαρίων , δείχνει την παντελή έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας από την πλευρά τους, αφού μέσω των αιτήσεων ακυρώσεως εκβιάζουν την Πολιτεία για την άρση των αναγκαίων απαγορεύσεων εξαγωγών.Βάσει των παραπάνω θεωρούμε εκτός κάθε λογικής την πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ με την οποία αίρει την απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων , εξαιτίας συγκεκριμένων δικαστικών ενεργειών.

Ζητούμε από τον ΕΟΦ επιτέλους να τολμήσει να απαγορεύσει τις εξαγωγές όλων των αποδεδειγμένα ελλειπτικών φαρμάκων, που γίνονται με στόχο αποκλειστικά το οικονομικό όφελος ορισμένων, κάνοντας χρήση του καταλόγου ελλειπτικών φαρμάκων  που έχει αποστείλει εδώ και μια εβδομάδα ο ΠΦΣ στη Διοίκηση του Οργανισμού. Αυτή οφείλει να είναι η απάντηση του ΕΟΦ σε όλες αυτές  τις δικαστικές ενέργειες, για να μην στερείται ο πολίτης  το Φάρμακο του».

*Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., ως «Βασικά Φάρμακα» ορίζονται τα φάρμακα τα οποία «ικανοποιούν κατά προτεραιότητα τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης του πληθυσμού». Πρόκειται για φάρμακα τα οποία πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα σε ικανοποιητικές ποσότητες και σε γενικά σε τιμές στις οποίες μπορούν να τα προμηθευθούν οι ασθενείς.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα