Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Φάρμακα με… σταγονόμετρο – «Δεν το έχουμε ξανά ζήσει»

Άδεια τα ράφια από αντιπυρετικά σιρόπια, αντιβιοτικά, αντιικά και αντισταμινικά.

Νίκος Γκάγιας
θεσσαλονίκη-φάρμακα-με-σταγονόμετρ-947477
Νίκος Γκάγιας

Εν μέσω έξαρσης ιώσεων και γρίπης, οι ελλείψεις σε παιδικά αντιπυρετικά, αντιικά και αντιβιοτικά φάρμακα είναι πολύ σοβαρές.

Οι Θεσσαλονικείς πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο και αναζητούν την αντιβίωση που πρέπει να λάβουν μετά από υπόδειξη του γιατρού τους. 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η δήλωση του πρόεδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύση Ευγενίδη, που τονίζει πως αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα είναι μία πραγματικότητα που δεν είχαν ζήσει ποτέ ως τώρα σε τέτοιο βαθμό, φαρμακοποιοί και πολίτες.

Φάρμακα με… το σταγονόμετρο

Ο ίδιος αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή στα ράφια των φαρμακείων δεν υπάρχουν πολλά σκευάσματα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των ιώσεων. Συγκεκριμένα σημειώνει:

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πολλά σκευάσματα, τα οποία χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των ιώσεων, ειδικά παιδιατρικά σκευάσματα αλλά και ενηλίκων. Δεν υπάρχουν ούτε αντιβιοτικά σιρόπια για τα παιδιά ούτε αντισταμινικά ούτε αντιπυρετικά. Είμαστε με το σταγονόμετρο. Σ’ αυτό τον βαθμό δεν το έχουμε ξανά ζήσει. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν είχαμε τέτοια ζητήματα γιατί δεν είχαμε ιώσεις με τα μέτρα προφύλαξης. Αλλά και πριν την πανδημία τέτοιο φαινόμενο ελλείψεων σε αυτά τα φάρμακα δεν το είχαμε ξανά ζήσει ποτέ»

Όπως εξηγεί πιθανότατα η πανδημία, τα lockdown, τα εργοστάσια που έκλεισαν και ο πόλεμος να έχουν συντελέσει στο να υπάρχει αυτό το εφοδιαστικό πρόβλημα στα φάρμακα.

«Όλα αυτά συν το γεγονός ότι είναι σε μεγάλη έξαρση αυτή την περίοδο πολλές ιώσεις. Επίσης πολλά από τα φάρμακα μπορεί να εξάγονται στο εξωτερικό γιατί εκεί έχουν υψηλότερες τιμές και τους συμφέρει να τα βγάζουν έξω. Γενικά όταν υπάρχει μία προβληματική κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων και οποιοδήποτε άλλο θέμα προκύψει όπως τώρα με την έξαρση ιώσεων, πατάει σ’ ένα προβληματικό καθεστώς και το κάνει ακόμα χειρότερο»

Ο κ. Ευγενίδης αναλύοντας το τι μπορεί να γίνει/να αλλάξει για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση δηλώνει πως υπάρχουν ζητήματα στα οποία μπορούν να δοθούν λύσεις κι άλλα τα οποία δεν λύνονται. 

«Δεν μπορούν να λυθούν ζητήματα, όπως αυτά της μειωμένης παραγωγής λόγω των πρώτων υλών, ειδικά όταν υπάρχουν ελλείψεις τόσο από φαρμακευτικές ουσίες όσο και από υλικά της συσκευασίας. Άλλα θέματα που σχετίζονται με εξαγωγές συγκεκριμένων φαρμάκων στο εξωτερικό, σαφέστατα μπορεί ο ΕΟΦ με μία απόφαση να τα λύσει έτσι ώστε να μείνουν αυτά τα σκευάσματα στη χώρα μας, Οπωσδήποτε ευθύνη της πολιτείας είναι να πάρει τα μέτρα που μπορεί έτσι ώστε να βελτιωθεί λίγο η σημερινή εικόνα»

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΦΣΘ συνιστά στον κόσμο να έχει υπομονή και να ακούει τον φαρμακοποιό του, καθώς αυτή την ώρα έτσι είναι διαμορφωμένη η κατάσταση.

Η επανεμφάνιση της γρίπης και των ιώσεων

«Οι παιδικές ασθένειες επιστρέφουν μετά το lockdown». Αυτός είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του BBC, που αναδεικνύει πως το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα αλλά έχει και μεγαλύτερες εκτάσεις.

Γρίπη, ιώσεις, ιός RSV, που χτυπάει στο αναπνευστικό είναι μερικά από τα θέματα που ανησυχούν γιατρούς και γονείς. Όμως, τι κρύβεται πίσω αυτά τα ξεσπάσματα;

Το δημοσίευμα αναφέρει πως υπήρξε ένα ξέσπασμα αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) στη Βρετανία – ένας χειμερινός ιός που μπορεί να μοιάζει με κοινό κρυολόγημα στους ενήλικες, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνος για ορισμένα μικρά παιδιά. Υπήρξε ένα κύμα το περασμένο φθινόπωρο – και ένα απροσδόκητο την άνοιξη φέτος. Και τώρα, στις αρχές του φθινοπώρου του 2022, επέστρεψε ξανά. Μάλιστα μερικά από τα παιδιά εκεί έχουν τοποθετηθεί σε μηχανικούς αναπνευστήρες για να τους βοηθήσουν να αναπνεύσουν. Το RSV συνήθως χτυπά πιο πολύ τα μικρότερα παιδιά περίπου τριών ή τεσσάρων ετών. Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, ο RSV συνήθως εμφανίζεται ως ασθένεια που μοιάζει με κρυολόγημα, με καταρροή και βήχα.

Όταν η Covid-19 εμφανίστηκε σε όλο τον κόσμο, πολλές χώρες εφάρμοσαν αυστηρά lockdown για να αποτρέψουν τη μετάδοση του ιού. Τα παιδιά κρατήθηκαν εκτός σχολείων και παιδικών σταθμών για εβδομάδες ή μήνες. Τώρα που συναντιούνται ξανά, οι γιατροί έχουν παρατηρήσει περιοδικές αυξήσεις σε άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του RSV, της γρίπης και των ασθενειών που προκαλούνται από τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, ένα βακτήριο γνωστό και ως στρεπτόκοκκο Α.

Οι επιδημιολόγοι συνεχίζουν να διερευνούν εάν τα lockdown αύξησαν την πιθανότητα έξαρσης άλλων ασθενειών, δεδομένου ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είχαν σταματήσει λίγο-πολύ κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας.

Αυτό που δείχνουν ξεκάθαρα τα δεδομένα είναι ότι, κατά τη διάρκεια του 2020 και μέχρι το 2021, η εξάπλωση των αναπνευστικών ιών έπεσε κατακόρυφα, εξηγεί ο Connor Bamford, ιολόγος στο Queen’s University του Μπέλφαστ.

«Είδαμε πραγματική μείωση των ιών, κυρίως του RSV και της γρίπης», αναφέρει.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε αυτή την τάση τον Μάρτιο του 2021. Και τα στοιχεία από την Αυστραλία και τη Γερμανία δείχνουν επίσης μια επίπεδη επένδυση των ιών του αναπνευστικού συστήματος κατά την ίδια περίοδο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν ασυνήθιστες κορυφές τους επόμενους μήνες. Μια μελέτη στη Γερμανία διαπίστωσε ότι τα επίπεδα του RSV στη χώρα έφτασαν σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2021 – έως και 50 φορές τον επιπολασμό που καταγράφηκε κατά τα προπανδημικά έτη 2017 έως 2019. Ιατρικοί ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία παρατήρησαν επίσης μια τεράστια αύξηση σε περιπτώσεις RSV κατά το 2021.

Πολλά αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν, συμπεριλαμβανομένου του εάν η λοίμωξη από τον Covid-19 έχει όντως επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι λιγότερο ικανά να καταπολεμήσουν τον RSV, τον στρεπτόκοκκο Α, τη γρίπη. Τώρα όλα αυτά σημαίνουν ότι τα lockdown ήταν κακή ιδέα και έβαλαν τα παιδιά σε κίνδυνο; «Το διαψεύδω απολύτως», λέει ο Rolly Cheung,  παιδίατρος στο Λονδίνο σημειώνοντας ότι ο κορονοϊός ήταν εξαιρετικά επικίνδυνος και προκάλεσε μεγάλους αριθμούς θανάτων. Τα lockdown, όντας τόσο ενοχλητικά, ήταν πιθανό να επηρεάζουν πάντα τους ανθρώπους με αρνητικούς τρόπους – από τον οικονομικό αντίκτυπο έως τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και, προφανώς, τη διατάραξη της ανοσίας σε άλλους ιούς.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα