Θεσσαλονίκη: Με νόμο πλέον το άνοιγμα Κέντρων Τραύματος

Σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη ειδικοί καθηγητές και γιατροί μιλούν για το τραύμα και τις υποδομές που θα υποδέχονται τους πολυτραυματίες με τη ψήφιση νέου νόμου

Parallaxi
θεσσαλονίκη-με-νόμο-πλέον-το-άνοιγμα-κ-1109943
Parallaxi

Σημαντική προσθήκη στο εθνικό σύστημα υγείας θα αποτελούν τα Κέντρα Τραύματος, 19 στο σύνολο που θα λειτουργήσουν σε όλη την Ελλάδα το προσεχές διάστημα μετά την ψήφιση σχετικού νόμου.

Τί είναι όμως τα Κέντρα Τραύματος; Πρόκειται για φορείς που αντιμετωπίζουν τραύματα με προτεραιότητα σοβαρότητας, διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό ειδικά εκπαιδευμένο για την θεραπεία κρίσιμων περιστατικών που συμπεριλαμβάνουν τραύματα και τις περιπτώσεις κρίσιμης αναπηρίας από τροχαία κυρίως ατυχήματα. Τα ποσοστά θνητότητας των πολυτραυματιών με την έγκαιρη εισαγωγή τους σε αυτά τα Κέντρα πέφτει από το 50% στο 30%, αυξάνοντας σημαντικά τις ελπίδες αποκατάστασης.

Το συνέδριο θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 3 με 5 Απριλίου.

Σχετικά με το σκοπό του συνεδρίου και τα Κέντρα Τραύματος μίλησαν στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή « Μέρα με χρώμα » ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τραύματος και καθηγητής χειρουργικής στο ΕΚΠΑ Παντελής Βασιλείου και ο Γραμματέας της Εταιρείας και χειρούργος ΓΕΕ Τραύματος Κώστας Φορτούνης.

Σημαντικό είναι ότι μετά από 20 χρόνια προσπαθειών θα ενισχυθεί το σύστημα υγείας με τέτοιες δομές, τα Κέντρα Τραύματος θα λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη σε Παπαγεωργίου, Παπανικολάου και Ιπποκράτειο, τα οποία είναι πλήρως εξοπλισμένα και καταρτισμένα για αυτό τον σκοπό, ενώ μελλοντικά θα ενταχθεί σε αυτά και το ΑΧΕΠΑ.

Το τραύμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις τέσσερις πρώτες δεκαετίες ζωής του ανθρώπου. Ο κ. Φορτούνης δήλωσε πως η χώρα μας βρίσκεται τέταρτη από το τέλος στη σχετική λίστα κρουσμάτων τραύματος της Ευρώπης, ωστόσο η κατάσταση είναι καλύτερη από το παρελθόν, λόγω ανάπτυξης του οδικού δικτύου τα τελευταία χρόνια. «Ο νόμος υπάρχει, τα κέντρα υπάρχουν, μένει η επικαιροποίηση της εκπαίδευσης» είπε ο κ. Βασιλείου και μπορεί να υπάρχει η σχετική εκπαιδευτική πολιτική από το 1992  αλλά συνηθίζει να είναι αποσπασματική και να χάνεται έπειτα από ένα εξάμηνο. Η νέα εκπαίδευση θα συμπεριλαμβάνει όλες τις ειδικότητες, από τραυματιοφορείς, οδηγούς, μέχρι και το ιατρικό προσωπικό.

Στις δηλώσεις εκτίθενται και τα προβλήματα των εφημεριών των Νοσοκομείων της χώρας που λόγω έλλειψης προσωπικού είναι τετραήμερες και όχι καθημερινές, όπως θα έπρεπε, κάτι που πρέπει να διορθωθεί αφού οι 24ωρες εφημερίες αποτελούν προϋπόθεση της άρτιας λειτουργίας των Κέντρων Τραύματος όπως τόνισε ο κ. Φορτούνης.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ επείγουσα χειρουργική και Τραύμα, την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και την Παγκύπρια Εταιρεία τραύματος και επείγουσας χειρουργικής.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα