Υγεία

Θεσσαλονίκη: “Να ελπίζεις να μην αρρωστήσει το παιδί σου” -Ψάχνοντας αντιβίωση

Γιατί η εύρεση δεκάδων φαρμάκων έχει μετατραπεί σε "κυνήγι θησαυρού" - Τι λένε τα φαρμακεία της πόλης

Βασίλης Παπουτσής
θεσσαλονίκη-να-ελπίζεις-να-μην-αρρωσ-874359
Βασίλης Παπουτσής

«Ελλείψεις υπάρχουν και θα συνεχίζουν να υπάρχουν. Tο υπουργείο κάνει προσπάθειες να βρει μια λύση στο πρόβλημα αυτό. Αλλά οι ελλείψεις συνεχίζουν», αναφέρει στην parallaxi ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, λέγοντας στη συνέχεια πως «Οι απαγορεύσεις στις εξαγωγές αφορούν σε ένα μικρό αριθμό σκευασμάτων. Πρέπει να επεκταθούν σε περισσότερα φάρμακα. Οι εξαγωγές είναι ένα μόνο κομμάτι από αυτό που προκαλεί τις ελλείψεις. Υπάρχει έλλειψη στις πρώτες ύλες και υπάρχει θέμα με τις τιμές τους» λέει χαρακτηριστικά.

Το θέμα της έλλειψης φαρμάκων προκαλεί έντονη ανησυχία σε όσους πηγαίνουν στα Φαρμακεία και τα αναζητούν μάταια αυτή την περίοδο. Με τα σχολεία να έχουν ανοίξει και τις ιώσεις της εποχής να είναι προ των πυλών τα πράγματα δείχνουν να εξελίσσονται σε ακόμα πιο σοβαρά αν δεν αλλάξει κάτι.

Είναι πολλοί οι πολίτες που αναφέρουν πως ψάχνουν να βρουν φάρμακα για αυτούς και τα παιδιά τους και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις φαρμακευτικές ανάγκες τους.

Την δυσκολία εξεύρεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων επιβεβαιώνει και ο φαρμακοποιός Μιχάλης Βολώνης λέγοντας πως «Αντιβιώσεις βλέπουμε με το σταγονόμετρο και όταν φτάσουν σε εμάς, φανταστείτε τι κάνουν οι ασθενείς για να τις βρουν. Ζητώ για παράδειγμα 10 κομμάτια για τους ασθενείς μου και λαμβάνω μόλις δυο, τρία ή τέσσερα. Όπως καταλαβαίνετε δε φτάνει για την κάλυψη των ασθενών. Σε έλλειψη και τα καρδιολογικά αλλά και τα αντιπηκτικά. Τώρα θα αρχίσει η εποχή της γρίπης, θα τα χρειαστούμε και δεν υπάρχουνε. Οι παιδικές αντιβιώσεις το ίδιο… να ελπίζεις να μην αρρωστήσει το παιδί σου. Για τέτοια έλλειψη μιλάμε στην Ελλάδα του 2023!»

Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πως προσπαθούν να βοηθήσουν τους ασθενείς που έρχονται στα καταστήματα τους αλλά δεν μπορούν στην πραγματικότητα να κάνουν και πολλά. Μάλιστα λένε πως ασθενείς τρέχουν σε όλη την πόλη μήπως και καταφέρουν να εκτελέσουν τις ιατρικές συνταγές αλλά δυστυχώς λίγοι είναι οι “τυχεροί”.

Στην επικοινωνία με ανθρώπους τους φαρμακευτικού κλάδου, επιβεβαιώνουν τη δυσχερής θέση στην οποία βρίσκονται. Μάλιστα ο πρόεδρος του κλάδου στη Θεσσαλονίκη, μίλησε και για την αρωγή του κράτους στην αντιμετώπιση του ζητήματος. «Τουλάχιστον όμως η Πολιτεία εκεί που μπορεί και οφείλει να παρέμβει, στο να απαγορεύσει τις εξαγωγές των φαρμάκων που λείπουνε, το κάνει σε ένα βαθμό και πρέπει να το κάνει ακόμα καλύτερα. Οι ελλείψεις φαίνονται το τελευταίο διάστημα να πηγαίνουν καλύτερα σε σχέση με πριν, μειώνονται σταδιακά. Όμως επειδή αυτοί που εξάγουν τα φάρμακα, βλέπουν ότι κάποια απαγορεύεται να εξαχθούν, εξάγουν κάποια άλλα. Έτσι το πρόβλημα αλλάζει. Πριν το καλοκαίρι λείπανε άλλα και τώρα λείπουνε άλλα».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελλείψεις σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες φαρμάκων. Λείπουν σκευάσματα και για τον διαβήτη, την οστεοπόρωση, τη χοληστερίνη, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά. παιδικά σιρόπια από όλες τις κατηγορίες υπάρχουν σχετικές ελλείψεις. Το πρόβλημα είναι ευρείας κλίμακας, απλά η κατάσταση είναι καλύτερα από πριν το καλοκαίρι για παράδειγμα και αν συνεχιστούν τα μέτρα που έχει πάρει το υπουργείο θα συνεχίζουμε να έχουμε κάποια βελτίωση στο ζήτημα».

Τη δική του άποψη έχει ο κ. Βολώνης όσον αφορά τη βοήθεια του κράτους σε αυτό το πρόβλημα. «Οι απαγορεύσεις του υπουργείου δεν είναι αποτελεσματικές γιατί βάζουν λίγα σκευάσματα στη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών ανά φορά. Θα βάλουν για παράδειγμα 50 στη λίστα και θα έχει δημιουργηθεί σε άλλα 50 που είναι εκτός λίστας. Δεν είναι αποτελεσματική λύση αυτήν τη στιγμή αυτό που γίνεται. Σαν να δεχόμαστε μια ασπιρίνη μπροστά σε αυτό το πρόβλημα. Ο μόνος τρόπος είναι καθολική απαγόρευση εξαγωγών».

Το υπουργείο Υγείας από την άλλη, υποστήριξε σε ανακοίνωσή του την περασμένη Τετάρτη ότι δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά. Μεταξύ άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του πως «Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς η μη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία. Το ίδιο άλλωστε, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, έχουν ήδη διαβεβαιώσει δημοσίως, χθες και σήμερα, οι εκπρόσωποι των φορέων που εμπλέκονται στο φάρμακο (φαρμακοποιοί κλπ.) Σημειώνεται ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχουν εκδοθεί τρεις αποφάσεις για απαγόρευση εξαγωγών. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη».

Φάρμακα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη σε αυτό δυσεπίλυτο ζήτημα αποτελεί η στάση των φαρμακαποθηκών. «Οι φαρμακαποθήκες είναι αυτές που εξάγουν τα φάρμακα στο εξωτερικό και δημιουργούν το πρόβλημα στην Ελλάδα. Εκμεταλλεύονται τη χαμηλή τιμή που έχουν τα φάρμακα στην Ελλάδα, που είναι υποχρεωτικό από την Πολιτεία να τα δίνουν σε εμάς σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι κάνουν εξαγωγές στο εξωτερικό όπου κερδίζουν περισσότερα από όσο αν τα έδιναν σε ελληνικά φαρμακεία και τους Έλληνες ασθενείς για τους οποίους προορίζονται αυτά τα σκευάσματα κανονικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι εταιρείες του εξωτερικού να στέλνουν ακόμα λιγότερα φάρμακα στη χώρα μας γιατί ξέρουν τι γίνεται, αλλά και τα λίγα που έρχονται δε φτάνουν αφού τα μισά εξάγονται».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και όσα λέει ο κ. Βολώνης στην Parallaxi αναφορικά με τη δραστηριότητα των φαρμακαποθηκών «Οι εξαγωγές πάντως συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ τα φαρμακεία είναι μέσα στις ελλείψεις. Οι φαρμακαποθήκες δεν έχουν επιδείξει καμία ευαισθησία στην απουσία των σκευασμάτων στα φαρμακεία μας. Μόνο το υπουργείο Υγείας βέβαια μπορεί να τους περιορίσει. Και το υπουργείο Υγείας με τη σημερινή ανακοίνωσή του δε φαίνεται πως συμβαδίζει με την πραγματικότητα. Αρκεί πολύ απλά να ρωτήσει κάποιος μερικούς ασθενείς και θα καταλάβει. Δυστυχώς εδώ και μια τετραετία δε βλέπουμε να αλλάζει τίποτα. Όταν θέλουμε να λεγόμαστε μια ευρωπαϊκή δυτική χώρα δε νοείται τέτοια κατάσταση.

Καταληκτικά ο κ. Ευγενίδης σημείωσε πως ενώ υπάρχει προσπάθεια από το υπουργείο για αντιμετώπιση της κατάστασης, δε βλέπει το ίδιο να συμβαίνει με τις φαρμακαποθήκες. «Το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να το περιορίσει αυτό με τη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών και οι φαρμακευτικές αποθήκες φωνάζουν για να μην απολέσουν τα υπερκέρδη των εξαγωγών. Το να εκμεταλλεύεσαι μια κατάσταση που διενεργείται αποκλειστικά για να είναι φθηνά τα φάρμακα και εσύ τα πουλάς στο εξωτερικό, δε νομίζω πως είναι σωστό. Αφήνουν τους Έλληνες ασθενείς χωρίς σκευάσματα ενώ προορίζονται για αυτούς».

Μέσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες για να βρουν το “χρυσό” φάρμακο που χρειάζονται σύμφωνα με τις συνταγές που έχουν εξασφαλίσει από τους ιατρούς, κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους φαρμακευτικούς και τους φαρμακοαποθηκάριους.

Ο ΠΦΣ (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος) ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να επικεντρωθούν «σε εξονυχιστικό έλεγχο των φαρμακαποθηκών εκείνων που αποθεματοποιούν ποσότητες χιλιάδων σκευασμάτων -ειδικά μετά την τελευταία απαγόρευση- με την προσδοκία ότι αυτή θα αρθεί το προσεχές διάστημα. Ματαιοπονεί ο κ. Σκυλακάκης στην προσπάθειά του από υπόλογος να καταστεί τιμητής».

Το γαϊτανάκι ανακοινώσεων συνέχισε ο ΠΣΦ (Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων). «Για πολλοστή φορά ο ΠΦΣ επιδίδεται σε ψεύδη και προσωπικές επιθέσεις. Η απάντησή μας στην ανακοίνωση του είναι απλή: Όποιος θεωρεί ότι συκοφαντείται, προσφεύγει στη δικαιοσύνη, όπως έκανε ο πρόεδρός μας κ. Σκυλακάκης κατά του κ. Βαλτά. Θα απαντήσουν οι κ.κ. Βαλτάς και Ευγενίδης αν οι συνεταιριστικές αποθήκες στων οποίων τη διοίκηση συμμετέχουν ενεργά πραγματοποιούν ή όχι πωλήσεις φαρμάκων για εξαγωγή; Όχι, τίποτε άλλο, αλλά θέλουμε όντως να φανεί ποιος εξυπηρετεί τα οικονομικά του συμφέροντα σε βάρος του Έλληνα ασθενή».

Άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι σε αυτό τον ορυμαγδό προβλημάτων για τον κλάδο της φαρμακευτικής, το σίγουρο όμως είναι πως ο Έλληνας πολίτης την πληρώνει για μια ακόμη φορά και βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δυσχερής θέση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα