Θωμαΐδης για χάρτινα καλαμάκια: Ασφαλής η χρήση τους για 10 με 20 λεπτά

«Η έκθεση σε χημικά είναι μια πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια» επισημαίνει ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης

Parallaxi
θωμαΐδης-για-χάρτινα-καλαμάκια-ασφαλ-1048895
Parallaxi

«Καμπανάκι» ήχησε για τα χάρτινα καλαμάκια, τα οποία προτιμώνται ως «φιλικά προς το περιβάλλον», έπειτα από νέα έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι περιέχουν δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες.

Η νέα αυτή έρευνα, όπως ανέφερε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, προσδιόρισε τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα καλαμάκια. Πρόκειται για μια ομάδα συνθετικών χημικών ουσιών που είναι γνωστές ως παραφορμαλδεϋδικές ουσίες (PFAS). Όπως επισημαίνει, οι συγκεκριμένες ουσίες έχουν αναδειχθεί σε μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα, διότι χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες.

«Έχει αποδειχθεί ότι βιομεγεθύνονται και καταλήγουν στο πιάτο μας. Έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο οικοσύστημα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τις αντικαταστήσουμε γιατί έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης.

Στο στόχαστρο η χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού στις συσκευασίες τροφίμων

Σχολιάζοντας τη χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού στις συσκευασίες τροφίμων αποκάλυψε ότι «έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων εδώ και καιρό» προσθέτοντας ότι «δεν είναι μόνο αυτές οι ουσίες που υπάρχουν στο ανακυκλωμένο χαρτί, υπάρχουν και άλλες που είναι εν δυνάμει τοξικές».

Και όπως είπε χαρακτηριστικά «πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα με την αντικατάσταση του πλαστικού, με ανακυκλωμένο χαρτί» και δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες. «Πρέπει να μελετηθεί επαρκώς» πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Κάθε συσκευασία που έρχεται σε επαφή με τρόφιμο μπορεί να δώσει κάποιες χημικές ουσίες μέσω “μετανάστευσης”, από το υλικό στο τρόφιμο» είπε εξηγώντας πώς είναι δυνητικά επικίνδυνα τα χάρτινα καλαμάκια, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ποσότητες αυτές είναι απειροελάχιστες και «δεν είναι τόσο μεγάλη η επικινδυνότητα από τη χρήση τους για 10 λεπτά ή για 20 λεπτά».

«Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι χρησιμοποιούμε πάρα πολλά χημικά προϊόντα καθημερινής χρήσης. Ζούμε πρακτικά σε ένα χημικό κόσμο επομένως η έκθεση σε χημικά είναι μια πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Και φυσικά αυτό είναι αντικείμενο μελέτης πάρα πολλών ομάδων διαχρονικά και έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» συμπλήρωσε ο κ. Θωμαΐδης.

Όσον αφορά στα πιάτα από ανακυκλωμένο χαρτί που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε fast-food τόνισε ότι όσο πιο ζεστό είναι το τρόφιμο τόσο μεγαλύτερη είναι η μετανάστευση, προσθέτοντας ότι οι γυάλινες συσκευασίες είναι οι πιο ασφαλείς.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα