Τι ισχύει για τα τεστ αντιγόνου όσον αφορά την Όμικρον
Πως αποδίδουν τα rapid tests στα εργαστήρια και πως στην πραγματικότητα; Επίσης, εμείς πώς πρέπει να θωρακιστούμε από τον ιό;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα rapid tests είναι περιορισμένα αυτήν τη στιγμή λόγω της υψηλής ζήτησης: στα καταστήματα έχουν εξαντληθεί, τα τμήματα υγείας δίνουν προτεραιότητα βάσει της ανάγκης και οι διαδικτυακές παραγγελίες καθυστερούν. Αν και αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν προετοιμάστηκε επαρκώς για την Όμικρον, δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι αξιοποιούν επιτέλους ένα από τα πιο ανεπαρκώς χρησιμοποιημένα εργαλεία της πανδημίας.
Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση σχετικά με την αξιοπιστία των rapid tests μετά την Όμικρον. Και δικαίως, δεδομένων των ανάμεικτων μηνυμάτων τους τελευταίους δύο μήνες. Ιστορίες με rapid tests είναι στις ειδήσεις και φωτίζουν καθημερινά το Twitter. Σε ορισμένες από αυτές, τα rapid tests είναι «ήρωες», που γλιτώνουν τους ηλικιωμένους συγγενείς από τις κακοτυχημένες συγκεντρώσεις. Σε άλλες, είναι κακά, κατηγορούμενα ότι παρέχουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.
Οι μεγάλες επιστημονικές εξελίξεις είχαν ως εξής:
27 Νοεμβρίου: Ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Abbott και η Quidel, αξιολόγησαν τα τεστ αντιγόνου τους χρησιμοποιώντας προβλέψεις υπολογιστή και ανέφεραν ότι δεν ανέμεναν καμία επίδραση στην απόδοση των rapid tests. Αυτές οι εταιρείες διεξήγαγαν συνεχείς εργαστηριακές και κλινικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις τους.
17 Δεκεμβρίου: Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε αυτά τα δεδομένα στα μέσα του μήνα αναλύοντας 5 επώνυμα τεστ που χρησιμοποιούνται στη χώρα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μεταλλάξεις της Όμικρον «δεν επηρεάζουν την απόδοση στο εργαστηριακό περιβάλλον» και σημείωσαν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές μελέτες για να καλύψουν το χάσμα μεταξύ εργαστηρίου και πραγματικού κόσμου.
27 Δεκεμβρίου: Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ενημέρωσαν τις οδηγίες τους για απομόνωση και απέκλεισαν τις παραμέτρους τεστ επειδή «δε λειτούργησαν».
28 Δεκεμβρίου: Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κυκλοφόρησε μια ευρεία δήλωση: «Τα πρώιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα τεστ αντιγόνου ανιχνεύουν την παραλλαγή Όμικρον, αλλά μπορεί να έχουν μειωμένη ευαισθησία». και «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα εργαστηριακά δεδομένα δεν αντικαθιστούν τις αξιολογήσεις κλινικών μελετών που χρησιμοποιούν δείγματα ασθενών με ζωντανό ιό, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη».
Αυτά τα γεγονότα προκάλεσαν πολλή σύγχυση στο κοινό σχετικά με το τι πρέπει να κάνει με τα rapid tests. Για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει, είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε την αναλυτική απόδοση (πώς αποδίδουν τα τεστ στο εργαστήριο, με ιδανικά δείγματα) και την απόδοση του πραγματικού κόσμου (πώς αποδίδουν τα τεστ στους ασθενείς). Και, τελικά, τι σημαίνει αυτό για εμάς στο σπίτι.
Απόδοση στο εργαστήριο
Όλα τα στοιχεία έχουν δείξει ότι τα rapid tests μπορούν να ανιχνεύσουν με φυσικό τρόπο την Όμικρον. Με άλλα λόγια, όταν το τεστ αντιγόνου παρουσιάζεται με την ίδια ποσότητα ιού για το ίδιο χρονικό διάστημα, τα rapid tests αποδίδουν περίπου το ίδιο καλά για την Δέλτα σε σύγκριση με την Όμικρον (αν και μια προεκτυπωτική μελέτη ανέφερε ελαφρώς χαμηλότερη ευαισθησία με εργαστηριακά δείγματα). Βάσει αυτού, κάθε μάρκα rapid test είναι μοναδική και πρέπει να επαναξιολογηθεί αυστηρά. Μόνο στις ΗΠΑ, υπάρχουν δεκάδες επιλογές.
Τα τεστ αντιγόνου συνεχίζουν να λειτουργούν για την Όμικρον, επειδή στοχεύουν σε ένα αρκετά σταθερό μέρος του ιού που ονομάζεται νουκλεοκαψίδιο ή πρωτεΐνη Ν. Σε αντίθεση με την εξαιρετικά μεταλλαγμένη πρωτεΐνη ακίδας, η Όμικρον έχει μόνο τέσσερις μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη Ν. Ευτυχώς, καμία από αυτές δεν φαίνεται να αλλάζει το μικροσκοπικό τμήμα που ανιχνεύουν τα rapid tests. Αυτά είναι φανταστικά νέα γιατί σημαίνει ότι έχουμε ακόμα ένα εργαλείο για την καταπολέμηση της Όμικρον.
Γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι τα rapid tests μπορούν να ανιχνεύσουν την Όμικρον εάν τα τροφοδοτήσουμε με τον ιό σε ένα εργαστήριο. Τι γίνεται όμως στον πραγματικό κόσμο;
Απόδοση στον πραγματικό κόσμο
Δεν γνωρίζουμε πόσο καλά ανιχνεύουν την Όμικρον στον πραγματικό κόσμο τα rapid tests, επειδή δεν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες για αυτό. Το μόνο που έχουμε για να πορευτούμε είναι καθησυχαστικές μελέτες με δείγματα εργαστηρίου, μια προσεκτική δήλωση από τον FDA και μια σειρά από μη επιβεβαιωμένα στοιχεία και υποθέσεις.
Είδαμε τις καθησυχαστικές εργαστηριακές μελέτες πιο πάνω. Ας πιάσουμε τη δήλωση του FDA: «Τα rapid tests ανιχνεύουν την Όμικρον αλλά μπορεί να έχουν μειωμένη ευαισθησία». Τι σημαίνει αυτό και πως μπορεί να αποδοθεί δεδομένης της παραπάνω συζήτησης;
Ευαισθησία είναι η ικανότητα για ένα διαγνωστικό τεστ, όπως ένα rapid test, να έχει θετικό αποτέλεσμα σε άτομα με τη νόσο. Έτσι, με άλλα λόγια, αυτή είναι η πιθανότητα κάποιος να είναι θετικός δεδομένου ότι έχει COVID-19. Ο FDA δήλωσε ότι αυτή η πιθανότητα (ή η ευαισθησία) μειώνεται με την Όμικρον. Το συμπέρασμα είναι ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα ψευδώς αρνητικά τεστ για την Όμικρον από άλλες παραλλαγές.
Ο FDA δεν έδωσε στη δημοσιότητα δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτήν τη δήλωση. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι δοκιμές με σκοτωμένο τον ιό δεν έδειξαν διαφορά στην απόδοση, αλλά οι δοκιμές με γνωστές ποσότητες ζωντανού ιού έδειξαν χαμηλότερη ευαισθησία. Αυτή η αποσύνδεση μεταξύ δειγμάτων νεκρού και ζωντανού ιού υποδηλώνει ότι η εξαιρετικά μολυσματική φύση της Όμικρον μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τα τεστ – εάν γίνει μεταδοτική σε χαμηλότερες δόσεις, είναι πιο εύκολο να την αποφύγετε.
Η απόδοση των rapid tests στον πραγματικό κόσμο επηρεάζεται επίσης από το αν ψάχνουμε στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή. Εάν η μύτη δεν είναι ένα σημείο πρώιμης αναπαραγωγής για την Όμικρον, τότε τα rapid tests που καθαρίζουν τη μύτη δε θα ήταν λογικά – όχι λόγω τεχνικής βλάβης, αλλά επειδή ο ιός δεν είναι εκεί ακόμα.
Πράγματι, μη επιβεβαιωμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει με την Όμικρον, με πολίτες-επιστήμονες στο Twitter να αναφέρουν καλύτερη απόδοση με τεστ λαιμού παρά με τεστ μύτης. Ομοίως, μια προεκτύπωση διαπίστωσε ότι τα τεστ σάλιου είναι καλύτερα από τα τεστ μύτης για πρώιμη ανίχνευση της Όμικρον (με PCR) και μια άλλη προκαταρκτική μελέτη διαπίστωσε ότι η Όμικρον είναι καλύτερη κατά την αναπαραγωγή στον βρόγχο (σε σύγκριση με τους πνεύμονες).
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Τα τεστ αντιγόνου δεν είναι τέλεια, αλλά εξακολουθούν να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο… Αυτήν τη στιγμή, πολλοί άνθρωποι πρέπει απλώς να γνωρίζουν ένα πράγμα: Είμαι μολυσματικός και επομένως πρέπει να απομονωθώ; Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το ερώτημα που θέλουν να μάθουν οι κλινικοί γιατροί, οι νοσηλευτές και οι επιστήμονες: Έχει κανείς κάποιο επίπεδο του COVID-19 στο σώμα;
Επειδή πρόκειται για διαφορετικές ερωτήσεις, χρειαζόμαστε διαφορετικά εργαλεία. Τα rapid tests απαντούν στην πρώτη ερώτηση ανιχνεύοντας πολύ υψηλά επίπεδα ιού, τα οποία και καθιστούν το τεστ θετικό. Οι άνθρωποι είναι μεταδοτικοί μόνο όταν φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο όριο του ιού. Έτσι, από προεπιλογή, η σύλληψη υψηλών επιπέδων ιού θα έχει ως αποτέλεσμα να καταγραφεί εάν κάποιος είναι μεταδοτικός. Από την άλλη πλευρά, τα PCR τεστ από την άλλη είναι πολύ αποτελεσματικά στην ανίχνευση της παρουσίας πολύ χαμηλών επιπέδων ιού. Είναι σημαντικό ότι το όριο στο οποίο τα PCR τεστ μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιό είναι κάτω από το επίπεδο μεταδοτικότητας. Έτσι, οι άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν θετικοί με PCR για μεγάλο χρονικό διάστημα (ορισμένες τεκμηριωμένες περιπτώσεις εμφανίζονται έως και 60 ημέρες) αλλά να μην είναι μεταδοτικοί. Με ένα τεστ αντιγόνου, ωστόσο, αυτό το άτομο θα ήταν θετικό για πολύ μικρότερη διάρκεια και, λίγο-πολύ, ενώ είναι μεταδοτικός.
Την επόμενη φορά που θα διαβάσετε για την απόδοση του τεστ αντιγόνου, σκεφτείτε την ερώτηση που τίθεται. Μιλάμε για επισήμανση μολυσματικών κρουσμάτων ή απλώς για ανίχνευση οποιουδήποτε όγκου ιού; Όταν ο FDA αξιολογεί τα rapid tests, συνήθως εστιάζει στο δεύτερο. Για να γίνει αυτό, συγκρίνουν τα τεστ αντιγόνου με το «χρυσό πρότυπο» – τα PCR δηλαδή. Επειδή τα τεστ PCR παραμένουν θετικά για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα βρούμε φυσικά πολλούς ανθρώπους που είναι ακόμα θετικοί, αλλά αρνητικοί σε τεστ αντιγόνου. Αυτό κάνει τις τεστ αντιγόνου να φαίνονται σαν να αποτυγχάνουν. Αλλά, στην πραγματικότητα, απαντούν, σε γενικές γραμμές, στο ερώτημα όπως θα ελπίζαμε: Είμαι μολυσματικός;
Τι πρέπει να κάνετε
Τα rapid tests μπορούν να ανιχνεύσουν την Όμικρον και μπορούν, τις περισσότερες φορές, να σας πουν εάν είστε μεταδοτικοί. Τις πρώτες δύο ημέρες μετά την έκθεση ή τα συμπτώματα, μπορεί να μη λειτουργούν το ίδιο καλά. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, υπάρχουν τέσσερις συμβουλές:
- Περιμένετε. Εάν έχετε συμπτώματα ή εκτεθήκατε, είναι σημαντικό να απομονωθείτε και να περιμένετε μία ή δύο ημέρες για να κάνετε ένα τεστ αντιγόνου. Αυτό θα εξασφαλίσει λιγότερα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.
- Μάκτρο λαιμού. Πάρτε δείγμα από τον λαιμό και τη μύτη για να εντοπίσετε καλύτερα την Όμικρον. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πράγματι συστήσει αυτήν τη μέθοδο από τον Μάιο του 2020 για πολλά από τα τεστ του. Αποφύγετε να σκουπίζετε το λαιμό σας αφού φάτε/πιείτε οτιδήποτε όξινο – όπως καφέ, σόδα ή χυμούς φρούτων – καθώς αυτό θα μπορούσε να δώσει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα. Επίσης, αποφύγετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας ή να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα πριν από το μάκτρο λαιμού καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, αντιστοίχως.
- Δώστε προσοχή στην «ένταση» της θετικής γραμμής. Εάν η γραμμή είναι πολύ, πολύ σκούρα, αυτό σημαίνει ότι έχετε πολύ ιό και είστε μολυσματικός και αποτελεί κίνδυνο για την οικογένεια και την κοινότητά σας. Εάν η γραμμή είναι πολύ «αδύναμη», μπορεί να είστε στην αρχή ή στο τέλος της μεταδοτικής περιόδου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να κάνετε ένα δεύτερο τεστ 24 ή 48 ώρες μετά την εμφάνιση μιας αχνής γραμμής για να δείτε εάν είστε ακόμα θετικοί. Αυτό θα σας δώσει μια ιδέα για το αν είστε στην αρχή ή στο τέλος.
- Επανάληψη του τεστ. Ένα μόνο αρνητικό rapid test δεν μπορεί να αποκλείσει αξιόπιστα τον COVID-19, επειδή μπορεί να κάνατε το τεστ πολύ νωρίς και ενδεχομένως το αποτέλεσμα να αλλάξει σε λίγες ώρες ή λίγες ημέρες. Εάν πιστεύετε ότι έχετε ίσως έχετε τον ιό, αλλά το τεστ ήταν αρνητικό και χρειάζεστε σίγουρη απάντηση, δοκιμάστε ξανά σε 1-2 ημέρες (και απομονωθείτε προληπτικά).
Επίσης, δεδομένης της έλλειψης των rapid tests καλό είναι να μην κάνετε τεστ προαιρετικά. Προαιρετικά μπορεί να σημαίνει πως είστε ασυμπτωματικοί και δε βλέπετε ευπαθείς ομάδες· ότι είστε ενισχυμένοι και υγιείς· ότι μπορείτε να εργαστείτε από το σπίτι· ότι κάνετε ασυμπτωματικό έλεγχο για να πάτε διακοπές ή επειδή επιστρέφετε από μια συναυλία για παράδειγμα.
Θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα μπορούμε να ελέγχουμε τον εαυτό μας όσο πιο συχνά γίνεται για να μειώσουμε την εξάπλωση και κατ’ επέκταση να προστατέψουμε τους γύρω μας. Και αυτή είναι η επιδιωκόμενη λύση για τη δημόσια υγεία: Σπάστε όσο το δυνατόν περισσότερες αλυσίδες μετάδοσης. Αλλά λόγω της Όμικρον και της έλλειψης προετοιμασίας, βρισκόμαστε σε μια αδύνατη κατάσταση όπου πολλοί άνθρωποι χρειάζονται εξετάσεις και δεν μπορούν να τις κάνουν. Φυλάξτε λοιπόν τα τεστ για τους εξής σκοπούς:
- Ιατρική θεραπεία: Για να λάβουν έγκαιρα ένα αντιικό, οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν εξετάσεις, να επισκεφτούν γιατρό και να λάβουν συνταγή εντός 5 ημερών για την πρόληψη κάποιας σοβαρής ασθένειας. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται εξετάσεις αυτήν τη στιγμή.
- Ιατρικά ευάλωτους: Τα εμβόλια, και ιδιαίτερα τα ενισχυτικά, θα κρατήσουν μεγάλο αριθμό ατόμων έξω από τα νοσοκομεία, αλλά οι ηλικιωμένοι και τα ανοσοκατεσταλμένοι, ακόμη και αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ασθένειας. Πρέπει να είναι σε θέση να ανιχνεύουν νωρίς τη μόλυνση κάνοντας εξετάσεις.
- Σπάσιμο των αλυσίδων μετάδοσης σε ευάλωτους: Εκείνοι που ζουν με ένα ανοσοκατεσταλμένο μέλος στην οικογένεια ή πηγαίνουν σε οίκο ευγηρίας πρέπει να φροντίσουν να προσέχουν μη μεταδόσουν τον ιό.
- Αποφυγή περισσότερων διαταραχών: Κάποιοι χρειάζονται εξετάσεις για να επιστρέψουν στη δουλειά τους για λόγους μισθοδοσίας ή επειδή είναι απαραίτητοι εργαζόμενοι υγείας και βασιζόμαστε σε αυτούς όσον αφορά τροχαία ατυχήματα ή για να εργαστούν στις ΜΕΘ. Τα παιδιά πρέπει επίσης να επιστρέψουν στο σχολείο. Τους βάζουμε συνεχώς τελευταίους, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, και πρέπει αυτό να αλλάξει.
Δείτε επίσης: