Τι συμβαίνει με την μυωπία στα παιδιά;

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες εμφάνισης, τι συστήνουν οι ειδικοί - Γράφει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος, Πέτρος Ράσογλου

Parallaxi
τι-συμβαίνει-με-την-μυωπία-στα-παιδιά-930340
Parallaxi

Λέξεις: Πέτρος Ράσογλου

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει και στους οφθαλμιάτρους παγκοσμίως αλλά και στον γενικό πληθυσμό, η αίσθηση ότι όλο και περισσότερα παιδιά σχολικής ηλικίας παρουσιάζουν διαταραχές οράσεως και ειδικότερα εμφανίζουν μυωπία.

Στις Ιατρικές Σχολές αλλά και σ αυτές της οπτομετρίας διδάσκεται ότι η μυωπία είναι ένα γενετικό νόσημα. Αν ένας η δύο γονείς έχουν μυωπία, τότε η πιθανότητα να εμφανίσει την πάθηση το παιδί τους διπλασιάζεται. Αυτό δεν ισχύει πλέον παγκοσμίως.

Σε πολλά μέρη της υφηλίου και πιο συγκεκριμένα στην νότιο, στην νοτιοανατολική Ασία και στις Η.Π.Α. η εμφάνιση της μυωπίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Χώρες όπως η Κίνα, η Κορέα, η Ιαπωνία ,η Ινδία και άλλες έχουν κοινωνικό πια πρόβλημα. Αντίθετα χαμηλότερα ποσοστά μυωπίας έχουν χώρες στην Αφρική και την Ν. Αμερική.

Τι άλλαξε;

Προφανώς ο τρόπος ζωής και η ενασχόληση των νέων όλο και περισσότερο με τα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές, τα tablet και την κοντινή εργασία σε οθόνες γενικότερα. Οι εξηγήσεις αυτές όμως δείχνουν περισσότερο διαισθητικές παρά είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Στην Ελλάδα έγινε πρόσφατα μια έρευνα από την Ελληνική Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής σχετικά με την μυωπία στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής:

  • Η μυωπία εμφανίζεται σε ηλικίες μεγαλύτερες των 6 ετών σε ποσοστό 93,5%
  • Οι περισσότεροι οφθαλμίατροι απάντησαν ότι οι βασικότεροι παράγοντες εμφάνισης και εξέλιξης της μυωπίας είναι η γενετική προδιάθεση και οι ώρες κοντινής εργασίας σε ποσοστό 82,7% ενώ ακολουθεί η υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων, τηλεοράσεων, tablet και γενικά οθονών σε ποσοστό 69,1%.
  • Οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να αυξήσουν τον χρόνο παραμονής των παιδιών τους σε εξωτερικούς χώρους και να μειώσουν αντίστοιχα την χρήση οθονών και αν αυτό είναι δύσκολο να πολλαπλασιάσουν τα διαλείμματα.
  • Ανάλογα με την ηλικία των ασθενών και τον ρυθμό αύξησης της μυωπίας οι οφθαλμίατροι μπορούν άμεσα να ξεκινήσουν φαρμακευτική αγωγή (χρήση ατροπίνης) όπως απάντησε το 83,5%.Τα γυαλιά, οι φακοί επαφής και αργότερα οι επεμβάσεις με Laser αποτελούν παραδοσιακά όπλα αλλά δεν διορθώνουν το ανατομικό πρόβλημα του οφθαλμού, όπου το υγιές μάτι έχει σχεδόν σχήμα σφαίρας ενώ το μυωπικό μοιάζει με ελιά.

Συμπερασματικά υπάρχει παγκοσμίως η αίσθηση ότι η εμφάνιση της μυωπίας αυξήθηκε παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια ως συνέπεια της αλλαγής του τρόπου ζωής των παιδιών και της μείωσης του χρόνου παραμονής των σε εξωτερικούς χώρους.

*Ο Πέτρος Ράσογλου είναι Χειρουργός-Οφθαλμίατρος και Επίτιμος Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών Και Διαθλαστικής Χειρουργικής.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα