Τι συμβαίνει με τους εμβολιασμένους που νοσούν

Ο Δαμιανός Σωτηρόπουλος εξηγεί γιατί έχει αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται.

Parallaxi
τι-συμβαίνει-με-τους-εμβολιασμένους-π-901451
Parallaxi

Λέξεις: Δαμιανός Σωτηρόπουλος

Γιατί έχει αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται; Η αλήθεια πίσω από τους αριθμούς.

Στην Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου Παπανικολάου αναλύσαμε τα δεδομένα των ασθενών με COVID που νοσηλεύτηκαν συγκρίνοντας αυτούς που είχαν την μετάλλαξη Δέλτα με αυτούς που είχαν την μετάλλαξη Όμικρον (και Ο2). Από τα αποτελέσματα των μεταλλάξεων που έχουμε διαπιστώσαμε ότι η αλλαγή από την Δέλτα στην Όμικρον έγινε τον Ιανουάριο οπότε και υπήρξε συνύπαρξη των δύο μεταλλάξεων. Συγκρίναμε επομένως τους ασθενείς με COVID που νοσηλεύτηκαν από 1/11 – 31/12/2021 (μετάλλαξη Δ) με αυτούς που νοσηλεύτηκαν από 1/2 – 31/3/2022 (μετάλλαξη Ο και Ο2). Το σύνολο των ασθενών και στις δύο ομάδες είναι 1120. Μελετήσαμε και συγκρίναμε έναν αριθμό παραμέτρων (ηλικία, φύλο, εμβολιασμός, παράγοντες κινδύνου, διασωλήνωση, θάνατος κλπ).

Τα συμπεράσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα αλλά δεν θα σας κουράσω με όλα αυτά τα οποία θα παρουσιαστούν τον Μάιο σε συνέδριο των λοιμώξεων. Θα περιοριστώ σε κάποιες επισημάνσεις. Είναι γεγονός ότι με την μετάλλαξη Ο αυξήθηκε το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται; Ναι είναι αλήθεια. Την περίοδο της Δ οι νοσηλείες ήταν 19,8% εμβολιασμένοι και 80,2% ανεμβολίαστοι, ενώ την περίοδο της Ο είναι 47% εμβολιασμένοι και 53% ανεμβολίαστοι. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι έχουμε μία πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται όμως είναι λάθος. Εάν δούμε τους απόλυτους αριθμούς διαπιστώνουμε ότι την περίοδο της Δ οι νοσηλείες ήταν 148 εμβολιασμένοι και 599 ανεμβολίαστοι, ενώ την περίοδο της Ο ήταν 162 εμβολιασμένοι και 181 ανεμβολίαστοι. 

Επομένως η μεγάλη αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων οφείλεται ουσιαστικά στην μείωση του αριθμού των ανεμβολίαστων. Φαίνεται δηλαδή ότι η μετάλλαξη Ο συμπεριφέρεται σαν μία νέα λοίμωξη που έχει την ίδια βαρύτητα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Και αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Εάν στους νοσηλευόμενους εμβολιασμένους κάνουμε τον διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί μόνο με 2 δόσεις και σε αυτούς που εμβολιάστηκαν με 3, την περίοδο της Ο βλέπουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον: Το 11,7% ήταν εμβολιασμένοι με 3 δόσεις ενώ το 88,3% ήταν μόνο με 2 δόσεις δηλαδή 7πλάσιο. Εάν λάβουμε δε υπόψη ότι στην κοινωνία μας το 75% των εμβολιασμένων έχει λάβει 3 δόσεις και μόνο το 25% έχει λάβει 2 δόσεις, τότε καταλαβαίνουμε ότι οι πιθανότητες να νοσηλευτεί ασθενής εμβολιασμένος με 2 δόσεις είναι 21 φορές περισσότερες από αυτόν που έχει λάβει και 3η δόση. Άρα, η 3η δόση βοηθάει και μάλιστα πολύ. Και βέβαια η 4η δόση θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο. Κοινή λογική.

Θεωρώ όμως ότι είναι λάθος να αριθμούνται οι δόσεις. Δημιουργούν κακή ψυχολογία. Θα πρέπει να αναφέρονται σαν ενισχυτικές δόσεις όπως και στα άλλα εμβόλια, που θα γίνονται ανά τακτά διαστήματα.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι την ανάλυση των αποτελεσμάτων την κάναμε στην Επιτροπή Λοιμώξεων με τις νοσηλεύτριες, που έκαναν εξαιρετική δουλειά, Νατάσα Βελένη, Λίνα Σκαλιστή, Σοφία Τσελενκίδου και την Λοιμωξιολόγο Άννα Νικοπούλου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και τα συγχαρητήρια μου σε όλους τους συναδέλφους και εργαζόμενους στις κλινικές COVID, στις MΕΘ, στα Eπείγοντα, στο εργαστήριο COVID και σε όλο το Νοσοκομείο μας.

*Ο Δαμιανός Σωτηρόπουλος είναι αιματολόγος και Διευθυντής Αιματολογικής κλινικής και Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών Γ.Ν.Θ. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα