Το αποτύπωμα του άγχους της Δευτέρας στον οργανισμό μας
Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.
Είστε από αυτούς που κάθε Κυριακή βράδυ… παθαίνουν κατάθλιψη καθώς σε λίγες ώρες ξεκινά η νέα εβδομάδα; Δεν είστε ο μόνος. Εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από το «άγχος της Δευτέρας» και αυτό «χαράσσεται» στον οργανισμό τους, ακόμη και μετά τη σύνταξη (!), σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.
Οπως συγκεκριμένα ανέφεραν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Affective Disorders, ανακάλυψαν ότι τα άτομα που «τρέμουν» τις Δευτέρες φέρουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) στις τρίχες των μαλλιών τους επί μήνες. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, αυτή η… βιολογική αντανάκλαση του στρες στα μαλλιά δίνει μια εξήγηση στη γνωστή αύξηση των καρδιακών προσβολών που καταγράφεται τις Δευτέρες.
Tις Δευτέρες καταγράφεται αύξηση στα καρδιακά επεισόδια της τάξεως του 19%
Ηταν μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι συνταξιούχοι δεν έμεναν αλώβητοι από το… στρες της Δευτέρας, παρότι δεν εργάζονταν πλέον. Αυτό μεταφράζεται στο ότι το ημερολόγιο που έχει θέσει η κοινωνία, ασχέτως της εργασίας, έχει εντυπωθεί βαθιά στον άξονα υποθαλάμου – υπόφυσης – επινεφριδίων (HPA axis – ένα νευροενδοκρινικό σύστημα με κομβική σημασία για την απόκριση του οργανισμού στο στρες) επηρεάζοντας τελικώς τον καρδιαγγειακό κίνδυνο του κάθε ατόμου.
Ανάλυση σε περισσότερους από 3.500 ενηλίκους
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερους από 3.500 μεγαλύτερους σε ηλικία ενηλίκους οι οποίοι συμμετείχαν στην Αγγλική Διαχρονική Μελέτη για τη Γήρανση (English Longitudinal Study of Ageing- ELSA).
Παρόλο που δεν εργάζονται, πολλοί συνταξιούχοι δεν γλιτώνουν το άγχος της Δευτέρας
Εκείνο που εντυπωσίασε την ερευνητική ομάδα ήταν το παράδοξο βιολογικό φαινόμενο που αφορούσε τους πιο ηλικιωμένους εθελοντές: όσοι εξ αυτών αισθάνονταν άγχος τις Δευτέρες εμφάνιζαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες ακόμη και δύο μήνες μετά την πρώτη δειγματοληψία σε σύγκριση με συνομηλίκους τους που εμφάνιζαν άγχος άλλες ημέρες της εβδομάδας.
Απορρύθμιση του συστήματος απόκρισης στο στρες
Το γεγονός ότι η επίδραση του «άγχους της Δευτέρας» αφορά τόσο τους εργαζομένους όσο και τους συνταξιούχους μαρτυρεί μια σύνδεση με βαθιές ρίζες μεταξύ της αρχής της εβδομάδας και της απορρύθμισης του συστήματος απόκρισης του οργανισμού στο στρες – ένα σύστημα που σχετίζεται άμεσα με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία, τις Δευτέρες καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 19% στα καρδιακά επεισόδια, σημειώνουν οι ερευνητές και προτείνουν ως πιθανή «βιολογική γέφυρα» για αυτό την απορρύθμιση του άξονα ΗΡΑ.
Τα «παρατράγουδα» της δυσλειτουργίας του άξονα ΗΡΑ
Ο άξονας ΗΡΑ ρυθμίζει τις ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη η οποία, όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμβάλλει σε εμφάνιση υπέρτασης, ινσουλινοαντοχής και σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι πολλά άτομα εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης τις καθημερινές σε σύγκριση με τα Σαββατοκύριακα, η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που θέτει στο… εδώλιο του κατηγορουμένου αποκλειστικά το στρες της Δευτέρας.
Βιολογικός «καταρράκτης» που διαρκεί επί μήνες
«Οι Δευτέρες λειτουργούν ως ένας πολιτισμικός ‘‘μεγεθυντικός φακός’’ του άγχους» ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ Ταράντι Τσαντόλα και προσέθεσε: «Για ορισμένους μεγαλύτερους σε ηλικία ενηλίκους, η έλευση της νέας εβδομάδας πυροδοτεί έναν βιολογικό «καταρράκτη» που διαρκεί επί μήνες. Το άγχος αυτό δεν σχετίζεται με το αν κάποιος εργάζεται – σχετίζεται με το πόσο βαθιά οι Δευτέρες έχουν χαραχτεί στη φυσιολογία του στρες, ακόμη και όταν η καριέρα τελειώσει».
Προς νέες στρατηγικές αντιμετώπισης των καρδιοπαθειών
Κλείνοντας ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση του «στρες της Δευτέρας» μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για νέες στρατηγικές αντιμετώπισης των καρδιοπαθειών, ιδίως στον γηράσκοντα παγκόσμιο πληθυσμό.
Πηγή: OT.gr