Το έντερο είναι ο δεύτερος εγκέφαλος
Μερικά αγχολυτικά που θα μπορούσατε να προσθέσετε στο πιάτο σας
Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι ολόκληρη η ανθρώπινη φύση ελέγχεται από δύο βασικά κέντρα: τον εγκέφαλο και το έντερο. Όλα όσα αυτή την περίοδο μας προβληματίζουν έχουν ένα κοινό στοιχείο: Τους στρεσογόνους παράγοντες που έχουν άμεση επίδραση στο έντερό μας. Όλοι έχουμε βιώσει τις λεγόμενες «πεταλούδες στο στομάχι», φούσκωμα ή πόνο χαμηλά στην κοιλιά σε περιόδους έντονου άγχους.
Γίνεται λοιπόν σαφές πως τα συναισθήματά μας αντανακλούν στο γαστρεντερικό και συγκεκριμένα στο έντερο, που μερικές φορές μοιάζουν με ένα σύστημα.
Τρυπτοφάνη και σεροτονίνη- «η ορμόνη της ευτυχίας»
Τον κυριότερο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία τον έχει η τρυπτοφάνη. Αυτό το αμινοξύ βρίσκεται στο γάλα, στο βούτυρο, στο ψωμί, στο πλιγούρι κλπ. Και μπορεί να μετατραπεί σε σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής ή οδηγός που επηρεάζει το ρυθμό που περνούν τις πληροφορίες μεταξύ τους τα νεύρα. Εφόσον δεν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα πρωτεϊνών (τα γεύματά μας δηλαδή δεν περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες σε σχέση με υδατάνθρακες), η τρυπτοφάνη θα περάσει από το αίμα στον εγκέφαλο και εκεί θα μετατραπεί στην «ορμόνη της ευτυχίας» κατά τη διάρκεια της ημέρας (σεροτονίνη) ή στην «ορμόνη του καλού ύπνου» κατά τη διάρκεια της νύχτας (μελατονίνη).
Ωστόσο αν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης π.χ. στο βραδινό μας τότε τη τρυπτοφάνη δεν θα μπορέσει να περάσει από το αίμα στον εγκέφαλο σε σχέση με άλλα αμινοξέα. Όμως και η υπερβολική δόση σεροτονίνης στο αίμα μπλοκάρει την αφομοίωση του καλίου στα κόκαλα. Γι’ αυτό η δίαιτες που αποτελούνται από πολλές πρωτεΐνες μπορούν να οδηγήσουν σε οστεοπόρωση και κατάθλιψη. Άρα συμπεραίνουμε ότι μια ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας.
Η γλυκιά γεύση
Η γεύση επίσης είναι κάτι που επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Η γλυκιά γεύση είναι η πιο σημαντική γιατί γλυκόζη είναι απαραίτητη για τη λειτουργία κάθε κυττάρου, ακόμα και των κυττάρων των νεύρων. «Το γλυκό φαγητό είναι καλό, το πικρό φαγητό είναι δηλητήριο» αυτός είναι ο πιο σύντομος και ο πιο απλός ορισμός της μεθόδου που χρησιμοποιούσαν για να βρουν φαγητό οι πρωτόγονοι άνθρωποι.
Τι είναι αυτό που θέλει ο δεύτερος εγκέφαλος; Σήμερα είναι ευρέως γνωστό, ότι η σωματική και η ψυχική μας κατάσταση εξαρτάται από το τι τρώμε. Ο εγκέφαλος και το έντερο είναι σε συνεχή επαφή, περνώντας μια μεγάλη ποσότητα πληροφοριών μεταξύ τους. Πριν καταναλώσουμε οποιαδήποτε είδους τροφή για παράδειγμα ένα λουκάνικο, ένα καρότο, ή ένα σακουλάκι πατατάκια, παρακαλώ ας σκεφτούμε πώς αισθανθήκαμε στο παρελθόν αφού είχαμε καταναλώσει τη συγκεκριμένη τροφή.
Ας σκεφτούμε ότι ο εγκέφαλός μας προτιμά να ακούει ένα είδος μουσικής από το βρυχηθμό της εκκίνησης ενός αεροπλάνου. Ομοίως, λοιπόν ο «δεύτερος εγκέφαλος» μας προτιμά τα φυσικά τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής από τα τεχνητά και επεξεργασμένα προϊόντα.
Μερικά αγχολυτικά τρόφιμα που θα μπορούσατε να προσθέσετε στο πιάτο σας
Λιπαρά ψάρια:λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε λιπαρά οξέα ω 3και ω 6 φαίνεται να καταπολεμούν την κατάθλιψη ενώ παράλληλα τονώνουν την υγεία της καρδίας .Ο σολομός λόγω της βιταμίνης D που περιέχει συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης.
Κρόκος Κοζάνης: Το γνωστό αυτό Ελληνικό μπαχαρικό φαίνεται ότι έχει σημαντικές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, καθώς αυξάνει την διαθεσιμότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο και δημιουργεί το αίσθημα της χαράς.
Μαύρη Σοκολάτα: Περιέχει μαγνήσιο το ποιο ισχυρό αντιστρές μέταλλο, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες βοηθά στην πέψη, αυξάνει την σεξουαλική διάθεση. Εξαιρετικά σημαντικό βοηθά στην απελευθέρωση των ενδομορφίνων οι οποίες φτιάχνουν τη διάθεση μας.
Κουρκουμάς: Προστατεύει το ήπαρ από τις τοξίνες ενισχύει την άμυνα του στο στομάχου κατά των οξέων.
Τζινσενγκ:Δρα στο νευρικό σύστημα και εξαλείφει την σωματική και ψυχική κούραση ενώ μας κρατά ευδιάθετους όλη ημέρα. Βοηθά στον ύπνο και στην υπογλυκαιμία.
Πηγή: ethnos.gr