Υγεία

Τσουκαλάς: Το 75% του κινδύνου για αυτοάνοσα αφορά παράγοντες που μπορούμε να αλλάξουμε

Στο 25% η κληρονομική προδιάθεση.

Parallaxi
τσουκαλάς-το-75-του-κινδύνου-για-αυτοάν-570427
Parallaxi

Έχουν υπάρξει κάποιες δημοσιεύσεις για αύξηση της θυρεοειδίτιδας μετά από τους εμβολιασμούς για την Covid 19. Η αλήθεια όμως είναι ότι και οι ίδιες οι λοιμώξεις, είτε από κορονοϊό, είτε από άλλους ιούς, ξέρουμε ότι λειτουργούν ως μηχανισμοί πυροδότησης αυτοάνοσων νοσημάτων, γιατί παρεμβαίνουν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Οπότε ένα ανοσοποιητικό σύστημα που βρίσκεται ήδη σε άσχημη κατάσταση, μπορεί να πυροδοτήσει ένα αυτοάνοσο νόσημα, από στρες, από ένα εμβόλιο, ή μία λοίμωξη. Έχουμε δει ότι τα αυτοάνοσα συνδέονται ακόμη και με τις αλλαγές των εποχών, δηλώνει στο πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας», ο Γενικός Ιατρός, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Μοριακής Διατροφής, Δρ Δημήτρης Τσουκαλάς. Η άνοιξη, εξηγεί, είναι η εποχή που εκδηλώνονται τα περισσότερα αυτοάνοσα, γιατί στην αρχή της έχουμε χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, επειδή βγαίνουμε από τον χειμώνα. «Και τα χαμηλά επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης, συνδέονται με αυξημένη ευπάθεια για λοιμώξεις. Από την άλλη τον Σεπτέμβριο, μπορεί να έχουμε ιώσεις και λοιμώξεις από ιούς, που πλήττουν κυρίως το γαστρεντερικό».

Στο 25% η κληρονομική προδιάθεση

Μπορεί ο κόσμος να θεωρεί ότι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για εκδήλωση αυτοάνοσων είναι η κληρονομικότητα και το στρες, αναφέρει ο κ. Τσουκαλάς, επισημαίνει ωστόσο, ότι ο τρόπος ζωής, το περιβάλλον, η διατροφή μας, αλλά και οι ελλείψεις του οργανισμού, συνδέονται με ένα ποσοστό πάνω από 75% κινδύνου για εκδήλωση αυτοάνοσων, τη στιγμή που η κληρονομική προδιάθεση αφορά ένα ποσοστό 25%. «Ο δυτικός τρόπος διατροφής, δηλαδή διατροφή που περιλαμβάνει πολύ επεξεργασμένες τροφές, οι οποίες μετατρέπονται στον οργανισμό γρήγορα σε ζάχαρη π.χ. μακαρόνια, πίτες, ψωμιά, γλυκά, τροφές δηλαδή με πολλές θερμίδες και χαμηλή θρεπτική αξία, κάνουν μία υπερδιέγερση και οδηγούν στην έκκριση αυξημένης ινσουλίνης. Η παραπάνω ινσουλίνη αυξάνει τις φλεγμονές και απορυθμίζει το ανοσοποιητικό. Αν αυτό συνδυαστεί με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, με χαμηλή φυσική δραστηριότητα και με το έντονο στρες που συνοδεύει τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τότε δημιουργείται ένα περιβάλλον φιλικό για εμφάνιση αυτοάνοσων, καθώς αυτοί είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στην εκδήλωση τους». Δηλαδή, παράγοντες που μπορούν να μεταβληθούν. Είναι στο χέρι μας να παρέμβουμε και να αλλάξουμε τρόπο ζωής, τονίζει ο κ. Τσουκαλάς. Από την άλλη, επισημαίνει ότι χρειάζεται να αξιολογηθεί και κάθε άτομο ξεχωριστά για ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, τη στιγμή που μπορεί για χρόνια να ακολουθεί έναν τρόπο ζωής που δεν είναι υγιεινός, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις, και αφού εντοπιστούν, να διορθωθούν συγκεκριμένες ελλείψεις .

Το 80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο έντερο

Το 80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος, βρίσκεται στο έντερο. Οπότε έρχεται σε άμεση επαφή με οτιδήποτε εισέρχεται στον οργανισμό και διαταράσσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Μοριακής Διατροφής, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι το πιο συχνό αυτοάνοσο είναι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. «Ωστόσο σε μεγάλη συχνότητα εμφανίζονται η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, και η Σκλήρυνση κατά πλάκας. Έχει αυξηθεί η διαγνωστική ικανότητα, αλλά και η επίγνωση. Οπότε πλέον ανακαλύπτονται πολύ πιο εύκολα από ό,τι στο παρελθόν, οπότε είναι και καλύτερη η διαχείριση τους».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα