Τζανάκης: Διεθνής ανησυχία για νέο εξελικτικό άλμα του κορονοϊού

Το στέλεχος με τις 30 μεταλλάξεις

Parallaxi
τζανάκης-διεθνής-ανησυχία-για-νέο-εξε-866541
Parallaxi

Έκκληση στους συναδέλφους του απευθύνει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, καλώντας «με το παραμικρό σύμπτωμα να κάνουν τεστ στους αρρώστους και εφόσον έχουν ένδειξη κορονοϊού, να συνταγογραφούνται πάραυτα αντιικά φάρμακα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι πάρα πάρα πολύ κρίσιμα και χρήσιμα». Όπως είπε ο καθηγητής, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, «άνθρωποι κινδυνεύουν και πρέπει να προφυλαχτούν».

Ειδικά στην Κρήτη και στο πανεπιστημιακό Νοκοσμείο, νοσηλεύονται άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με πολλά συνοδά νοσήματα, ως απόρροια της μόλυνσης τους με κορονοϊό. «Δηλαδή κάποιος που έχει καρδιακή ανεπάρκεια επιδεινώνεται εξαιτίας του κορονοϊού», τόνισε ο καθηγητής.

Η μετάλλαξη που προκαλεί ανησυχία είναι στέλεχος το οποίο έχει αλλάξει σε 30 γονιδιακού τόπους, έχει δηλαδή 30 μεταλλάξεις συνολικά, είπε ο καθηγητής, εξηγώντας: «Οι βιολόγοι μιλούν για ίσως ένα νέο εξελικτικό άλμα του κορονοϊού. Μην ξεχνάτε ότι πριν από περίπου δύο χρόνια, είχαμε αυτές τις 30 αλλαγές της ακίδας από τις οποίες προέκυψαν τα στελέχη της Όμικρον που μας ταλαιπωρούν έως σήμερα. Επομένως, είναι ένα στέλεχος υπό παρακολούθηση, να δούμε πώς συμπεριφέρεται και ως προς τη μεταδοτικότητα του και ως προς τη νοσογόνο του και παθογόνο του δύναμη. Ελπίζω ότι είναι ένα στέλεχος το οποίο δεν θα μας βάλει σε μια νέα αφετηρία.

«Πάντως είναι πολύ ανησυχητική αυτή η δυναμική του κορονοϊού που κάθε 4, 5, 6 μήνες αλλάζει καιμας δίνει επιδερμικά κύματα, τα οποία έστω το φέρνουν στην επικαιρότητα και έστω επιδεινώνουν την κατάσταση στα υγειονομικά ιδρύματα.», είπε ο κ. Τζανάκης.

Το νέο εμβόλιο πιάνει όλες τις παραλλαγές της Όμικρον

Η ανοσία όντως έχει μειωθεί, σίγουρα όμως τα κύτταρά μας, η άμυνά μας και τα λεγόμενα κύτταρα μνήμης, θυμούνται ότι αυτός δεν είναι καλός τύπος που μπαίνει στο σώμα μας και κάπως αντιδρούν. Όσο νεότερος είναι ο άνθρωπος, τόσο καλύτερη είναι αυτή η άμυνα μνήμης. Επομένως, δεν είμαστε γυμνοί, δεν είμαστε παρθένοι οργανισμοί όπως το 2020 και το πριν βγουν τα εμβόλια.

«Το νέο εμβόλιο στην ουσία πιάνει όλες τις παραλλαγές της Όμικρον, συμπεριλαμβανομένης πιθανότατα και της Eris, που όπως είπαμε, αναφέρεται στηναρχαία θεά των Ελλήνων, η οποία αντιπροσώπευε δυστυχώς τη ζήλια και τη διχόνοια», πρόσθεσε ο καθηγητής και κλείνοντας είπε ότι «πιθανότατα να έχουμε μια ισχυρή σύσταση από τις επιτροπές που ασχολούνται με τον εμβολιασμό, όπως και η δικιά μας Εθνική Επιτροπή, για εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα .

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα