Βήχας 101: Κατανοώντας τις Διάφορες Μορφές του Βήχα
Ο βήχας είναι σύμπτωμα του κρυολογήματος. Γενικά μας ταλαιπωρεί και αναστατώνει τη φυσιολογική πορεία της ζωής. Έτσι, μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητικός. Καταρχήν να εξηγήσουμε τι είναι ο βήχας και στη συνέχεια θα αναλύσουμε τις κατηγορίες του.
Ο βήχας είναι το πιο συχνό σύμπτωμα παθήσεων του αναπνευστικού ο οποίος χαρακτηρίζεται ως μια φυσική λειτουργία άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού και συμβάλλει στην προσπάθεια αποβολής ξένων ουσιών ή βλέννας από τις αναπνευστικές οδούς. Παρόλα αυτά ο υπερβολικός βήχας, μπορεί να είναι ενοχλητικός, χαλάει τον ύπνο και γενικά επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ατόμου. Ο βήχας συνήθως είναι αποτέλεσμα κρυολογήματος και πιθανότατα να συνοδεύεται και από πυρετό.
Όσο και να ακούγεται δύσκολο, τρόποι για αντιμετώπιση βήχα υπάρχουν, και αρκετοί κιόλας. Ο βήχας μπορεί να χωριστεί σε δύο γενικές κατηγορίες: τον παραγωγικό βήχα δηλαδή όταν παράγονται φλέματα και τον ξηρό βήχα όταν δεν υπάρχουν φλέγματα. Φυσικά, υπάρχουν και κάποιες υποκατηγορίες που χαρακτηρίζουν τη διάρκεια του συμπτώματος. Ας τις αναλύσουμε.
Ο Παροξυσμικός βήχας
Ο παροξυσμικός βήχας έχει ένταση. Καταπονεί δηλαδή τον λαιμό και είναι αρκετά επίμονος βήχας. Όταν ξεκινήσει δε σταματάει για ώρα και αποτελείται από απότομες, ανεξέλεγκτες κρίσεις βήχα που διακόπτονται και επανέρχονται.
Μπορεί να γίνει επίπονος, και εξαντλητικός για τον οργανισμό και επηρεάζει τη διάθεση του ασθενή. Οι άνθρωποι όταν υποφέρουν με αυτό το είδος βήχα συχνά δυσκολεύονται στην αναπνοή και έχουν τάσεις για εμετό.
Ο Οξύς Βήχας και ο Υποξύς Βήχας
Ο οξύς βήχας είναι ο βήχας με διάρκεια περίπου μικρότερη από 3 εβδομάδες. Συνήθως ξεκινάει ξαφνικά και οφείλεται ως επί το πλείστον σε κρύωμα, γρίπη δηλαδή λοιμώδη αίτια σύμφωνα με ιατρικές μελέτες.
Τουναντίον ο υποξύς βήχας έχει διάρκεια μεγαλύτερη, γύρω στις 3 εβδομάδες και μικρότερη από 2 μήνες. Συνήθως αφορά βήχα που μπορεί να οξύνει προϋπάρχουσες παθήσεις όπως είναι το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι τύπος προοδευτικής πνευμονοπάθειας που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί εάν διαγνωστεί στην κατάλληλη στιγμή.
Ο Χρόνιος και ο Αλλεργικός Βήχας
Ο χρόνιος βήχας έχει διάρκεια μεγαλύτερη από 2 μήνες. Ο ασθενής με χρόνιο βήχα συνήθως υποφέρει από αρκετές σωματικές αλλά και ψυχολογικές συνέπειες λόγω της κατάστασής του.
Πάρα πολύ συχνά οι ασθενείς με χρόνιο βήχα αισθάνονται ντροπή για το βήχα τους, ειδικά όταν αυτός συμβαίνει σε μέρη όπως το θέατρο ή η εκκλησία. Αυτές λοιπόν οι κοινωνικές συνέπειες του χρόνιου βήχα έχουν και σοβαρή ψυχολογική επίπτωση στον ασθενή. Από την άλλη, ο αλλεργικός βήχας αφορά όσους από εμάς έχουμε αλλεργίες. Ξέρουμε ότι μια από τις πρώτες αντιδράσεις του οργανισμού είναι ο ξηρός βήχας που συνοδεύεται με φτέρνισμα.
Αποδοτικοί Τρόποι Αντιμετώπισης του Βήχα
Το φαρμακείο διαθέτει σιρόπια που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του βήχα και να μειώσουν τον ξηρό και επίμονο βήχα. Τα φάρμακα για την αντιμετώπισή του βήχα περιέχουν φυσικά προϊόντα και φυτικά βότανα. Έχουν προσιτές τιμές και αποτελούν καλή λύση.
Το φάρμακο για το βήχα και κάθε είδους φαρμακευτική αγωγή να καταναλώνετε σύμφωνα με τη δοσολογία που αναγράφεται στη συσκευασία η ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού. Στην περίπτωση που ο βήχας επιμένει ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
Μπορούμε να φτιάξουμε ένα τσάι. Αν σας αρέσει το λεμονί μπορείτε να προσθέσετε λίγο λεμόνι ή λίγο μέλι. Το μέλι μαλακώνει το λαιμό και μετριάζει το βήχα. Τα πιο ευεργετικά είδη είναι το τσάι βουνού, το τίλιο και το θυμάρι που έχουν μαλακτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του ξηρού βήχα. Να αποφύγετε το κάπνισμα καθώς το κάπνισμα βλάπτει τους πνεύμονες.
Οι καραμέλες για το λαιμό είναι επίσης μια άλλη γευστική επιλογή που προσφέρει ανακούφιση στον ερεθισμένο λαιμό μας. Οι τρόποι που έχουμε αναφέρει βοηθούν στη μείωση και θεραπεία του βήχα. Αν όμως ο βήχας συνεχίζει να σας ταλαιπωρεί μια επίσκεψη στον γιατρό σας είναι επιβεβλημένη.
Το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.
Το κείμενο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Haleon.