Βουλή – Δραματική έκκληση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ : Κάντε προσλήψεις στα νοσοκομεία, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου

Το ΕΣΥ σε χειρότερη λειτουργική κατάσταση απ' ότι ήταν τον περασμένο χειμώνα

Parallaxi
βουλή-δραματική-έκκληση-του-προέδρο-848689
Parallaxi
εικόνα SOOC

Την αγωνία του για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας, μετέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου είχαν κληθεί εξωκοινοβουλευτικοί φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία “Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας”, στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας».

«Δυστυχώς η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Σήμερα τα νοσοκομεία είναι σε χειρότερη λειτουργική κατάσταση απ’ ότι ήταν τον περασμένο χειμώνα. Λειτουργούν μόνο 620 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό από 973 που λειτουργούσαν τον περασμένο Απρίλιο. Δεκάδες ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός και χάνουν τη ζωή τους. Τα νοσοκομεία δεν έχουν επάρκεια σε οξυγόνο, δεν έχουν μηχανήματα High Flow, με αποτέλεσμα να έχουμε και εκεί προβλήματα και λίστες αναμονής σε ασθενείς και ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι το οξυγόνο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας, επισημαίνοντας ότι «τα νοσοκομεία έχουν 7.000 λιγότερο προσωπικό από τις αναστολές και 2.000 από συνταξιοδοτήσεις».

«Φοράνε τη στολή υψηλής προστασίας και την βγάζουν σε οκτώ ώρες, δεν προλαβαίνουν να πάνε ούτε τουαλέτα, χωρίς ρεπό, χωρίς άδειες, έχουν περικοπεί για τρίτη φορά, με συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα. Το προσωπικό πια δεν αντέχει. Έχει γίνει “λάστιχο”, λιποθυμάει. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να στελεχωθεί το σύστημα και, ταυτόχρονα, να αναχαιτισθεί ο ιός στην κοινότητα. Θρηνούμε συνεχώς δεκάδες νεκρούς. Οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων είναι γεμάτοι. Οι νεκροί από κορονοϊό είναι περισσότεροι από τους νεκρούς όλων των άλλων των παθήσεων. Δεν προλαβαίνουμε να μαζεύουμε τους νεκρούς. Εμείς καλούμε τους συναδέλφους να εμβολιαστούν, όμως τώρα πια που έχουμε πόλεμο είναι απαραίτητες στο Σύστημα Υγείας οι προσλήψεις γιατί χάνονται τζάμπα ανθρώπινες ζωές» ανέφερε ο κ. Γιαννάκος.

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρόκειται να λύσει τα ζητήματα των προμηθειών των νοσοκομείων και ότι «είναι μια ιδεολογική κατεύθυνση της κυβέρνησης προκειμένου να ιδιωτικοποιήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Από την πλευρά του, ο Νικόλαος Δέδες, πρόεδρος της Θετικής Φωνής του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος, χαρακτήρισε «πολύ θετική τη συμμετοχή εκπροσώπων των ασθενών στο ΕΚΑΠΥ, όπως και πάρα πολύ σωστή τη συμμετοχή εκπροσώπων επιστημονικών εταιρειών».

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει με πολύ συστηματικό τρόπο η αξιοποίηση των κεντρικών προμηθειών. Τι κερδίζουμε όταν μεταπηδούμε από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Αντιλαμβάνομαι τη μεγαλύτερη ευελιξία του νέου σχήματος. Θα το παρακολουθούμε και θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ένας μηχανισμός αξιολόγησης, όταν γίνονται αυτά» πρόσθεσε.

Ο νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) Κωνσταντίνος Καταβάτης, έκανε λόγο για «σημαντικές θετικές αλλαγές σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο».

Παράλληλα έδωσε έμφαση στον τρόπο με τον οποίον καταρτίζονται τα ηλεκτρονικά μητρώα προμηθειών υγείας, σημειώνοντας ότι «δεν προβλέπεται κάποιος συγκεκριμένος διοικητικός μηχανισμός, με τον οποίο ο ενδιαφερόμενος φορέας είτε θα πρέπει να ενταχθεί στο Μητρώο Προμηθευτών είτε να καταχωρηθούν τα προϊόντα του».

«Είναι πάρα πολύ κρίσιμο να υπάρχει μια παραδεκτή προβλεπόμενη διοικητική διαδικασία στην Επιτροπή, διότι το παρατηρούσαμε και στις προηγούμενες διαδικασίες και, κυρίως, στο παρατηρητήριο τιμών, όπου καταχωρούνταν προϊόντα, χωρίς ο ενδιαφερόμενος φορέας να έχει τη δυνατότητα μιας τυπικής και διαφανούς διαδικασίας».

“Φαίνεται ότι αυτό το μητρώο εξακολουθεί να έχει ως μοναδική λογική το κριτήριο ανάθεσης με βάση αποκλειστικά τη χαμηλότερη τιμή. Αυτό όμως δεν είναι σωστό ιδιαίτερα στον τομέα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Αποβλέπουμε στην ποιότητα, η οποία διασφαλίζει πολύ καλύτερες στιγμές στο Δημόσιο», τόνισε.

Ο διευθυντής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος Χρήστος Βαράκης, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μητρώο προμηθευτών ώστε να ελέγχονται τα παραστατικά των συμβεβλημένων εταιρειών με τα νοσοκομεία.

Ο αναπληρωτής οργανωτικός γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Χρήστος Δαραμήλας, ζήτησε την θεσμική εκπροσώπηση τους με την παρουσία τουλάχιστον δύο ατόμων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις ή είναι ανάπηροι.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών Ευάγγελος Επιφάνης, επεσήμανε ότι «θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί ένα μητρώο τεχνικών προδιαγραφών και, στη συνέχεια, να ξεκινήσει η διαδικασία των κεντρικών διαγωνισμών».

«Εάν δεν δημιουργηθεί μητρώο τεχνικών προδιαγραφών θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα. Δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί κανένας από τους διαγωνισμούς, ελλείψει τεχνικών προδιαγραφών και μητρώου προμηθευτών. Εάν, λοιπόν, και ο ΕΚΑΠΥ, είτε είναι ιδιωτικού δικαίου είτε είναι δημοσίου δικαίου, δεν ολοκληρώσει τα δύο αυτά μητρώα, θα έχει τεράστιο πρόβλημα να ολοκληρώσει τις διαδικασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα