Βρετανία: Γιατροί στέλνουν ασθενείς με κατάθλιψη να δουν δωρεάν αγώνες ποδοσφαίρου
Σε συνεργασία με 12 παθολόγους στην περιοχή, η Φόρεστ Γκριν Ρόβερς προσφέρει δωρεάν εισιτήρια για τα εντός έδρας ματς της ομάδας ως μέρος της θεραπείας ασθενών
Μια ρηξικέλευθη προσέγγιση στη θεραπεία ασθενών με ήπια ή μέτρια κατάθλιψη εφαρμόζουν πλέον παθολόγοι σε κωμόπολη του Γκλόστερσιρ, στην κεντρική Αγγλία, γράφοντάς τους αντί για συνταγή με φάρμακα… δωρεάν εισιτήρια ποδοσφαίρου στην τοπική ομάδα.
Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, η κυριότερη αιτία θανάτου στους άνδρες κάτω των 50 ετών στη Βρετανία είναι οι αυτοκτονίες, ένα μεγάλο μέρος των οποίων οφείλεται σε κατάθλιψη λόγω μοναξιάς.
Ετσι, σε συνεργασία με την τοπική ομάδα, οι παθολόγοι του Στράουντ στέλνουν τους ασθενείς τους, εφόσον και εκείνοι συμφωνούν, να δουν ποδοσφαιρικούς αγώνες της ημιεπαγγελματικής Φόρεστ Γκριν Ρόβερς, ομάδας που είναι επίσης γνωστή για τις περιβαλλοντικές της πρακτικές.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος του Γκλόστερσιρ σήμερα, Δευτέρα, ο πρόεδρος της ομάδας Ντέιλ Βινς και ο τοπικό βουλευτής του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος (και πρώην γιατρός) Σάιμον Οφερ, τίθεται σε εφαρμογή από τη σεζόν που ξεκινά σε λίγο το πρόγραμμα «Ποδόσφαιρο βάσει Συνταγής» (Football on Prescription) για τους ασθενείς με ψυχολογικά προβλήματα.
Σε συνεργασία με 12 παθολόγους στην περιοχή, ο σύλλογος προσφέρει δωρεάν εισιτήρια για τα εντός έδρας ματς της ομάδας ως μέρος της θεραπείας ασθενών με κατάθλιψη, θεωρώντας, όπως λέει, ότι «το όμορφο άθλημα αποτελεί το καλύτερο φάρμακο».
Το κόστος – σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τα κανονικά εισιτήρια – το επωμίζεται το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας (NHS).
Σύνδεση με την κοινότητα
«Η έρευνα δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την ψυχική και σωματική υγεία. Γνωρίζουμε επίσης ότι η κοινωνική απομόνωση παίζει σημαντικό ρόλο στην κακή ψυχική υγεία — και ότι η κοινότητα, η σύνδεση και οι κοινές εμπειρίες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο μόνοι. Αυτή η πρωτοβουλία συνδυάζει αυτές τις δύο ιδέες. Είναι μια μορφή κοινωνικής συνταγής — με το ποδόσφαιρο ως φάρμακο», δήλωσε ο Βρετανός βουλευτής.
Πιο αποκαλυπτικός ο πρόεδρος της Φόρεστ Γκριν, δήλωσε ότι «αυτή η ιδέα γεννήθηκε από συζητήσεις που είχα με τον Σάιμον. Απευθύνεται σε όλους όσοι παλεύουν με την ψυχική τους υγεία, αλλά ιδιαίτερα στους άνδρες, οι οποίοι στατιστικά είναι οι πιο δύσκολοι να τους πλησιάσεις. Αν ένα Σάββατο μεσημέρι, ένας ποδοσφαιρικός αγώνας μπορεί να βοηθήσει κάποιον να νιώσει λιγότερο μόνος, τότε αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα».
Επειδή το πρόγραμμα αυτό είναι κάτι εντελώς καινούργιο, η Φόρεστ Γκριν ανακοίνωσε ακόμη ότι θα λαμβάνονται και μετρήσεις από τους συμμετέχοντες, εν είδει πειραματικής εφαρμογής, και σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων θα προταθεί η επέκτασή του.
Πηγή: The Times, London Evening Standard, Forest Green Rovers, The Sun, kathimerini.gr