Ξανά στο προσκήνιο οι παιδικές ιώσεις
Μετά από ένα ανοσολογικό κενό δύο χρόνων μπαίνουμε σε μια περίοδο συνύπαρξης κορονοϊού - ιώσεων - γρίπης με παιδιά να αρρωσταίνουν και γονείς να ανησυχούν
Οι μάσκες… έπεσαν, τα παιδικά χαμόγελα έκαναν ξανά την εμφάνισή τους, αλλά μαζί με αυτά στο προσκήνιο επανέρχονται και οι ιώσεις.
Τα δύο προηγούμενα χρόνια το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας στα σχολεία και στα φροντιστήρια αποτέλεσε ανάχωμα στην μετάδοση του κορονοϊού, αλλά ταυτόχρονα δημιούργησε ένα ανοσολογικό κενό, με το οποίο έρχονται τώρα αντιμέτωποι οι παιδίατροι.
Σίγουρα όσοι είμαστε γονείς προβληματιζόμαστε όταν βλέπουμε το παιδί μας να βήχει, να έχει καταρροή ή μπούκωμα και να αναρωτιέσαι, πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό, αφού πριν από λίγες ημέρες ανάρρωσε από την ίωση που είχε περάσει.
Έχει περάσει ένας μήνας και κάτι από το άνοιγμα των σχολείων, ενώ τα παιδιά έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, αλλά και με άλλους ενήλικες, σε εξωσχολικές δραστηριότητες, σε ψώνια στο σούπερ μάρκετ.
Επομένως, είναι απολύτως λογικό να επανερχόμαστε σε μια καθημερινότητα προ κορονοϊού και την οποία αντιμετωπίζαμε κάθε φθινόπωρο μέχρι να κάνει την εμφάνιση της η πανδημία.
Το φετινό φθινόπωρο ωστόσο είναι μια πρόκληση για γιατρούς και γονείς, καθώς πλέον συνυπάρχουν ιώσεις, γρίπη, κορονοϊός.
Και φυσικά η μεγάλη ανησυχία όλων είναι η συνύπαρξη γρίπης – covid19 και πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για μικρά παιδιά.
Η απουσία των ιών της γρίπης από τον επιδημιολογικό χάρτη τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της απόλυτης κυριαρχίας του κορονοϊού, πρέπει να μας θέτει σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο αιφνίδιο ξέσπασμά της, σημειώνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.
Γι’ αυτό το λόγο και οι παιδίατροι συστήνουν στους γονείς να προχωρήσουν στη «θωράκιση» των παιδιών τους από 6 μηνών και πάνω με το αντιγριπικό εμβόλιο.
Οι Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και Κώστας Νταλούκας, επικεφαλής της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, αντίστοιχα, αναφέρονται σε 8 λόγους για τους οποίους συνιστούν τον εμβολιασμό των παιδιών.
1. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και σχετικά αποτελεσματικό (50-70%).
2. Η γρίπη προσβάλει κυρίως τα παιδιά, που στην συνέχεια την μεταδίδουν στους ενήλικες, τους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες.
3. Τα περισσότερα παιδιά δεν θα κινδυνεύσουν ιδιαίτερα από την γρίπη. Αρκετά από αυτά όμως θα ταλαιπωρηθούν για πάνω από 5 ημέρες με πολύ υψηλό πυρετό, μεγάλη κακουχία, έντονη κεφαλαλγία, εμετούς και μπορεί να αναπτύξουν πολύ σοβαρές επιπλοκές πχ πνευμονία, εγκεφαλίτιδα κλπ και να χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο.
4. Η νοσηρότητα στα παιδιά προκαλεί απουσίες από το σχολείο και ημέρες χαμένες από την εργασία των γονιών.
5. Η εισαγωγή στο νοσοκομείο ταλαιπωρεί σημαντικά την σωματική και ψυχολογική υγεία των παιδιών, βάζει την οικογένεια σε περιπέτεια και στοιχίζει πολύ ακριβότερα από όσο στοιχίζει ο εμβολιασμός.
6. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ευπαθή ηλικιακή ομάδα την ομάδα των παιδιών ηλικίας πέντε ετών και κάτω.
7. Δεν υπάρχει κανένας ισχυρός λόγος για να μην εμβολιάσουμε καθολικά τον πληθυσμό για την γρίπη. Αντίθετα το όφελος που θα προκύψει είναι σημαντικό και θα μειώσει τον αριθμό των θανάτων και των επιπλοκών, που έχουμε κάθε χρόνο από το νόσημα αυτό.
8. Την περίοδο αυτή, που ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιάσουμε όλα τα παιδιά με το εμβόλιο της γρίπης. Θα αποφύγουμε έτσι την επικίνδυνη για την υγεία συνοσηρότητα και θα έχουμε τις λιγότερες εισαγωγές από την γρίπη, στα νοσοκομεία και τις εντατικές, που ακόμα δοκιμάζονται από την πανδημία.
Οι παιδίατροι συνιστούν ψυχραιμία στους γονείς και για οποιοδήποτε σύμπτωμα παρατηρούν στο παιδί τους και τους ανησυχεί να έρθουν σε επικοινωνία με τον γιατρό τους και να αποφεύγουν να αναζητούν λύσεις στο διαδίκτυο και σε άρθρα αμφιβόλου επιστημονικής τεκμηρίωσης γύρω από… tips και συμβουλές για την αντιμετώπιση παιδικών ιώσεων.