Ξεκινά η κατασκευή του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης – Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε
Πότε θα παραδοθεί, πώς θα είναι; - Η Ελιάννα Κονιάλη, από τη Διεύθυνση Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, απαντά στις ερωτήσεις της Parallaxi για το σημαντικό έργο.
Τη διαδικασία κατασκευής ενός νέου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πριν μερικούς μήνες και η είδηση πως ένα παιδιατρικό νοσοκομείο, εφάμιλλο των καλύτερων του κόσμου, θα χτιστεί σε οικόπεδο 80.345 τ.μ. αποτελεί ίσως την πιο ευχάριστη είδηση που ακούσαμε στην πόλη εδώ και καιρό.
Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην ελληνική κοινωνία στις αρχές του 2027, αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη στην παροχή υπηρεσιών υγείας για τα παιδιά στην Ελλάδα.
Τον περασμένο Νοέμβριο, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση που συγκάλεσε το ΙΣΝ στο Δημοτικό Γυμναστήριο Φιλύρου, η οποία έλαβε χώρα παρουσία του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, ο οποίος νωρίτερα είχε επισκεφτεί το οικόπεδο στο οποίο θα οικοδομηθεί το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο εκτελεστικός διευθυντής του Ομίλου ΑΒΑΞ, Αντώνης Μιτζάλης, ο διευθυντής του έργου για το παιδιατρικό νοσοκομείο, Δημήτρης Χασάπης, και η Σύλβια Τζιτζιλώνη deputy director από την πλευρά της Hill International που έχει αναλάβει το project management των συγκεκριμένων έργων. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, μιλώντας από τη Νέα Υόρκη μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, αναφέρθηκε στην ιστορία και το έργο που επιτελεί το ίδρυμα, σημειώνοντας ότι από την ίδρυσή του το 1996, έχει προσφέρει σε περισσότερες από 130 χώρες περίπου 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων περισσότερα από 2 εκατομμύρια στην Ελλάδα. Παράλληλα, τόνισε ότι αυτόν τον καιρό οι δράσεις του ΙΣΝ εστιάζονται στον τομέα της Υγείας.
Η Ελιάννα Κονιάλη, από τη Διεύθυνση Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μιλά στην Parallaxi για τη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία και την κατασκευή του πρώτου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη
Μιλάει για την διαχρονική και επιτακτική ανάγκη ενός δημόσιου παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, για τον σχεδιασμό του και την εκκίνηση των εργασιών στις αρχές του 2024, για την επόμενη ανοιχτή συζήτηση με το κοινό και για πολλά ακόμα που όλοι θα θέλαμε να μάθουμε για ένα σπουδαίο έργο που ξεκινάει τις επόμενες μέρες.
Αναφέρετε πως σε λίγα χρόνια η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει το πρώτο της Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Ποια στοιχεία οδήγησαν το Ίδρυμα σε αυτή την πρωτοβουλία και ποιος ο σκοπός μίας τέτοιας κίνησης;
Είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσουμε ότι έχουν ξεκινήσει όλες οι απαραίτητες εργασίες για την άμεση έναρξη της κατασκευής του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο θα ολοκληρωθεί σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα. Η υποστήριξη του ΙΣΝ για το ζωτικής σημασίας αυτό έργο για παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους, στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα τη Βόρεια Ελλάδα, βασίστηκε σε εκτενείς συζητήσεις μας και διερεύνηση αναγκών με το Ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για συζητήσεις που ξεκίνησαν το 2016 στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για περαιτέρω ενίσχυση του τομέα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, μέσα από τις οποίες «γεννήθηκε» και η μεγαλύτερη Πρωτοβουλία μας μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία (ΔΠΥ) του ΙΣΝ που πλέον περιλαμβάνει παραπάνω από 45 έργα στη χώρα μας και διεθνώς, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει το $1 δισεκατομμύριο.
Αναλυτικότερα, μέσα από τις παραπάνω συζητήσεις με το Ελληνικό Δημόσιο, και με τη συνεργασία εξειδικευμένων συμβούλων, έγιναν οι απαραίτητες ζυμώσεις και διεργασίες και αναδείχθηκε η ανάγκη για ενίσχυση περιοχών στην ελληνική περιφέρεια με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Πρόθεσή μας είναι η διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτική υγειονομική φροντίδα και αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης για όλους. Η έννοια της ισότιμης πρόσβασης διαπνέει τη φιλοσοφία της ΔΠΥ στο σύνολό της∙ το «για όλους» έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, αναφερόμαστε σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας, ηλικίας και τόπου διαμονής.
Στη Θεσσαλονίκη, η ανάγκη για τη δημιουργία δημόσιου παιδιατρικού νοσοκομείου είναι διαχρονική και επιτακτική, καθώς δεν υπάρχει παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αττικής. Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ θα λειτουργεί υπό το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας και το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την παιδιατρική ιατρική σε κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΙΣΝ υπό την ΔΠΥ, παράλληλα με τη δημιουργία του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, υποστηρίζουμε, με αποκλειστική πάλι δωρεά μας, τον σχεδιασμό, την ανέγερση και τον εξοπλισμό των δύο νέων Γενικών Νοσοκομείων ΙΣΝ στην Κομοτηνή και τη Σπάρτη, τα οποία θα ολοκληρωθούν επίσης σε τρία χρόνια από σήμερα.
Δώστε μας το στίγμα του Νοσοκομείου και ποιες οι προδιαγραφές του;
Ο σχεδιασμός του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, όπως και των νέων Γενικών Νοσοκομείων ΙΣΝ στην Κομοτηνή και τη Σπάρτη, φέρουν την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Pianο και του αρχιτεκτονικού γραφείου του, Renzo Piano Building Workshop (RPBW). Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του σχεδιασμού των τριών νοσοκομείων βρίσκονται οι ανάγκες του ασθενούς και των φροντιστών του, η ιατρική αριστεία και η διασφάλιση υπερσύγχρονου ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού, η σύνδεση των χώρων με τη φύση και η αξιοποίηση της θεραπευτικής δύναμής της, καθώς και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ θα βρίσκεται στο Φίλυρο, στα περίχωρα της πόλης, και θα προσφέρει όλες τις βασικές κλινικές υπηρεσίες καθώς και εξειδικευμένες παροχές, από επείγοντα περιστατικά και πλήθος χειρουργικών ειδικοτήτων, μέχρι τμήματα καρδιολογίας, αιμοκάθαρσης και ογκολογίας, και νεογνική και παιδιατρική εντατική φροντίδα. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κτήριο, που θα γειτνιάζει με το κεντρικό κτίριο του Νοσοκομείου, θα στεγάζεται ένα νέο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, σε συνεργασία με την τρέχουσα Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων του ΙΣΝ, που επίσης εντάσσεται στη ΔΠΥ. Παράλληλα, ένα τρίτο κτήριο θα στεγάζει πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις για εκπαίδευση και έρευνα, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ενδεικτικά ένα αμφιθέατρο, αίθουσες διδασκαλίας, χώρους γραφείων και πλήθος άλλων λειτουργειών.
Το Νοσοκομείο θα προσφέρει αποκλειστικά μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, όπου οι γονείς και οι φροντιστές θα έχουν τη δυνατότητα να διανυκτερεύσουν σε συνθήκες άνεσης και ασφάλειας με το παιδί τους. Επιπλέον, το Νοσοκομείο αναπτύσσεται σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και θα περιλαμβάνει θεραπευτικούς κήπους, αίθρια και παιδικές χαρές, βελτιώνοντας την καθημερινότητα για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τα παιδιά και τους φροντιστές τους. Οι εσωτερικοί χώροι θα έχουν διαφανείς και διαπερατές συνδέσεις, ώστε το προσωπικό και οι ασθενείς να έχουν άπλετη πρόσβαση στο φυσικό φως, την καταπραϋντική θέα προς το δάσος στην πλαγιά του λόφου και τη μακρινή θέα προς τη θάλασσα.
Ακολουθώντας τις αυστηρές περιβαλλοντικές αρχές που εφαρμόζονται σε κάθε ένα από τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ επιδιώκει να εξασφαλίσει την κορυφαία πιστοποίηση LEED Platinum και να πετύχει ένα σχεδόν ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, γεγονός που εν δυνάμει θα το καταστήσει ένα από τα πιο ενεργειακά αποδοτικά νοσοκομεία στην κατηγορία του.
Ποιος είναι ο σχεδιασμός και πότε πρόκειται να ολοκληρωθεί το έργο;
Σε συνέχεια της υπογραφής της σύμβασης με τον κατασκευαστικό όμιλο ΑΒΑΞ στις αρχές Αυγούστου 2023 και σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, οι κατασκευαστικές εργασίες για το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2024 και το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, πλήρως εξοπλισμένο και έτοιμο για λειτουργία, στις αρχές του 2027.
Τι συμπεράσματα βγήκαν από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Γυμναστήριο Φιλύρου; Πόσο σημαντική είναι η επαφή του Ιδρύματος με τον κόσμο για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες;
Στα τέλη Οκτωβρίου του 2023 πραγματοποιήσαμε την έκτη κατά σειρά ανοιχτή συνάντηση με κατοίκους και εκπροσώπους από την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης για να συζητήσουμε σχετικά με την πρόοδο του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ. Η διοργάνωση τέτοιων ανοιχτών συναντήσεων αποτελεί πλέον πάγια πρακτική του ΙΣΝ, η οποία είχε εφαρμοστεί και κατά τη διάρκεια κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, εισφέροντας σημαντικά στην ανάπτυξη του έργου. Εντάσσεται στο πνεύμα της διαφανούς, τακτικής και αμφίδρομης επικοινωνίας που επιδιώκουμε να έχουμε με την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης, και πραγματώνει τη δέσμευσή μας για άμεση ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών σε κάθε στάδιο υλοποίησης του έργου.
Στην πρόσφατη ανοιχτή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Γυμναστήριο Φιλύρου με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΙΣΝ, του Υπουργείου Υγείας, του αναδόχου κατασκευής, ΑΒΑΞ, καθώς και του Διαχειριστή του έργου, Hill International, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόοδο των εργασιών για την κατασκευή, τον εξοπλισμό και την ανάπτυξη των νοσοκομείων, και των συνοδών έργων υποδομών ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ συζητήθηκαν εκτενώς και ζητήματα σχετικά με τον προγραμματισμό ως προς τη στελέχωση του νοσοκομείου από το Ελληνικό Δημόσιο.
Η προσέλευση και συμμετοχή του κοινού στη συνάντηση υπήρξε για ακόμη μία φορά ιδιαίτερα ενθαρρυντική, με την πλειονότητα των συμμετεχόντων να εκφράζει την ανυπομονησία του για την ολοκλήρωση του έργου αλλά και να θέτει καίρια ερωτήματα. Τη δέσμευσή μας για διατήρηση του ανοιχτού διαλόγου με τον κόσμο δεν σταμάτησε ούτε η πανδημία. Για περίπου δύο χρόνια πραγματοποιούσαμε τις συναντήσεις διαδικτυακά. Σκοπεύουμε να διοργανώσουμε την επόμενη ανοιχτή συνάντηση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας, σε περίπου έξι μήνες από σήμερα.
Έχοντας πάντα το βλέμμα στη Θεσσαλονίκη, ποια άλλα κοινωνικά κενά θα μπορούσε με τη συνεργασία κι άλλων φορέων ενδεχομένως να απασχολήσουν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ);
Από την ίδρυσή μας το 1996, και σύμφωνα με τον σκοπό και το όραμα του ΙΣΝ, έχουμε στηρίξει χιλιάδες προγράμματα και δράσεις στην Ελλάδα, με έναν σημαντικό αριθμό αυτών να υλοποιούνται στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Τα έργα που υποστηρίζουμε εκτείνονται σε όλους τους προγραμματικούς άξονες δράσης του ΙΣΝ, οι οποίοι περιλαμβάνουν συγκεκριμένα τους τομείς της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας, του πολιτισμού και των τεχνών, και της υγείας και του αθλητισμού. Η ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας μέσω της δημιουργίας του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ δεν είναι μία μεμονωμένη προσπάθεια, αλλά αποτελεί συνέχεια του πλήθους δωρεών, συγκεκριμένα περισσότερες από 135, που έχουμε υλοποιήσει στην πόλη σε συνεργασία με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και φορείς του δημόσιου τομέα. Καίριες δωρεές αποτέλεσαν ενδεικτικά, η στήριξη για την επέκταση του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, η προσθήκη κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στα Γ.Ν. Θεσσαλονίκης “Γ. Γεννηματάς”, «Ο Άγιος Δημήτριος» και «Ιπποκράτειο», η δωρεά ύψους €10 εκατομμυρίων στον Δήμο Θεσσαλονίκης με σκοπό, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, και πολλές ακόμη.
Τη δεδομένη χρονική περίοδο, έχουμε επικεντρώσει όλη μας την προσοχή και τις δυνάμεις στην υλοποίηση της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ), η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη πρωτοβουλία μας μέχρι σήμερα, περιλαμβάνοντας περισσότερα από 45 επιμέρους έργα στην Ελλάδα και διεθνώς.