Ξεπερνώντας τον εθισμό στην πορνογραφία

Η υπέρβαση στην απεξάρτηση από την πορνογραφία, μπορεί να αποκαταστήσει ή και να απογειώσει τη σεξουαλική ζωή με τον/την σύντροφό σου

Parallaxi
ξεπερνώντας-τον-εθισμό-στην-πορνογρα-1215822
Parallaxi

Υπάρχει η πεποίθηση πως οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας κάνουν πολύ συχνά σεξ και διακατέχονται από μια αυξημένη σεξουαλικότητα, αλλά η πραγματικότητα ίσως είναι κάπως απογοητευτική.

Ορισμένες παγκόσμιες έρευνες, έδειξαν πως οι δείκτες της σεξουαλικής δραστηριότητας έχουν πέσει δραματικά. Μια από τις κύριες αιτίες που ευθύνονται για τους χαμηλούς δείκτες , είναι η “επένδυση” στην πορνογραφία και στις διαδικτυακές μονομερείς σεξουαλικές εξερευνήσεις, αντί στο σεξ, όπως το γνωρίζαμε πριν το ίντερνετ.

Ο Μπεν (ψευδώνυμο), ξεκίνησε ψυχοθεραπεία λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε με την κοπέλα του. Ο ίδιος ήταν 25 ετών και εκείνη ήταν η πρώτη του σχέση. Ήταν για ένα χρόνο μαζί και μόλις είχαν μετακομίσει μαζί στο σπίτι που θα μοιράζονταν. Ο Μπεν, ανέφερε πως δυσκολεύονταν να επικοινωνήσουν για το σεξ και δύσκολα συμφωνούσαν για τη συχνότητα που θα έπρεπε να έχει αυτό στη σχέση τους. Εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχτηκε πως η κοπέλα του επιζητούσε περισσότερη επαφή με τον ίδιο, ενώ εκείνος αρκούνταν στη μια φορά την εβδομάδα ή και στις δύο εβδομάδες.

Παρ’ όλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη συχνότητα που να θεωρείται “φυσιολογική”, η επιθυμία του Μπεν υποδήλωνε υποτονικότητα στο εν λόγω θέμα, για την ηλικία του. Όταν συνομίλησε με τον ψυχοθεραπευτή του για το ζήτημα, έγινε εμφανές πως ο Μπεν απολαμβάνει περισσότερο τον αυνανισμό, παρά την ερωτική επαφή με την κοπέλα του. Χαρακτήρισε το σεξ ως “βαρετό” και αποκάλυψε πως δυσκολεύεται να ερεθιστεί κάνοντάς το, συχνά νιώθοντας τύψεις για το ανικανοποίητο που αντίκριζε στο πρόσωπο της συντρόφου του και την αίσθηση πως “δεν είναι αρκετά “άντρας”. Αισθανόταν πολύ ανήσυχος σχετικά με το σεξ , με αποτέλεσμα να αποφεύγει την επαφή και τις προσωπικές στιγμές με την κοπέλα του.

Ο Μπεν αποκάλυψε πως ήταν γνώριμος με τον κόσμο της πορνογραφίας από την ηλικία των 11. Πρωτογνωρίστηκε με αυτό, μαζί με έναν φίλο του και το θεώρησαν πολύ ενδιαφέρον και διεγερτικό. Ξεκίνησε να ψάχνει για πορνογραφικό υλικό όταν ήταν μόνος του στο δωμάτιό του, χρησιμοποιώντας το για προσωπική του ικανοποίηση. Οι γονείς του έπαιρναn διαζύγιο, με αποτέλεσμα να είναι απασχολημένοι με τις δικές τους δυσκολίες. Υπήρχε ελάχιστη επίβλεψη στις σελίδες που επισκέπτονταν ο Μπεν ως έφηβος, οπότε το χρησιμοποιούσε ως διαφυγή από τις εντάσεις στο σπίτι.

Φτάνοντας στη ηλικία των δεκατριών, ο Μπεν αφιέρωνε ήδη αρκετό χρόνο “καταναλώνοντας” πορνογραφικό υλικό, συνεχίζοντας τη συνήθεια αυτή μέχρι και τη στιγμή που συγκατοίκησε με την κοπέλα του. Με το πέρασμα του καιρού, ο Μπεν αναζητούσε όλο και πιο φετιχιστικό περιεχόμενο, όπως πορνογραφία με αυξημένο το στοιχείο της βίας. Έπιασε τον εαυτό του να μην ενθουσιάζεται πλέον με “ρομαντικές συνυπάρξεις”. Ακόμη είχε εκπαιδεύσει τον εαυτό του σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο αυτοϊκανοποίησης, βρίσκοντας το δύσκολο να ξεφύγει από αυτό. Ο Μπεν εξομολογήθηκε πως ποτέ δεν έμαθε να επικοινωνεί με γυναίκες για το θέμα του σεξ και αυτόματα υπέθετε πως όσα έβλεπε στις πορνογραφικές ταινίες (π.χ. στραγγαλισμός), ήταν κάτι που άρεσε κατά κόρων στις γυναίκες. Ένοιωθε άβολα όταν έπιανε τον εαυτό του να πραγματοποιεί όσα έβλεπε στο διαδίκτυο, αλλά δεν είχε το θάρρος ή την αυτοπεποίθηση να επικοινωνήσει με την σύντροφό του, προκειμένου να συμφωνήσουν σε όσα επιθυμούσαν , από κοινού.

Όταν εντοπίστηκαν οι κύριοι λόγοι που συνέβαλαν στις ανάπτυξη των σεξουαλικών δυσκολιών του Μπεν, μπόρεσε ο ψυχοθεραπευτής του να αναπτύξει μια θεραπευτική προσέγγιση. Βάση δόθηκε ειδικά σε τεχνικές που αφορούσαν στα ζητήματα που προέρχονταν από την αποδοχή του εαυτού και τα προβλήματα δέσμευσης.

Στις συνεδρίες εστίασαν κυρίως στη βασική ψυχοεκπαίδευση γύρω από το σεξ, συμπεριλαμβάνοντας τις δυσκολίες ανάμεσα στα διεγερτικά μοτίβα στους άντρες και στις γυναίκες, αλλά και στη σημασία της προσωρινής διακοπής χρήσης πορνογραφικού υλικού, προκειμένου να διευρυνθούν τα σεξουαλικά πρότυπα. Ο Μπεν δυσκολεύτηκε αρκετά να περιορίσει την κατανάλωση πορνογραφικού υλικού, ενώ συζήτηση υπήρξε και για τους λόγους που ένοιωσε την ανάγκη να χρησιμοποιήσει αυτό το υλικό, από την οποία προέκυψε η ύπαρξη της ανάγκης για αυτοϊκανοποιητικές λειτουργίες. Αποτελούσε μια πρόταση για να αποσπαστεί από τις στρεσσογόνες συνθήκες της ημέρας και έναν τρόπο για να νιώσει ενδυναμωμένος.

Ο ψυχοθεραπευτής προσπάθησε να βοηθήσει τον Μπεν να κατανοήσει τους κινδύνους την υπερέκθεσης σε πορνογραφικό υλικό, να αναπτύξει διαφορετικές δεξιότητες που θα τον βοηθούσαν να “σερφάρει στην παρόρμηση” να χρησιμοποιήσει την πορνογραφία ως μια σκέψη που θα μπορούσε να γίνει ανεκτή και να αγνοηθεί, αντί να δράσει αμέσως. Χρειάστηκε να χτίσει και μια σειρά από τεχνικές συναισθηματικής διαχείρισης, συνειδητοποιώντας το υψηλό επίπεδο κοινωνικής ανησυχίας που είχε, το οποίο τον οδήγησε στην παρωδική αντιμετώπισή της μέσω του πορνό, το οποίο μακροπρόθεσμα θα τον επηρέαζε αρνητικά.

Ο Μπεν και η σύντροφός του ξεκίνησαν να παρακολουθούν συνεδρίες με σεξοθεραπευτή, που ήταν σε θέση να δουλέψει μαζί τους και να βοηθήσει τον Μπεν να “σπάσει” τα μοτίβα που είχε αναπτύξει, λύνοντας παράλληλα πολλά ζητήματα, που προκαλούσαν στο ζευγάρι και στην ερωτική του επαφή. Ακόμη, δούλεψαν αρκετά προκειμένου να μπορέσουν να επικοινωνούν καλύτερα , αλλά και να μιλούν με άνεση μεταξύ τους, για το σεξ.

Ο Μπεν χρειάστηκε να δουλέψει αρκετά με τον εαυτό του, προκειμένου να αναθεωρήσει τα σεξουαλικά του μοτίβα, αφιερώνοντας χρόνο, ενέργεια και δέσμευση. Αυτό, ακόμη σήμαινε πως χρειάστηκε να καταρρίψει όλους τους λόγους που τον οδήγησαν στην πορνογραφία ως “καταφύγιο”, αλλά και άλλες δυσκολίες που η υπερέκθεση στην πορνογραφία και στην αυτοϊκανοποίηση, κάλυπταν ( όπως η αδυναμία του για επικοινωνία και η κοινωνική ανησυχία που αντιμετώπιζε.

πηγή: The Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα