Υπνηλία: Γιατί νυστάζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας;
Τι μπορείτε να κάνετε για την αντιμετώπιση της.
Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι υποκείμενου προβλήματος υγείας, με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν κίνδυνοι για τον οργανισμό μας.
Ένας σύντομος ύπνος μετά το μεσημεριανό γεύμα μπορεί να θεωρείται αναζωογονητικός και να μας δίνει την απαιτούμενη ενέργεια που χρειαζόμαστε για το υπόλοιπο της ημέρας. Ωστόσο, η ανάγκη για περισσότερο ύπνο μπορεί να υποδηλώνει σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται επτά έως εννέα ώρες το βράδυ, ή κατά μέσο όρο οκτώ ώρες, για να βελτιστοποιήσουν την υγεία τους. Λιγότερες ώρες σημαίνει κακή ποιότητα ύπνου που οδηγεί σε γνωστική εξασθένηση, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο.
Το ίδιο ισχύει και για τον ύπνο για μεγάλα διαστήματα. Για παράδειγμα, ο καθημερινός μεσημεριανός ύπνος διάρκειας 90 λεπτών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ ο δίωρος καθημερινός ύπνος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για άνοια. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο μεσημεριανός ύπνος προκαλεί πραγματικά τα παραπάνω προβλήματα.
Ποιες είναι οι αιτίες που νιώθετε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
Αρκετοί παράγοντες μπορούν να «ενοχοποιούνται» για το αίσθημα της κόπωσης και της εξάντλησης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι λόγοι, λοιπόν, που σας οδηγούν στο κρεβάτι για ύπνο κατά την διάρκεια της ημέρας, είναι οι εξής:
Δεν κοιμάστε επαρκώς το βράδυ
Μπορεί να νυστάζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν έχετε αϋπνία ή άλλη πάθηση που σας εμποδίζει να ξεκουραστείτε επαρκώς τη νύχτα, όπως χρόνιος πόνος, κατάθλιψη, άγχος, σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ή υπνική άπνοια (συχνές παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου).
Πάσχετε από υποκείμενη πάθηση
Αρκετοί παράγοντες μπορούν να σας δημιουργούν αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανεξάρτητα από το πόσο καλά κοιμηθήκατε τη νύχτα. Όπως, για παράδειγμα, η χαμηλή αρτηριακή πίεση (ειδικά μετά το φαγητό), ο υποθυρεοειδισμός, η ανεπάρκεια βιταμίνης D ή B12 , η αναιμία, η υπογλυκαιμία, η κατάθλιψη, η ναρκοληψία (νευρολογική διαταραχή, η οποία επηρεάζει βαρύτατα τον έλεγχο του ύπνου και της εγρήγορσης με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να βιώνουν ανεξέλεγκτα επεισόδια ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά τις επαρκείς ώρες ύπνου), ακόμη και η παχυσαρκία.
Σύνδρομο ευθραυστότητας ηλικιωμένων
Το σύνδρομο ευθραυστότητας ηλικιωμένων χαρακτηρίζεται από μειωμένη σωματική δύναμη, ανθεκτικότητα και κινητική λειτουργία, καθώς και απώλεια βάρους. Οποιαδήποτε δραστηριότητα για τους πάσχοντες, όπως το μετακινηθούν, μπορεί να είναι κουραστική και να απαιτούνται μεγάλα διαστήματα ύπνου για να ξεκουραστούν.
Ορισμένα φάρμακα προκαλούν υπνηλία
Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη θεραπεία αλλεργιών, κατάθλιψης, υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορούν να προκαλούν υπνηλία. Επίσης, η αλληλεπίδραση κάποιων φαρμάκων μπορεί να κουράζει τον οργανισμό, ο οποίος αναζητά περισσότερο ύπνο.
Κακή διατροφή
Ένας ακόμη λόγος που προκαλεί υπνηλία είναι το γεγονός ότι ενδέχεται να έχει καταναλώσει ένα βαρύ γεύμα λίγο διάστημα προτού πέσετε για ύπνο. Επομένως, θα ήταν χρήσιμο να τρώτε κάτι ελαφρύ κατά τις βραδινές ώρες.
Τι μπορείτε να κάνετε για την αντιμετώπιση της υπνηλίας
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει κατ’ αρχάς να απευθυνθείτε στον προσωπικό σας γιατρό σε περίπτωση που αισθάνεστε έντονα το αίσθημα της κόπωσης που προκαλεί υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας, ούτως ώστε να αποτρέψετε πιθανές επιπτώσεις στην υγεία σας
Μπορεί, βέβαια, να χρειάζεται απλώς να παίρνετε τα φάρμακά σας σε διαφορετική ώρα της ημέρας. Για παράδειγμα, «εάν παίρνετε ένα διουρητικό φάρμακο που οδηγεί σε συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα κατά την διάρκεια της νύχτας, ίσως θα πρέπει να το λαμβάνετε το πρωί ή το απόγευμα, αντί για το βράδυ» υποστηρίζει η δρ. Suzanne Salamon
Ίσως χρειαστεί, επίσης, να βάλετε περισσότερη άσκηση στην καθημερινότητα σας, δίνοντας και ιδιαίτερο βάρος στην διατροφή σας. «Προσπαθήστε να τρώτε τρία γεύματα και μερικά σνακ κάθε μέρα και να πίνετε τέσσερα έως έξι ποτήρια νερό», προτείνει η δρ. Salamon. «Κάντε μια καθημερινή βόλτα ή συναντηθείτε με φίλους», προσθέτει.
Τέλος, είναι σημαντικό να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε ημέρα. Να κρατήσετε το δωμάτιό σας δροσερό και να αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τις οθόνες κοντά στην ώρα που πρόκειται να πέσετε για ύπνο. «Αν χρειαστεί να κοιμηθείτε το μεσημέρι, φροντίστε ο συγκεκριμένος ύπνος να μην υπερβαίνει τα 30 λεπτά», τονίζει η δρ. Salamon, καθώς όπως επισημαίνει «ο σύντομος μεσημεριανός ύπνος είναι φυσιολογικός καθώς μεγαλώνουμε, ώστε να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας. Το ανησυχητικό σημάδι, όμως, είναι να κοιμάστε πολύ περισσότερες ώρες».
Πηγή: newsit.gr