Υπό διάλυση το ΕΣΥ: Γιατροί ρισκάρουν διαγνώσεις, γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι ειδικευμένοι γιατροί

Τραγικές οι ελλείψεις σε προσωπικό - Σε μερικά περιφερειακά ιατρεία, οι γιατροί αντικαθιστούν τους πάντες και αν χρειαστεί, ακόμα και τις... καθαρίστριες

Φίλιππος Δεργιαδές
υπό-διάλυση-το-εσυ-γιατροί-ρισκάρουν-δ-1063125
Φίλιππος Δεργιαδές

«Δεσμευόμαστε για 10.000 νέες προσλήψεις για ένα νέο σύγχρονο σύστημα υγείας από τα καλύτερα στην Ευρώπη» εξήγγειλε από τη φετινή ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από ένα ΕΣΥ που καθημερινά διαλύεται, με ολόκληρες δομές υγείας να βρίσκονται ένα βήμα πριν κατεβάζουν διακόπτες και ρολά.

Τα μηνύματα από όλη τη χώρα λόγω της έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών είναι ανησυχητικά, όπως από το νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου έχουν σταματήσει τα τακτικά χειρουργεία και το νοσοκομείο Σαντορίνης, όπου λειτουργεί παθολογική κλινική χωρίς γιατρό παθολόγο και οι εναπομείναντες 4 γιατροί, ετοιμάζονται να παραιτηθούν.

Ανάλογη η εικόνα και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας, όπου οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, έχουν οδηγήσει ολόκληρες κλινικές ακόμα και σε αναστολή λειτουργίας ενώ οι λίστες αναμονής για απλές ακόμα επεμβάσεις μετρούν χρόνο αναμονής πολλούς μήνες ή και χρόνια.

Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι και το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας, όπου οι 32 εργαζόμενοι γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί και τεχνικοί, σε ανοιχτή τους επιστολή περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση και καλούν την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της.

Να σημειωθεί ότι στο Κέντρο Υγείας Ν.Μηχανιώνας, σήμερα υπηρετούν, μαζί με την Διευθύντρια, που έχει και πολλά διοικητικά καθήκοντα, μόνο 10 Γενικοί γιατροί, δηλαδή μόλις το ένα τρίτο του στοιχειωδώς απαιτούμενου αριθμού  γιατρών.

«Η γνωμάτευση των ακτινογραφιών γίνεται με το ρίσκο του λάθους στις διαγνώσεις».

Η μαρτυρία του γενικού γιατρού, Θεόδωρου Ζδούκου που υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας αρκετά χρόνια, είναι χαρακτηριστική και περιγραφική, για τις επικίνδυνες ελλείψεις που προκαλεί η υποστελέχωση, αλλά και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν γιατροί και νοσηλευτές.

Οι ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές του Κ.Υ., κάνουν το καλύτερο αλλά όταν καλούνται να καλύψουν μία περιοχή 70000 κατοίκων, που διπλασιάζεται το καλοκαίρι, φτάνουν στα όρια της κατάρρευσης

Δεν υπάρχουν επισκέπτες γιατροί άλλων ειδικοτήτων. Παλαιότερα το ΚΥ είχε  καθημερινά καρδιολόγο, μια φορά την εβδομάδα χειρουργό, ορθοπεδικό, ψυχίατρο, ΩΡΛ, γυναικολόγο, οφθαλμίατρο και δερματολόγο. Σήμερα δεν υπάρχει κανένας γιατρός ακτινολόγος, ούτε ως επισκέπτης και η λειτουργία του τμήματος επειγόντων του ΚΥ, γίνεται χωρίς γνωμάτευση των ακτινογραφιών ή γίνεται αναγκαστικά από τους γενικούς γιατρούς που ρισκάρουν καθημερινά λάθος διαγνώσεις.

«Είμαστε πολύ λίγοι και τώρα έχουμε φτάσει σε ακραία φαινόμενα»

«Μας διαλύουν εδώ και χρόνια, είναι η κατάληξη μίας διαρκούς διολίσθησης σε υποστελέχωση. Ξεκίνησε από τα μνημονιακά χρόνια και τώρα ολοκληρώνεται. Τότε γκρινιάζαμε ότι είμαστε πολύ λίγοι και τώρα έχουμε φτάσει σε ακραία φαινόμενα» τονίζει ο γιατρός Θεόδωρος Ζδούκος, και αναφέρει ότι γιατροί άλλων ειδικοτήτων αντικαθιστούν αναγκαστικά τους ακτινολόγους, με υπαρκτό τον κίνδυνο λάθους.

«Δεν προλαβαίνεις και εξυπηρετήσεις το κόσμο, να εξετάσεις τους ασθενείς, όταν κάνεις αντιποίηση ειδικότητας γιατί βλέπεις ακτινογραφίες, επειδή δεν υπάρχει ποτέ ένας ακτινολόγος να γνωματεύσει ακτινογραφία, όταν είσαι μόνος. Κάποτε είχαμε έναν ακτινολόγο και έβλεπε τις ακτινογραφίες έστω την άλλη μέρα. Τώρα δεν υπάρχει και πρέπει να τις δούμε εμείς με πιθανότητες λάθους, όταν δεν είσαι ειδικός», σημειώνει και αναφέρει πως «κάποτε είχαμε 5 παιδίατρους και μείναμε με έναν, και έχουμε παιδίατρο για 7 ημέρες τον μήνα. Δεν έχει μείνει καμία ειδικότητα».

«Καλύπτουμε όλο το δήμο Θερμαϊκού που είναι 70000 που διπλασιάζονται το καλοκαίρι. Για τον προσωπικό ιατρό έχουν συμβληθεί μόλις 3-4 γιατροί και για τις συνταγογραφήσεις έρχονται όλοι σε μάς», αναφέρει και τονίζει πως δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για να εξεταστούν οι ασθενείς.

Μόνο λόγο εμπειρίας αποφεύγουμε τα σοβαρά  λάθη  

«Βλέπουμε το κόσμο στο πόδι, εξετάσεις φασόν, με δεκάλεπτο στον καθένα, διότι δεν υπάρχει χρόνος να αφιερώσεις, να εξετάσεις σοβαρά ένα άνθρωπο και βασίζεσαι στην εμπειρίας σου, να μη κάνεις καμιά χοντράδα, να μη σου ξεφύγει κάτι πολύ σοβαρό. Και αυτό μπορεί να το καταφέρεις και μπορεί να μη τα καταφέρεις, γιατί ποτέ δεν έχεις χρόνο», τονίζει και υπογραμμίζει πως «είμαστε σε κατάσταση διαρκούς πίεσης, γιατί μας τρώει και η γραφειοκρατία, να γράψεις στο κομπιούτερ, το οποίο επειδή είναι παλιό κολλάει, να πέφτει η σύνδεση του ιντερνέτ και να υπάρχει αναμονή ασθενών. Η υποβάθμιση είναι τρομακτική».

«Εκτός όλων των άλλων αν χρειαστεί σκουπίζουμε και σφουγγαρίζουμε»

«Δεν υπάρχουν νοσηλευτές και πολλές φορές στα περιφερειακά ιατρεία όπως π.χ. του Αγγελοχωρίου, είμαστε μόνοι μας οι γιατροί. Να σηκώνουμε τηλέφωνα, να εξετάζουμε ασθενείς και αν θέλουμε να κάνουμε ακόμα και ένα απλό δέσιμο, να μην έχουμε ένα δεύτερο χέρι», αναφέρει και συμπληρώνει ότι «έχει τύχει  να σκουπίσουμε και να σφουγγαρίσουμε το χώρο για μην τον αφήσουμε σε κακό χάλι”.

“Κάποια περιφερειακά ιατρεία όπως δεν λειτουργούν, έχουν κλείσει, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Εδώ έχουμε ασθενοφόρο αλλά δεν έχουμε οδηγούς. Έχουμε μόλις έναν ο οποίος βγαίνει στη σύνταξη. Αν συμβεί κάτι πρέπει να έρθει ασθενοφόρο από τη Θεσσαλονίκη» καταλήγει χαρακτηριστικά.

Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν η κυβέρνηση “ιδρώνει και κοπιάζει” καθημερινά… «για ένα νέο σύγχρονο σύστημα υγείας, από τα καλύτερα στην Ευρώπης», όπως είπε, προφανώς χαριτολογώντας, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Τι είχε ανακοινώσει ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ              

Να θυμίσουμε ότι στις 16/9 από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει μία σειρά μέτρων για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, όπως την πρόσληψη 10.000 νέων υγειονομικών και την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, με νέο προσωπικό και καινούρια ασθενοφόρα.

Αναλυτικά τα μέτρα:

  • 800 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και καινούργια ασθενοφόρα
  • Ίδρυση ενιαίου κέντρου συντονισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρας
  • Δημιουργία «Πύργου Ελέγχου», ώστε η άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στις πόλεις να φτάσει σε 10 λεπτά
  • 6 βάσεις ιατρικών ελικοπτέρων για τις διακομιδές από απομακρυσμένα σημεία.
  • Αναβάθμιση Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών 96 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας
  • Πρόσληψη 10.000 νέων υγειονομικών
  • Επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων
  • 4 νέα νοσοκομεία
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα