Εκθέσεις

Μια έκθεση που ξυπνά μνήμες

Ακολουθώντας τις χρωματιστές γραμμές στο πάτωμα και μπαίνοντας κυριολεκτικά και διαδραστικά μέσα στον κόσμο αυτής της μοναδικής έκθεσης βλέπεις να ζωντανεύει η παραγωγική ιστορία του παλαιού εμπορικού κέντρου της πόλης.

Parallaxi
μια-έκθεση-που-ξυπνά-μνήμες-263367
Parallaxi

«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΝ 1870-1970»

Στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη

Αλήθεια τι ήταν η Θεσσαλονίκη; Οι δρόμοι που περπατάμε; Οι αγορές που έμειναν έρημες; Τα καταστήματα που βρίσκονται σήμερα πίσω από κατεβασμένα ρολά ή έχουν αλλάξει χρήση;  Ακολουθώντας τις χρωματιστές γραμμές στο πάτωμα και μπαίνοντας κυριολεκτικά και διαδραστικά μέσα στον κόσμο αυτής της μοναδικής έκθεσης βλέπεις να ζωντανεύει η παραγωγική ιστορία του παλαιού εμπορικού κέντρου της πόλης, κατά την περίοδο 1870-1970. Η έκθεση, η οποία βασίστηκε στο ερευνητικό πρόγραμμα που εκπόνησε ο δρ Ευάγγελος Χεκίμογλου, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Από την ίδρυσή της έως τις μέρες μας, και παρά τις αναπόφευκτες ανακατατάξεις, η Θεσσαλονίκη υπήρξε, για μεγάλα διαστήματα, οικονομικό κέντρο ενός εκτεταμένου παραγωγικού χώρου. Ακόμα και κατά την ταραγμένη εκατονταετία 1870-1970, η πόλη γνώρισε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης χάρη κυρίως στο εμπόριο. Το τμήμα της πόλης που βρίσκεται βορειοανατολικά από το λιμάνι και νοτιοδυτικά από τη διασταύρωση της Εγνατίας και της οδού Βενιζέλου ορίζεται ως το παλαιό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η περιοχή ενσωμάτωσε σταδιακά και άλλες χρήσεις, δραστηριότητες και ανάγκες, οι οποίες διαφοροποίησαν την παραδοσιακή της λειτουργία και τον αρχικό της χαρακτήρα. Στα χρόνια αυτά δραστηριοποιήθηκαν εκεί πολυάριθμες επιχειρήσεις, στις οποίες εργάστηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Τρόφιμα, ενδύματα, υπηρεσίες αποτέλεσαν βασικό κορμό του εμπορίου της πόλης, τόσο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και μετά. Τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτών των επαγγελμάτων οδήγησαν στη δημιουργία άλλοτε κλειστών αγορών, και άλλοτε καταστημάτων και εργαστηρίων.

Αυτή την ιστορία φιλοδοξεί να αφηγηθεί η έκθεση, ρίχνοντας φως σε δώδεκα δρόμους γύρω από δύο πλατείες, δύο εμπορικές γειτονιές και δύο αγορές. Περπατώντας κυριολεκτικά στην Ιστορία συναντάς τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης. Η οικονομική ιστορία της Θεσσαλονίκης, οι υποδομές, η βιομηχανία οι άνθρωποι. Και μετά οι εμπορικές δραστηριότητες, τα μητρώα των επιμελητηρίων και οι εγγραφές των εμπορικών οδηγών.

Το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση προέρχεται από το φωτογραφικό αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, από τη συλλογή καρτ-ποστάλ Άγγελου Παπαϊωάννου/ ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης, από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, καθώς και από τους ιδιώτες συλλέκτες Αλέξη Λαπούρτα, Άρη Παπατζίκα, Νίκο Πολίτη και τους ερευνητές Ευφροσύνη Ρούπα και Ευάγγελο Χεκίμογλου. Προβάλλονται, επίσης, αποσπάσματα της σειράς της ΕΡΤ «Πανόραμα του αιώνα», σε σκηνοθεσία Φώτου Λαμπρινού, τα οποία παραχωρήθηκαν στο ΠΙΟΠ.

Μια έκθεση που ξυπνάει μνήμες σε όσους έζησαν τότε και συναισθήματα σε όσους γνωρίζουν τώρα αυτή την πλευρά της πόλης.

Διάρκεια έκθεσης: έως τις 31 Μαρτίου 2018

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-17:00, Σάββατο-Κυριακή  10:00-16:00

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς
Κατούνη 12-14, 546 25, Θεσσαλονίκη
Τ: 2310385662 | www.piop.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα