To τζιν σου σκίζεται και πάει…μουσείο!

0
629

Επιχειρώντας να εντοπίσουμε τις απαρχές της ιστορίας του πιο αγαπημένου ίσως υφάσματος και του μοναδικού σταθερά διαχρονικού, θα πρέπει να επιστρέψουμε πίσω στην ιστορία της Αμερικής και του Λιβάι Στρος. Λίγο αφαιρετικά ίσως μας επιτραπεί να πούμε πως οι Αμερικανοί της εργατιάς ήταν οι πρωτοπόροι της μόδας καθώς αποτέλεσαν και τους πρώτους, αν το σκεφτεί κανείς, παγκοσμίως, οι οποίοι φόρεσαν το ανθεκτικό ύφασμα με την μορφή ρούχου. Χρονολογικά βρισκόμαστε λίγο μετά το 1800, όταν ο Λιβάι Στρος, μετανάστης στην Αμερική, ξεκίνησε να εμπορεύεται το denim και εκμεταλλευόμενος την ανάγκη των μεταλλωρύχων για πιο ανθεκτικά ρούχα δουλειάς δημιούργησε το πρώτο τζιν παντελόνι, ως επίσημο ρούχο εργασίας. Από τότε μέχρι και σήμερα το τζιν από υλικό για καραβόπανο και στολή εργασίας, μετατράπηκε στο απόλυτο υλικό της μόδας, μεταποιήθηκε, πολυσχεδιάστηκε, γύρω του χτίστηκαν brand names μεγαθήρια, αποτελώντας την επιτομή του casual ντυσίματος.

Το τζιν είναι ένα κομμάτι ύφασμα που συμμετέχει στην ζωή μας πολύ περισσότερο από όσο μπορούμε να αντιληφθούμε και αυτό είναι κάτι που το Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ένδυσης (Clothing Design & Technology) γνωρίζει καλά. 

τζιν μουσείο 1

Το δημοφιλές τζιν παντελόνι λοιπόν, αποδομείται και πρωταγωνιστεί… αλλιώς σε μία νέα, πρωτότυπη έκθεση που παρουσιάζει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Το «Deconstructing Jeans» είναι η έκθεση μέσω της οποίας οι φοιτητές ακολουθώντας την θεωρία της Αποδόμησης, προσεγγίζουν το ένδυμα με καμβά το denim παντελόνι και πειραματίζονται στην ανάπλαση ενός νέου ύφους μελετώντας το στιλ διάσημων σχεδιαστών μόδας. Τελικά αυτό που επιδιώκεται είναι μία νέα αισθητική προσέγγιση.

Μπορεί να αναγνωρίσει κανείς το ξεχωριστό στιλ των Balenciaga και του Dior μέσα από ένα αποδομημένο τζιν τους; 

Μέσα από την έκθεση, το σώμα αμφισβητείται, όπως και τα δεδομένα όρια του ενδύματος. Η σχέση σώματος–ενδύματος χτίζεται από την αρχή με αφετηρία το τζιν παντελόνι. Η τέλεια εικόνα της πρότυπης ομορφιάς ανατρέπεται μέσα από ακαθόριστα σχήματα και τον κατακερματισμό του συνόλου.

Αυτό που θα συναντήσει ουσιαστικά ο θεατής και θα γνωρίσει περιηγούμενος στην έκθεση είναι 30 τζιν αποδομημένα και ξαναφτιαγμένα αλλιώς, τα οποία δημιουργούν ένα καινούριο αισθητικό αλλά και λειτουργικό αποτέλεσμα, καθώς και μια σειρά σχεδίων (sketchbooks) στα οποία περιγράφεται η διαδικασία της έμπνευσης και της δημιουργίας του κάθε έργου ξεχωριστά.

τζιν μουσείο 2

Η έκθεση «Deconstructing Jeans», εγκαινιάζεται την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016 στις 20.00 στο Τελλόγλειο και θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2016. 

*Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 18.00 – 21.00, Τετάρτη 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00, Σάββατο και Κυριακή 12.00 – 18.00. Δευτέρα κλειστά. 

Shares

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ