Agenda

Έτσι θα γιορτάσει η Θεσσαλονίκη την μέρα της ποίησης!

Και φέτος, όπως κάθε χρόνο, η Θεσσαλονίκη συμμετέχει στον εορτασμό της Ημέρας με εκδηλώσεις παντός είδους.

Parallaxi
έτσι-θα-γιορτάσει-η-θεσσαλονίκη-την-μέ-301102
Parallaxi

Παγκόσμια μέρα της ποίησης έχει ανακυρηχτεί η 21 Μαρτίου από το 1999. Εκείνο που δεν ξέρατε είναι ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ελλάδα, το 1997, όταν ο έλληνας ποιητής Μιχαήλ Μήτρας, πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό. Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού, το 1999, η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

Κα φέτος, όπως κάθε χρόνο, η Θεσσαλονίκη συμμετέχει στον εορτασμό της Ημέρας με όμορφες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις παντός είδους. Μην τις χάσετε!

Η 13η Γιορτή Ποίησης – Γιορτή των Ποιητών

Το Έτος 2018 είναι αφιερωμένο σε έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές όλων των εποχών, στον ποιητή του «Ερωτόκριτου» Βιτσέντζο Κορνάρο, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας με το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διοργανώνουν την «13η Γιορτή Ποίησης – Γιορτή των Ποιητών» της πόλης μας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 και ώρα 19.00 στο χώρο της Διεύθυνσης Πολιτισμού, Κέντρο Μουσικής, Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, (Κουντουριώτου 17, απέναντι από το Λιμάνι). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Κάθε χρόνο για να τιμήσουμε τον Παγκόσμιο Εορτασμό που καθιέρωσε η UNESCO γιορτάζουμε όλοι μαζί την Ποίηση, απαγγέλλοντας στίχους αγαπημένων μας ποιητών. Οι λογοτέχνες που παρευρίσκονται διαβάζουν δικά τους ποιήματα μαζί με ηθοποιούς του ΚΘΒΕ και μαθητές που έχουν διακριθεί στον Πανελλήνιο Ποιητικό Μαθητικό Διαγωνισμό που πραγματοποιεί ο Σ.ΕΚ.Β.Ε. κάθε χρόνο με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Παράλληλα η εκδήλωση πλαισιώνεται από καταξιωμένους καλλιτέχνες και σχήματα χορωδιών που ερμηνεύουν τραγούδια μεγάλων ποιητών και μουσικών.

*Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, Διεύθυνση Πολιτισμού, Κέντρο Μουσικής, Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κουντουριώτου 17, απέναντι από το Λιμάνι, Ώρα: 19.00, Είσοδος ελεύθερη

Βραδιά ποίησης από τους απόφοιτους του Α.Π.Θ στον ΙΑΝΟ

Ο Σύλλογος Αποφοίτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο IANOS διοργανώνουν εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών διαβάζουν ποιήματα κορυφαίων ποιητών αλλά και δικά τους. Επίσης, στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και μελοποιημένη ποίηση με τη συνοδεία μουσικών.

Επιμέλεια – παρουσίαση: Κώστας Μπλιάτκας, συγγραφέας-δημοσιογράφος-μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ.

Ποιήματα θα απαγγείλουν μεταξύ άλλων οι :Άρτεμις Δαράκη, Φοιτήτρια Νομικής-μέλος του ποιητικού ομίλου του ΑΠΘ, Κασσάνδρα Δημοπούλου, Μεσόφωνος, Παναγιώτης Δόικος, Καθηγητής Φιλοσοφίας του ΑΠΘ, Γιάννης Καρατζόγλου, λογοτέχνης, Δήμητρα Κουβάτα, Φιλόλογος, Εύη Λάππα, Δικηγόρος, Ελίζα Μαμακούκα, Πανεπιστημιακός-συγγραφέας, Γιολάντα Μπαλαούρα, ηθοποιός, Άννα Παπαμίχου, Φοιτήτρια Σχολής Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Κατερίνα Παπαποστόλου, συγγραφέας-εκπαιδευτικός-δημιουργός ΖΩ.Ε.Σ, Λεύτερης Τζιόλας, συγγραφέας, Ξενοφών Τσίτος, συνθέτης, Χρυσάνθη Ινάχογλου, Σχολική Σύμβουλος Γαλλικής, Μάρνη Χατζηεμμανουήλ, Δημοσιογράφος

Πιάνο θα παίξει ο συνθέτης Άλκης Κακαλιάγκος και κιθάρα ο συνθέτης Ξενοφών Τσίτος.

*Την Τετάρτη 21 Μαρτίου, ΙAΝΟΣ, Αριστοτέλους 7, Ώρα: 19.00, πληροφορίες: 2310 277 004.

Θαλασσινή Ωδή στο Λιμάνι

Α, και τα ταξίδια, τα ταξίδια αναψυχής, και τ΄άλλα τα ταξίδια της θάλασσας, όπου όλοι είμαστε σύντροφοι ο ένας του άλλου, με τρόπο ιδιαίτερο, λες κι ένα μυστήριο θαλασσινό φέρνει κοντά τις ψυχές μας και για μια στιγμή γινόμαστε συμπατριώτες προσωρινοί της ίδιας αβέβαιης πατρίδας, περιπλανώμενοι αιώνια πάνω στην απεραντοσύνη των νερών!

Ανάγνωση του έργου Θαλασσινή Ωδή του Άλβαρο Ντε Κάμπος σε μετάφραση Μαρίας Παπαδήμα την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, με ώρα έναρξης 18.00, στο καφέ του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Λιμάνι).

Διαβάζουν: Μαρία Παπαδήμα, Δημήτρης Δημητριάδης, Βασίλης Αμανατίδης, Σταυρούλα Γάτσου Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μαρία Κενανίδου Υπό την αιγίδα της Πορτογαλικής Πρεσβείας Με την υποστήριξη του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Ο Φερνάντο Αντόνιο Νογκέιρα Πεσσόα γεννήθηκε στη Λισαβόνα στις 13 Ιουνίου 1888 και πέθανε στις 30 Νοεμβρίου 1935. Την παραμονή του θανάτου του, σημειώνει από την κλίνη του νοσοκομείου: “I know not what tomorrow will bring”. Αυτό που το μέλλον έφερε αναμφισβήτητα είναι η καταξίωση του ως ενός από τους σημαντικότερους ποιητές του εικοστού αιώνα. Ο Πεσσόα είναι ταυτόχρονα ποιητής και μύθος ποιητικός. Έζησε την ζωή του στα όρια της ανυπαρξίας, δημοσίευσε ελάχιστο μέρος του τεράστιου έργου του, ενός έργου ανολοκλήρωτου και πολλαπλού, το οποίο κληροδότησε στις μέλλουσες γενιές κλεισμένο στο περίφημο μπαούλο, εξασφαλίζοντας έτσι την υστεροφημία του.

Ο Πεσσόα, ο οποίος υπογράφει το έργο του με το όνομά του αλλά και με τα 127 καταγεγραμμένα ετερώνυμά του, συνιστά μοναδικό παράδειγμα στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. “Ο Άλβαρο ντε Κάμπος, μία από τις προσωπικότητες του Φερνάντο Πεσσόα, είναι η οργισμένη φωνή του δημιουργού του, η οχληρή και θορυβώδης πλευρά της προσωπικότητάς του, ο μεγαλόσχημος εκφραστής ενός ανεκπλήρωτου ερωτισμού και ενός φαντασιωσικού πανσεξουαλισμού, ο υμνητής του φουτουρισμού, ο δηλωμένος οπαδός του Γουίτμαν, και κυρίως ο ποιητής της Θαλασσινής ωδής, “του πιο εκκωφαντικού ποιήματος” που έχει γραφτεί ποτέ, κατά τον Άγγλο ποιητή Ρόυ Κάμπελ, και της μόνης ολοκληρωμένης ποιητικής σύνθεσης που γνώρισε τη δημοσιότητα ζώντος του δημιουργού της. (Μαρία Παπαδήμα, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο της Θαλασσινής Ωδής, εκδόσεις Νεφέλη, Ιούλιος 2002).

Για περισσότερες πληροφορίες: Μαρία Κενανίδου 69 44 75 22 09 Σταυρούλα Γάτσου 69 44 66 66 83, Μουσείο Φωτογραφίας 2310 566 716

*Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, καφέ του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι, Ώρα: 18.00

«Χρόνια σαν τα φτερά»: Αφιέρωμα στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα  Ποίησης, διοργανώνοντας τη συναυλία «Χρόνια σαν τα φτερά», αφιερωμένη στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, στις 19.30. Η συναυλία θα δοθεί στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στο πρόγραμμα, ο στοχαστικός λόγος του ποιητή γεμάτος ιστορικές μνήμες και έναν ιδιαίτερο αφηγηματικό λυρισμό, συνδυάζεται με τη μουσική του Αργύρη Κουνάδη («Σχέδια για ένα Καλοκαίρι») και του Γιώργου Κουρουπού («Δεκαέξι Χάικου», «Το φύλλο της λεύκας», κομμάτια για πιάνο). Η συναυλία εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που πλαισιώνουν την έκθεση του Σωτήρη Σόρογκα και του διαλόγου του με μεγάλους ποιητές.

Συντελεστές:

Τραγούδι : Μάιρα Μηλολιδάκη Πιάνο: Τίτος Γουβέλης Απαγγελία: Ιουλίτα Ηλιοπούλου Μουσική: Αργύρη Κουνάδη – Γιώργου Κουρουπού

Κρατήσεις  θέσεων στο τηλ. 2310 247111. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Είσοδος ελεύθερη.

*Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, Τελλόγλειο Ίδρυμα, Ώρα: 19.30, Είσοδος ελεύθερη

Αφιέρωμα στο Τζιάκομο Λεοπάρντι

Με αφορμή τα 200 χρόνια, από τότε που ο Τζιάκομο Λεοπάρντι έγραψε τα πρώτα του ποιήματα, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης οργανώνει εσπερίδα αφιερωμένη στο έργο του κορυφαίου Ιταλού ποιητή, ώστε να τον γνωρίσει το κοινό της πόλης.  Στο πλαίσιο  αυτής της εκδήλωσης, θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου Το εγκώμιο των πουλιών το οποίο ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο βήμα για την έκδοση που θα περιέχει όλα τα κείμενα από τον λεοπαρδικό τόμο Μικρά ΗθικάΗ εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 (Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης) και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Θα μιλήσουν:

Φοίβος Γκικόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Λένα Παπαθανασίου, Βιβλιοθηκονόμος, Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Τσιαμούρας, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μεταφραστής και ο μεταφραστής Χρήστος Μπιντούδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Ρώμης Sapienza

Πρόγραμμα: Μέρος Α’ 

200 χρόνια λεοπαρδικής ποίησης: 1818 – 2018

  1. Χρήστος Μπιντούδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Ρώμης Sapienza: «Το 1818 στη λογοτεχνική καριέρα του Λεοπάρντι. Από τη φιλολογία στην ποίηση»
  2. Φοίβος Γκικόπουλος, Οµότιµος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής, διατελέσας Καθηγητής του Τµήµατος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Α.Π.Θ. : «Ιδεολογία και λόγος στον Τζιάκομο Λεοπάρντι»

Μέρος Β’ Παρουσίαση του τόμου G. Leopardi, Το εγκώμιο των πουλιών, Άγρα, Αθήνα 2017

  1. Λένα Παπαθανασίου, Βιβλιοθηκονόμος, Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου: “Leopardiζοντας…από την ασφάλεια της ανάγνωσης στο τόλμημα της ελεύθερης πτήσης…”
  2. Παναγιώτης Τσιαμούρας, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μεταφραστής: “Εγκώμιο των πουλιών ή Ο αντεστραμμένος καθρέφτης

Οργάνωση: Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Πληροφορίες: Κωνσταντίνος Βόγδανος τηλ. 231331 8593

*Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27, Ώρα: 19.00, Είσοδος ελεύθερη

Ψάξε τον στίχο του Μανόλη Αναγνωστάκη στον γερανό του Μετρό

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης την Τετάρτη 21 Μαρτίου, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και η Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης τιμούν τον μεγάλο ποιητή της πόλης, Μανόλη Αναγνωστάκη. Για το λόγο αυτό, θα αναρτήσουν τον εμβληματικό στίχο του «σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις να μην τις παίρνει ο άνεμος…», στο γερανό του εργοταξίου «Αγία Σοφία». Συγκεκριμένα, οι στίχοι του Μανόλη Αναγνωστάκη θα τοποθετηθούν σε δύο πανό μήκους 8 μέτρων και πλάτους 1.30, στον γερανό, για να θυμίσουν στους παλιότερους και να μυήσουν τους νεότερους στο έργο ενός σπουδαίου ποιητή της Θεσσαλονίκης.

*Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, Αγίας Σοφίας

“Έρως 1” στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν το χορευτικό δρώμενο “EΡΩΣ 1” της Ροδούλας Γουλιαμπέρη, χορογράφου και χορεύτριας, σε συνεργασία με τις εικαστικές περφόρμανς των καλλιτεχνών Ιουλία Γεωργίου και Χριστίνα Παπακυριάκου και με τη συμμετοχή της μουσικής δημιουργίας του Αναστάσιου Κοκκινίδη. Το δρώμενο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Μαρτίου στις 20.00, στην αίθουσα Αλλατίνη-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Το σώμα σου μια διάφανη λίμνη, στο βυθό της φαίνεται η λευκή βουλιαγμένη πολιτεία. Το σώμα σου ένα τεράστιο ακάθεκτο χταπόδι μες στη γυάλα του φεγγαριού με ματωμένα πλοκάμια…

Το σώμα, ο χορός, σμίγουν γαλήνια με τη μουσική, με φωνές, με σκιές, με φώτα φτιαγμένα από έγχρωμο μελάνι και προβάλλονται ζωντανά στη σκηνή. Αυτή η δημιουργία, ελεύθερα εμπνευσμένη από τα ποιήματα Ερωτικά του Γιάννη Ρίτσου και Poème à la mystérieuse του Robert Desnos, αναφέρεται στον έρωτα, το σώμα, την παρουσία ή απουσία του αγαπημένου ατόμου.

*Τετάρτη 21 Μαρτίου 2017, αίθουσα Αλλατίνη-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Ώρα: 20.00, Είσοδος ελεύθερη

Έκθεση με τίτλο «Το καρφί στο μάτι» & Βραδιά Ποίησης

Εγκαίνια έκθεσης και παράλληλη δράση λόγου και μουσικής με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρες Ποίησης διοργανώνει το περιοδικό «ΕΝΕΚΕΝ» την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στις 20.00, εγκαινιάζοντας το νέο του πολυχώρο επί της οδού Πρ. Κορομηλά 37, στον ημιόροφο, τηλ. 2310260597.

Στην έκθεση με τίτλο «Το καρφί στο μάτι: Τραύμα και ιστορία σε αναπαράσταση» φιλοξενούνται έργα 42 καλλιτέχνων, εικαστικών και φωτογράφων, Ελλήνων και ξένων, τα οποία όλα αυτά τα χρόνια κόσμησαν τα εξώφυλλα του περιοδικού «ΕΝΕΚΕΝ».

Όπως εξηγεί ο εκδότης του περιοδικού και ποιητής ο ίδιος, Γιώργος Γιαννόπουλος σχετικά με το σκεπτικό της έκθεσης «στόχος μας είναι το τραύμα και η ιστορία σε αναπαράσταση. Εξ αρχής στο περιοδικό θέλαμε, επιδιώξαμε και πιστεύω ότι πετύχαμε ως ένα βαθμό το συνειδητό διάλογο της εικόνας και του λόγου. Κάθε μας τεύχος είχε ως εξώφυλλο κάποιο έργο ενός εικαστικού ή φωτογράφου είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Ήδη από το γενέθλιο τεύχος το 1995, το εξώφυλλου του οποίου είναι έργο του Νίκου Παραλή. Πρόκειται για ένα έργο, που απεικόνιζε την κόρη του καλλιτέχνη, μωρό να κοιμάται μπροστά από ένα θαλασσινό τοπίο, και που συμβολικά θα μπορούσε κάποιος να το δει σαν ένα ‘καράβι’ που ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι, όπως και το περιοδικό μας τότε. Η δε φωτογραφία του έργου ήταν βγαλμένη από το Στράτο Καλαφάτη. Μέχρι και το εξώφυλλο στο πρόσφατο τεύχος μας, που φιλοτέχνησε ο Θόδωρος Παπαιωάννου και απεικονίζει την Παλιά Παραλία σχεδόν στο σημείο που βρίσκονται πλέον τα γραφεία του ΕΝΕΚΕΝ».

Παράλληλα οι συνεργάτες- συνοδοιπόροι του περιοδικού «ΕΝΕΚΕΝ» έχουν επιμεληθεί μια βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση. Θα ακολουθήσει ανάγνωση ποιημάτων σε τρεις γλώσσες –ελληνικά, γαλλικά και τουρκικά με μουσική συνοδεία. Συμμετέχουν οι μουσικοί Μαλίνα Ηλιοπούλου και Onour Senturk.

Μεταξύ άλλων θα ακουστούν το ποίημα «Θάρρος μεταδοτικό» του Σελαχατίν Ντεμιτράς, ο οποίος υπήρξε διευθυντής στην Ένωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου και στη Διεθνή Αμνηστία της Τουρκίας και συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρτίας των Λαών και παραμένει φυλακισμένος από το Νοέμβριο του 2017 –το ποίημα στάλθηκε από τη φυλακή και πρωτοδημοσιεύτηκε στο ΕΝΕΚΕΝ:

Κιχ θα πουν μην ακουστεί Θα πουν να μην υπάρξει χρώμα Γελώντας αν εξεγερθείς Θα πουν να μην ανθίζει γέλιο Τότε ας γελάσουμε Μη μένει η εξέγερσή σου ορφανή Κι ας είναι έγκλημα, αδερφέ Μη μαραθεί το γέλιο του ανθρώπου Θα πουν η μέρα μην ανατέλλει Όπλο στην ελπίδα θα τραβήξουν Τρέχοντας αν εξεγερθείς Το έγκλημα σ’ εσένα θα φορτώσουν Τότε ας τρέξουμε Μη μόνη μένει η εξέγερση σου Κι ας έγκλημα είναι, αδερφέ Αμάν, μη μου τη σπάτε άλλο Αλλά και του γιατρού Στέργιου Πολύζου με τίτλο «Παζλ κύκνου»: Κομμάτι το κομμάτι ενώνω το παζλ του γυάλινου ονείρου δίνοντας του την αγέρωχη όψη κύκνου Στιγμή τη στιγμή τρέμω την απώλεια μικρού μικρότατου κομματιού ακεραιότητας του ονείρου γιατί τα όνειρα δε συγχωρούν ψεγάδια. Τα όρια του κόσμου μας αι τα όρια της αξρέπειάς μας

*Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, στις 20.00, Πρ. Κορομηλά 37, στον ημιόροφο, τηλ. 2310260597

«Η Ποίηση της Ξενιτιάς»

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης & Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, με ποιήματα, κείμενα, τραγούδια για την ξενιτιά από την ελληνική και την παγκόσμια Λογοτεχνία, θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαρτίου 2018, ώρα 9-11 μ. μ., Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Διοργάνωση: 958 της ΕΡΤ3, σε συνεργασία με Λέσχη Ανάγνωσης ΕΡΤ3. Συνδιοργάνωση: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Υπό την αιγίδα της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης

Η εκδήλωση πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από τον 958, το Πολιτιστικό Ραδιόφωνο της ΕΡΤ3.

Φέτος η εκδήλωση τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (27 Μαρτίου), με την συνεργασία για πρώτη φορά όλων των παραπάνω φορέων Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη σε επίπεδο κοινής εκδήλωσης αλλά και ραδιοτηλεοπτικής παραγωγής.

Στην εκδήλωση, διάρκειας 90 λεπτών, ομάδα 6 ηθοποιών του ΚΘΒΕ, με τη σκηνοθετική επιμέλεια της Άννης Τσολακίδου παρουσιάζει θεατροποιημένα ποιήματα και κείμενα για την ξενιτιά σε διάλογο με τραγούδια ίδιας θεματικής που ερμηνεύουν οι τραγουδιστές Ανδρέας Καρακότας, Ναταλία Λαμπαδάκη, Έλσα Μουρατίδου, Δημήτρης Νικολούδης, και αποδίδουν μουσικά οι Σάκης Κοντονικόλας (πιάνο), Κώστας Ματσίγκος (κιθάρες). Μετέχουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Καρτόκης, Αίγλη Κατσίκη, Νίκος Ορτεντζάτος, Στέφανος Πίττας, Αλκιβιάδης Σπυρόπουλος,, Άννη Τσολακίδου.

Στη διάρκεια της παράστασης προβάλλεται βίντεο με φωτογραφίες παρελθόντων χρόνων ξενιτιάς (ανεύρεση- επιλογή οπτικού υλικού: Γιώργος Τούλας).

Επιλογή ποιημάτων- κειμένων: Γιώργος Καλιεντζίδης, Άννυ Τσολακίδου Επιμέλεια μουσικού μέρους: Δημήτρης Νικολούδης. Παρουσίαση εκδήλωσης- σχολιασμός για το ραδιόφωνο: Γιώργος Τούλας.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά ραδιοφωνικά από τα Α΄ και Β΄ Προγράμματα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3, 958 και 102fm και θα μαγνητοσκοπηθεί από την τηλεόραση.

*22 Μαρτίου 2018, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ώρες: 21.00-23.00

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα