Ημέρα Πένθους για τα 6.000.000 Εβραίων της Ευρώπης

0
3270

YOM-ASHOAH-EVITE12

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη πολυπολιτισμική που διαθέτει ανάμεσα σε άλλες μια μεγάλη εβραϊκή κοινότητα. Έτσι, δεν θα μπορούσε να μην τιμήσει κι αυτή την Ημέρα Πένθους (Γιόμ Ασοά) για τα 6.000.000 Εβραίων της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων 50.000 Εβραίοι Θεσσαλονικείς, που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα, με εκδηλώσεις οι οποίες θα διοργανωθούν στις 22, 23 και 26 Απριλίου 2017.

Την άνοιξη του 1943 οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής έθεσαν σε εφαρμογή το μεθοδικό σχέδιο εξόντωσης των 50.000 αδελφών μας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Θεσσαλονίκη, μητρόπολη του Σεφαραδισμού, έχασε ένα ζωτικό της κομμάτι, την ακμάζουσα Ισραηλιτική Κοινότητα. Η απώλεια αυτή δεν αφορά μόνο την πληθυσμιακή διάσταση αλλά και τον αφανισμό όλων όσων είχαν δημιουργήσει οι πρόγονοί μας στα 2000 και πλέον χρόνια παρουσίας τους στην πόλη. Πνευματικά κέντρα, βιβλιοθήκες, φιλανθρωπικά ιδρύματα, Συναγωγές, το ιστορικό μας αρχείο αλλά και το Νεκροταφείο μας δεν γλύτωσαν από τους κατακτητές. Τον Αύγουστο του 1943, με την τελευταία αποστολή προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ολοκληρώθηκε η καταστροφή με την εξάλειψη οποιουδήποτε στοιχείου θα μπορούσε ακόμη και να θυμίζει την παρουσία Εβραίων στην πόλη.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Γιόμ Ασοά, της Ημέρας Πένθους η οποία τιμάται από όλους τους Εβραίους ανά τον κόσμο, ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη των 6.000.000 θυμάτων του Ολοκαυτώματος (Σοά), διοργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Σάββατο 22 Απριλίου 2017, 18:30

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, «αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης» (Λεωφόρος Στρατού 2).

Στρογγυλή Τράπεζα: Η ζωή και η μαρτυρία του Μαρσέλ Νατζαρή.

NATZARH-EVITE

Η Έδρα Εβραϊκών Σπουδών του ΑΠΘ και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης διοργανώνουν στρογγυλή τράπεζα με θέμα:

«Η ζωή και η μαρτυρία του Μαρσέλ Νατζαρή»

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την επανέκδοση του χειρόγραφου του Μαρσέλ Νατζαρή, ενός από τα ελάχιστα που βρέθηκαν στα στρατόπεδα. Η μαρτυρία αυτή βρέθηκε μόλις το 1980 κρυμμένη σε ένα παγούρι στο στρατόπεδο Μπίρκεναου.

Συμμετάσχουν οι:

  • κα Νέλυ Νατζαρή Λεόν, κόρη του Μαρσέλ Νατζαρή
  • Δρ. Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Α.Π.Θ και επιμελήτρια της πρώτης έκδοσης της μαρτυρίας
  • Δρ. Πάβελ Πολιάν, ερευνητής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών
  • Δρ. Γιάννης Καρράς, μεταδιδακτορικός στο πανεπιστήμιο του Freiburg

Συντονίζει: Δρ. Ευάγγελος Χεκίμογλου

Θα υπάρξει ταυτόχρονη διερμηνεία από τα Ρωσικά στα Ελληνικά

Κυριακή 23 Απριλίου 2017, 11:30

Συναγωγή Μοναστηριωτών (Συγγρού 35).

Ημέρα Πένθους – Γιόμ Ασοά 2017.

YOM-ASHOAH-EVITE

Ετήσιο Μνημόσυνο για τα 6.000.000 Εβραίων της Ευρώπης μεταξύ των οποίων οι 50.000 Έλληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης την Κυριακή 23 Απριλίου 2017 θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση στην Συναγωγή «Μοναστηριωτών» (Συγγρού 35) στις 11:30 π.μ. για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η ομότιμη καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κυρία Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου.

Στο πλαίσιο της τελετής θα αναδειχθεί το μοναδικό ελληνικό χειρόγραφο που γράφτηκε στο ναζιστικό στρατόπεδο Μπίρκεναου. Η μαρτυρία του Μαρσέλ Νατζαρή, που ανακαλύφθηκε μόλις το 1980 μέσα σε ένα παγούρι εντός του στρατοπέδου, μετά από επιστημονική εργασία ετών έχοντας αποκρυπτογραφηθεί σχεδόν ολόκληρη, θα διαβαστεί για πρώτη φορά.

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017, 19:00

Αίθουσα Αλλατίνη-Ντασσώ, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α).

Έκθεση φωτογραφίας και οπτικοακουστικού υλικού: «Μνήμες σχολικής ζωής πριν από τον πόλεμο: Εβραίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος αφηγούνται».

SXOLEIO-EVITE

Στο πλαίσιο εκπόνησης ερευνητικού εκπαιδευτικού προγράμματος προφορικής Ιστορίας και δικτύωσης σχολικών μονάδων τα παιδιά του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης διοργανώνουν έκθεση φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού με θέμα:

«Μνημες σχολικής ζωής πριν από τον πόλεμο:

Εβραίοι επιζώντες της Σοά αφηγούνται»

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017, στις 19:00

Η έκθεση υποστηρίζεται και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και τον εκπαιδευτικό οργανισμό Centropa (www.centropa.org), ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της διάσωσης της μνήμης και της διαφύλαξης της εβραϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς σε Ευρώπη, Αμερική και Ισραήλ. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα, του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η υλοποίηση της έκθεσης αυτής στην αίθουσα Αλλατίνη-Ντασσώ υπογραμμίζει τους δεσμούς αλληλεγγύης και φιλίας μεταξύ του Γαλλικού Σχολείου, από την ίδρυση του το 1906, και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Διάρκεια έκθεσης: Ημέρες και ώρες λειτουργίας: 26 Απριλίου – 12 Μαϊου 2017, Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-13.00 & 17.30-20.00

Πληροφορίες

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Τ: (30) 2310 821231

Ιδ. Δημοτικό Σχολείο Ι.Κ.Θ., Τ: (30) 2310 830347

 

Shares

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ