Agenda

Η γευστική ιστορία της Θεσσαλονίκης

Το 1ο Συνέδριο Γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης είναι εδώ: «Θεσσαλονίκη: γεύσεις από την Ανατολή ως τη Δύση».

Parallaxi
η-γευστική-ιστορία-της-θεσσαλονίκης-101125
Parallaxi

Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα πόλη πολυπολιτισμική, που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση σε τρόπο ζωής, παράδοση και, βέβαια, γεύσεις. Με πολλές κοινότητες στους κόλπους της, από την ιταλική μέχρι την ισραηλιτική, και από την τούρκικη μέχρι την αρμένικη, καθώς και βέβαια αυτές από Μικρά Ασία, Πόντο και Κρήτη, τώρα ενώνει όλη τους την γαστρονομική κληρονομιά σε μία εκδήλωση γνωριμίας με κάθε κουζίνα της πόλης.

αιχαν3

Το 1ο Συνέδριο Γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης είναι εδώ, και διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, που αποτελώντας τη μεγαλύτερη σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Ελλάδα, στοχεύει με αυτό στη μελέτη και στην αποτύπωση του γευστικού γίγνεσθαι της πόλης. Το Συνέδριο έχει τίτλο «Θεσσαλονίκη: γεύσεις από την Ανατολή ως τη Δύση» και επιχειρεί να διεισδύσει στην ιστορία των διαφόρων εθνοτήτων που απαρτίζουν τον ιστό της Θεσσαλονίκης και να παρουσιάσει μια μέρα αφιερωμένη σε γαστρονομικά ταξίδια, γεύσεις και μυρωδιές.

Πρόκειται για ένα γαστρονομικό forum κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθεί σειρά ομιλιών από εκπροσώπους του κάθε πολιτισμού, με αναφορές στην ιστορική και σύγχρονη πορεία τους στα δρώμενα της πόλης. Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν live μαγειρική με γευστικές δοκιμές από την κάθε κουζίνα.

ερεμπουνι

Το 1ο Συνέδριο Γαστρονομίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Μαρτίου στην αίθουσα Αριστοτέλης του ξενοδοχείου Makedonia Palace, και ώρες 12:00 – 18:00 και είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συντονίζει ο Chef Βαγγέλης Δρίσκας.

Το συνέδριο απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου της εστίασης, δημοσιογράφους, food bloggers, σπουδαστές επισιτιστικών τμημάτων σχολών, καθώς και στο ευρύτερο κοινό που επιθυμεί να ενημερωθεί για την γευστική ιστορία της πόλης.

αιχαν4

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου:

Πρόγραμμα Συνεδρίου

12:00 – 12:30 Προσέλευση

12:30 – 13:00 Χαιρετισμοί

Group A

13:00 – 15:00 Live Μαγειρική και γευστικές δοκιμές των κουζινών του Group Α

seferaditika-edesmata-3

Παράλληλο Πρόγραμμα Ομιλιών:

13:00 – 13:30 Σεφαραδίτικη Κουζίνα από εκπροσώπους της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης

13:30 – 14:00 Οθωμανική Κουζίνα από εκπροσώπους  του Τουρκικού Εστιατορίου ΑΥΗΑΝ

14:00 – 14:30 Ιταλική Κουζίνα από εκπροσώπους του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

14:30 – 15:00 Αρμένικη Κουζίνα από εκπροσώπους της Αρμένικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης

15:00 – 15:15 Χαιρετισμός από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος

15:15 – 15:30 Ομιλία από εκπρόσωπο των Οίνων Βορείου Ελλάδος

ερεμπουνι2

Group B

15:30 – 17:30 Live Μαγειρική και γευστικές δοκιμές των κουζινών του Group Β

Παράλληλο Πρόγραμμα Ομιλιών:

15:30 – 16:00 Αθωνική Κουζίνα από τον πάτερ Χαρίτονα του Αγίου Όρους

16:00 – 16:30 Μικρασιατική Κουζίνα από εκπροσώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου Προσφύγων Μικρασιατών

16:30 – 17:00 Ποντιακή Κουζίνα από εκπροσώπους του Σωματείου Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα

17:00 – 17:30 Κρητική Κουζίνα από εκπροσώπους του Λαογραφικού Συλλόγου Κρητών Θεσσαλονίκης

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Δηλώστε συμμετοχή στο: http://www.delta-iek.gr/gastronomy

Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το συνέδριο μπορείτε να προσέλθετε και απευθείας στη γραμματεία του συνεδρίου, στην είσοδο της αίθουσας Αριστοτέλης.

Επίσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε το συνέδριο σε live streaming στη διευθυνση: http://www.ustream.tv/channel/thessaloniki-live

Print

*28/3, Αίθουσα Αριστοτέλης του ξενοδοχείου Makedonia Palace, Ώρες: 12:00 – 18:00, Είσοδος: Δωρεάν

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα