Όλα όσα θα συμβούν το Πάσχα στην πόλη

0
4839

Οι εορτασμοί του Πάσχα έχουν μια ελαφρώς παράδοξη φύση καθώς η κάτανυξη και η ευλάβεια των ημερών συνυπάρχει με την κανονικότητα, τα γλέντια και τις χαρές. Έτσι η Parallaxi παραθέτει μια “διαφορετική” ατζέντα για το Πάσχα όπου οι κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις σμίγουν με αυτές με θρησκευτικό χαρακτήρα και συνθέτοντας μια καθ’ όλα Πασχαλινή εμπειρία στην πόλη.

Άλλη μια γεύση απο Πάσχα θα σας δώσουν και τα καθιερωμένα πασχαλινά παζάρια της Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας καλούς και σημαντικούς σκοπούς αλλά και δίνοντάς σας παράλληλα την ευκαιρία να προμηθευτείτε όμορφες χειροποίητες λαμπάδες και πασχαλινά δώρο.

To Σάββατο του Λαζάρου η συναυλία “Via Dolorosa” στην Καθολική Εκκλησία Αμώμου Συλλήψεως της Παναγίας 

viaΣτο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Φράγκων σε μία από τις ιστορικότερες ίσως γωνίες που μπορεί να ανακαλύψει ο επισκέπτης βρίσκεται ένας ναός που διαφέρει και εκπλήσσει. Στην Καθολική Εκκλησία Αμώμου Συλλήψεως της Παναγίας θα λάβει χώρα συναυλία όπου θα συμμετάσχουν οι Χορωδίες Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων- Μενεμένης και των Μικτών Χορωδιών, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσ/νίκης και του Δήμου Καλαμαριάς. Η συναυλία φέρει το όνομα “Via Dolorosa” δηλαδή του δρόμου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου πιστεύεται ότι περπάτησε ο Ιησούς κατά την πορεία του στον Σταύρωση.

*Σάββατο 8 Απριλίου. Ώρα: 20.00. Είσοδος Ελεύθερη. Καθολική Εκκλησία Αμώμου Συλλήψεως της Παναγίας.

Την Κυριακή των Βαίων “Οι 7 Λόγοι του Ιησού στο Σταυρό” στην Αίθουσα Συναυλιών της Κ.Ο.Θ

κυριακοΤα ‘Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ.’ συνεχίζονται με ένα έργο στο πνεύμα των ημερών, τους ‘Επτά Λόγους του Ιησού στο Σταυρό’, του Παναγιώτη Δημόπουλου, ο οποίος μαζί με άλλους 4 εξαίρετους μουσικούς θα το ερμηνεύσουν στη σκηνή της Αίθουσας Συναυλιών της Κ.Ο.Θ. ‘Σόλων Μιχαηλίδης’. Οι επτά τελευταίοι Λόγοι του Χριστού στον Σταυρό αποτέλεσαν συχνά αφορμή για μουσικό σχολιασμό από πολλούς κορυφαίους συνθέτες. Ο Παναγιώτης Δημόπουλος έγραψε ένα θρησκευτικό δράμα σχολιάζοντας αυτούς τους λόγους, με την κάθε μία από τις 49 συνολικά λέξεις τους να γίνεται μία σύντομη αποτύπωση, μία μεμονωμένη εικόνα που μαζί με τις υπόλοιπες συνθέτουν το τελικό μωσαϊκό με την αγιογραφική αίσθηση του ψηφιδωτού, γιατί υπάρχουν ταυτόχρονα ως αλληλένδετα μέρη του συνόλου, αλλά και ανεξάρτητα, σαν ένα καλειδοσκόπιο χειρονομιών.

*Κυριακή 9 Απριλίου. Ώρα: 12.00. Αίθουσα Συναυλιών Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73. Τιμές εισιτηρίων: 10€. Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73,
τηλ. 2310 236990 (Δευτέρα-Πέμπτη 9:00-17:00, Παρασκευή 9:00-14:00)
και από το www.tsso.gr.

Την Μεγάλη Δευτέρα η Εαρινή συναυλία “Απο το Θείο Πάθος στην Λύτρωση” στο Μέγαρο Μουσικής 

εαρινγ

Στην συναυλία της Μεγάλης Δευτέρας στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης) το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει σ’ αυτό το υπέροχο αλλά πολύ απαιτητικό έργο μαζί με την Νέα Σ.Ο.Θ., δύο πολύ σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες με διεθνή καριέρα την υψίφωνο Σοφία Κυανίδου και τον βαρύτονο Γιώργο Ιατρού και τέσσερις πολύ αξιόλογες χορωδίες σε πλήρη σύνθεση, τη δική μας Μικτή Χορωδία «Νίκος Αστρινίδης», του συλλόγου της Νέας Σ.Ο.Θ. σε διδασκαλία Βασιλικής Κατσούκα, την Χορωδία της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε) σε διδασκαλία Εριφύλης Δαμιανού, τη Χορωδία του Ακαδημαϊκού Μουσικού Συνδέσμου Θεσσαλονικέων σε διδασκαλία Σάββα Βρεττού και την Νεανική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Δράμας σε διδασκαλία Κατερίνας Τετερίνα. Το κονσέρτο για όμποε είναι ένα ρομαντικό κονσέρτο του Ριτς, με πολύ ιδιαίτερα ηχοχρώματα, βασισμένα στον γερμανικό ρομαντισμό, επηρεασμένα ιδιαίτερα από το Μέντελσον και με την ερμηνεία ενός πολλά υποσχόμενου νεαρού σολίστα από την Κέρκυρα κ. Χαρίλαου Κουλούρη. Το κοινό της αποψινής μας βραδιάς, θα απολαύσει σαν εισαγωγή τον «Κοριαλάνο» του Λ.Β. Μπετόβεν. Έργο εμπνευσμένο από την τραγωδία του Βιεννέζου Heinrich Von Collin, που με την σειρά της είναι εμπνευσμένη από τον Πλούταρχο.

Παράλληλες δράσεις:

Μια μοναδική εμπειρία θα ζήσουν οι φίλοι της χορωδιακής μουσικής την Μεγάλη Δευτέρα  στο φουαγιέ του Μεγάρου. Σε ένα κατανυχτικό κλίμα λόγω των ημερών θα ακουσθούν ύμνοι που θα μας φέρουν κοντά στις τελευταίες στιγμές του Θεανθρώπου απεικονίζοντας με «ανάγλυφο» τρόπο το δρόμο που βάδισε ο Ιησούς κατά την τελική Του πορεία προς το Πάθος και την Ανάσταση. Οι εξαιρετικές ερμηνείες αυτών των υπέροχων σχημάτων υπό την διεύθυνση των διακεκριμένων τους μαέστρων θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε το πρόσωπο του Ιησού μέσα στον κόσμο όπου έζησε. Συμμετέχουν η Παιδική χορωδία των Ωδείων «Αστρινίδειο» και «Ε. Σαμαρά» Θεσσαλονίκης, οι Παιδικές Χορωδίες του Πυθαγορείου Ωδείου Θερμαϊκού και του Ι.Ν. Αγ. Βαρβάρας Τούμπας, η Παιδική Χορωδία Αγίας Τριάδος και η Χορωδία του Ακαδημαϊκού Μουσικού Συνδέσμου Θεσσαλονικέων.

*Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου. Ώρα: 20.00. Μέγαρο Μουσικής. Αίθουσα “Αιμίλιος Ριάδης” Μ2. Εισιτήρια: 13€, 10€ (άνεργοι – πολύτεκνοι – μαθητές – φοιτητές – σπουδαστές ωδείων – κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων – ΑΜΕΑ). Παράλληλες δράσεις: Φουαγιέ του ΜΜΘ (Μ2). Ώρα: 20.00.

Την Μεγάλη Δευτέρα η Πασχαλινή Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

κοθΗ φετινή Πασχαλινή συνεργασία της Κ.Ο.Θ. με τον Ο.Μ.Μ.Θ. περιλαμβάνει την εμβληματική Συμφωνία “της Αναστάσεως” του Γκούσταβ Μάλερ, με τη συμμετοχή κορυφαίων λυρικών καλλιτεχνών και δύο χορωδιών. Το υπέροχο αυτό έργο του Μάλερ πραγματεύεται αρχικά τις δυσκολίες και την τραγικότητα της ανθρώπινης ζωής, για να καταλήξει στην ιδέα του λυτρωτή θανάτου που θα μας οδηγήσει από τα βάσανα της ζωής σε έναν καλύτερο κόσμο, μέσα από την Έσχατη Κρίση. Η ελπίδα της Ανάστασης πλημμυρίζει την καρδιά: “Ανάσταση, ναι ανάσταση!”, “Θα πεθάνεις για να ζήσεις”.

*Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου. Ώρα: 21.00. Μέγαρο Μουσικής. Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1. Εισιτήρια: 15€, 10€, 5€ (άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, ΑμεΑ κ.α.). Προπώληση εισιτηρίων: Αίθουσα Κ.Ο.Θ. ‘Σ. Μιχαηλίδης’, Λ. Νίκης 73 & www.tsso.gr-τηλ. 2310 236990.

Την Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη το φινάλε του Κινηματογραφικού αφιέρωματος «Το μέλλον είναι τώρα» στο Βακούρα 

farheneitΤην Μεγάλη Εβδομάδα κλείνει το αφιέρωμα στον Κινηματογράφο Βακούρα με δύο μοναδικές προβολές του Ίκαρος ΧΒ-1 του Τζίντριτς Πόλακ, το οποίο δεν έχει προβληθεί στην Ελλάδα και του Φαρενάϊτ 451 του Φρανσουά Τρυφώ. Το αφιέρωμα είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία που συνδιοργανώνουν η κινηματογραφική λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ3,το ΚΕΜΕΣ και ο κινηματογράφος Βακούρα προβάλλοντας 12 ταινίες επιστημονικής φιλοσοφίας στο διάστημα 30 Μαρτίου εως 12 Απριλίου κάθε βράδυ. Οι 12 ταινίες στο θεματικό αφιέρωμα «Το μέλλον είναι τώρα» επελέγησαν με βάση αφιερώματος και επιλογές που έγιναν σε εκδηλώσεις ή απόψεις θεσμών και φορέων του εξωτερικού. Οι ταινίες στο ΒΑΚΟΥΡΑ 2 στοχεύουν όχι μόνον στο νεανικό κοινό ,που τις λατρεύει, αλλά και στους ώριμους θεατές που θα αναγνωρίσουν την διαχρονικότητα του σεναρίου τους και την έγκαιρη προειδοποίηση για τον σημερινό εφιαλτικό κόσμο με όλες τις δραματικές εκφυλιστικές εξελίξεις από τον ολοκληρωτισμό μέχρι την πολιτική του τρόμου.

*Μ. Τρίτη 11- Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου. Ώρα: 22.00. Κινηματογράφος Βακούρα. Ιωάννου Μιχαήλ 8. Τηλ.2310233665.

Την Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη “Το χέρι του Γιανός” 

χερι1938. Τρόμος πλανάται πάνω από τη Σοβιετική Ένωση. Τα όργανα της Μυστικής Αστυνομίας φροντίζουν να «καθαρίσει» η χώρα : συλλήψεις, εικονικές δίκες και προπαγάνδα μέσω του Τύπου. Τα τρένα για τη Σιβηρία γεμίζουν με κατάδικους. Στη Μόσχα, πέντε άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα πάθη και τις φιλοδοξίες τους. Όσοι θεωρούνται ύποπτοι θα προσπαθήσουν να σωθούν προδίδοντας τα πιο κοντινά και αγαπημένα τους πρόσωπα, τον ίδιο τους τον εαυτό. Πόσος φόβος χρειάζεται για να γεννήσει μια προδοσία ; Τι φοβάται η Ευρώπη του σήμερα;

*Μ. Τρίτη 11- Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου. Ώρα: 21.00. Θέατρο Αυλαία. Πλατεία Χανθ (πλευρά Τσιμισκή). Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310237700. Το ταμείο του Θεάτρου λειτουργεί καθημερινά από τις 10.30 έως τις 13.30 και από τις 17.30 έως τις 21.00.

Την Μεγάλη Τρίτη η Γλυκερία στο Μέγαρο Μουσικής 

glykeria“Ω γλυκύ μου έαρ”. Αυτό το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγίας για τον επίγειο θάνατο του μοναδικού υιού της που αποτελεί το πιο συγκλονιστικό θέμα όλων των Ύμνων της Εβδομάδας των Παθών, θα ακούσουμε να ερμηνεύει η Γλυκερία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Μεγάλη Τρίτη. Μέσα σε μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα η Γλυκερία θα ερμηνεύσει Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας θρηνητικού χαρακτήρα, Βυζαντινούς ύμνους και εγκώμια για τα Θεία και τα ανθρώπινα πάθη καθώς και επιλεγμένα τραγούδια από την Ελληνική παράδοση που στοχεύουν στην ανθρώπινη ψυχή. Την αυθεντική ερμηνεύτρια θα συνοδεύσει πολυμελής ορχήστρα με εξαίρετους μουσικούς.

*Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου. Ώρα: 21.30. Τιμές Εισιτηρίων: 33€, 29€, 24€,19€,14€,10€. ΑΜΕΑ, ΑΝΕΡΓΩΝ,ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ 10€. Προπώληση Εισιτηρίων: Μέγαρο Μουσικής. Εκδοτήρια στην Πλατεία Αριστοτέλους. Καταστήματα Public (Τσιμισκή 24 & Mediterranean Cosmos). Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. 25ης Μαρτίου & Παραλία. Tηλέφωνο : 2310 895938-9.

Την Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη “Το Κιβώτιο” στο Θέατρο Αυλαία

κιβωτιοΜετά από πέντε sold out παραστάσεις «Το Κιβώτιο», έρχεται ξανά στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο Αυλαία. «Το Κιβώτιο», είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Στα τέλη του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Αυτές οι αναφορές, αποτελούν το μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει. Το μυθιστόρημα ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία των κάθε είδους εξουσιών και ιερατείων αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

*Μεγάλη Τρίτη 11-Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίο. Ώρα: 21.00. Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος προπώληση & 10 φοιτητικό- ανέργων, Α.Μ.Ε.Α. είσοδος Δωρεάν. Προπώληση εισιτηρίων: Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη). Πληροφορίες- Κρατήσεις: 2310257218, 2310237700.

Tην Μεγάλη Τετάρτη “Bach-Vivaldi: Mουσική για το Θείο Δράμα” στο Μέγαρο Μουσικής 

Μουσική_για_το_Θείο_ΔράμαΟ J.S. Bach και ο Vivaldi, οι σημαντικότεροι συνθέτες της μπαρόκ εποχής και “ιερά τέρατα” της ιστορίας της μουσικής, έγραψαν αριστουργηματικά έργα για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, εμπνευσμένα από το Θείο Δράμα και τα Πάθη του Κυρίου. Στο πρόγραμμα παρουσιάζονται σπάνιες άριες του Bach με βιολοντσέλο πίκολο obbligato, δίπλα στη γνωστή άρια “Erbarme dich” με βιολί obbligato από το ορατόριο Matthäus-Passion, το Stabat Mater του Vivaldi που μιλάει για τον πόνο της Παναγίας μπροστά στον Σταυρό και τη δραματική άρια “Gelido in ogni vena” από την όπερα Farnace που μοιάζει να συμπληρώνει τον θρήνο της Μητέρας: “παγωμένο στις φλέβες νιώθω το αίμα μου να κυλά, στη θέα του νεκρού γιού μου”. Το γκρουπ, σε όργανα εποχής, θα παίξει επίσης τη Σονάτα a quattro “Il Santo Sepolcro” (“Ο Άγιος Τάφος”) του Vivaldi, τη Σονάτα για βιολοντσέλο πίκολο και μπάσο κοντίνουο σε Σολ μείζονα του Bach και τη Σονάτα για βιολί και μπάσο κοντίνουο σε Μι ελάσσονα, επίσης του Bach. Σολίστ ο κόντρα τενόρος Νικόλας Σπανός, ο Σίμος Παπάνας στο μπαρόκ βιολί και ο Δήμος Γκουνταρούλης στο μπαρόκ βιολοντσέλο και στο σπάνιο τετράχορδο βιολοντσέλο πίκολο.

*Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου. Ώρα: 21.00. Μέγαρο Μουσικής. Αίθουσα “Αιμίλιος Ριάδης” Μ2. Τιμές Εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

Απο την Κυριακή του Πάσχα “Ο Θεός της Σφαγής” στο Θέατρο Αριστοτέλειον 

θεοςΜετά από 192 παραστάσεις και πάνω από 51000 θεατές η εξαιρετική και πολυβραβευμένη κοινωνική κωμωδία που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς στην Αθήνα θα παρουσιαστεί από την Κυριακή 16 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη και το Θέατρο Αριστοτέλειον. Δύο εντεκάχρονα αγόρια τσακώνονται στο πάρκο και το αποτέλεσμα του καβγά τους είναι μώλωπες, σκισμένα χείλη και δυο κατεστραμμένα δόντια. Οι γονείς του θύματος καλούν τους γονείς του θύτη στο σπίτι τους. Τέσσερεις ενήλικες, καλλιεργημένοι και πολιτισμένοι, συζητούν το πρόβλημα κι αναζητούν ευγενικά μια λύση. Λίγη ώρα μετά, τους βρίσκουμε να συμπεριφέρονται πιο ανώριμα και βάρβαρα από τα παιδιά τους. Τα ζευγάρια επιτίθενται το ένα στο άλλο, οι γυναίκες στους άνδρες, οι άνδρες στις γυναίκες, ώσπου στο τέλος είναι όλοι εναντίον όλων. Ο Θεός της Σφαγής εμφανίζεται, ένα χάμστερ εξαφανίζεται, και κάθε ενήλικη, πολιτισμένη συμπεριφορά δίνει τη θέση της στον ανήλικο εαυτό και στα ζωώδη ένστικτα που οι τέσσερις ήρωες κρύβουν μέσα τους. “Ο Θεός της Σφαγής” είναι σκηνοθεσίας Γασμίνας Ρεζά και συμμετέχουν οι Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Στεφανία Γουλιώτη, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και Λουκία Μιχαλοπούλου.

*Από Κυριακή 16 Απριλίου. Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο- Κυριακή: 21:15- Σάββατο – Κυριακή: 19:00. Τιμές Εισιτηρίων: €20, €15 (φοιτητικό). Σάββατο βράδυ €20 (γενική είσοδος). Τετάρτη -Πέμπτη: €15 (άνω των 65 ετών, νεανικό έως 26 ετών, ανέργων), €14 (Deals for you Cosmote) Τετάρτη ,Πέμπτη. Διάρκεια Παράστασης 90′. Ώρες Ταμείων: 10:30 – 14:00, 17:30-21:00. Θέατρο Αριστοτέλειον, Εθνικής Αμύνης 2.

Απο την Κυριακή του Πάσχα οι “Κλυταιμνήστρες” στο Θέατρο Αυλαία 

klytaimniΤο Θέατρο Αυλαία φιλοξενεί την πρωτότυπη δημιουργία της Αναστασίας Καραολάνη «Κλυταιμνήστρες» σε σκηνοθεσία του Ηρακλή Δούκα από την Κυριακή του Πάσχα (16 Απριλίου) και για λίγες μόνο παραστάσεις.  Οι «Κλυταιμνήστρες» είναι μια καινούρια, τολμηρή προσέγγιση στην προσωπικότητα της τραγικής αυτής γυναίκας. Το έργο είναι γραμμένο σε κλασική φόρμα τραγωδίας, όπου η πολυδιάστατη ηρωίδα, μέσα από τους πολλούς ρόλους που καλείται να παίξει στις διάφορες φάσεις της ζωής της και πάντα σε σχέση με τον σύζυγό της, μας αποκαλύπτει αυτά που την οδήγησαν στο έγκλημα. Αποσπάσματα από το «Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα» της Γιουρσενάρ που αποτελεί την αρχή της παράστασης, εισάγουν το θεατή στο κλίμα και την υπόθεση του έργου.

Ο Ηρακλής Δούκας, χρησιμοποιώντας την τεχνική «the play within the play», τοποθετεί το έργο σε ένα σύγχρονο, εξαιρετικά ενδιαφέρον δραματουργικά πλαίσιο, αυτό της πτέρυγας των φρενοβλαβών φονισσών- κακοποιημένων γυναικών ,όπου η καθεμιά αφηγείται την ιστορία της και παράλληλα ένα κομμάτι της ιστορίας της Κλυταιμνήστρας με το οποίο ταυτίζεται . Ο χορός, η κοινωνία, επιδοκιμάζει, αποδοκιμάζει, διχάζεται, αναρωτιέται. Με τη συνοδεία της ατμοσφαιρικής μουσικής, η παράσταση καταφέρνει να ερεθίσει και να καθηλώσει τον θεατή, ο οποίος στο τέλος, μετά την τελική απολογία της Κλυταιμνήστρας, καλείται να πάρει θέση ως προς την δικαίωσή της, μετά από τόσους αιώνες. Στο τέλος της παράστασης ακολουθεί συζήτηση με τη συγγραφέα και τον σκηνοθέτη.

*Πρεμιέρα Κυριακή 16 Απριλίου στις 21.00. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ, 8 ευρώ (ΑμεΑ, άνεργοι, άνω των 65, ομαδικές κρατήσεις άνω των 10 ατόμων). Θέατρο Αυλαία. Πλατεία Χανθ (πλευρά Τσιμισκή). Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310237700. Το ταμείο του Θεάτρου λειτουργεί καθημερινά από τις 10.30 έως τις 13.30 και από τις 17.30 έως τις 21.00.

Απο την Τετάρτη του Πάσχα “Οι 12 Ένορκοι” στο Θέατρο Εγνατία 

12Η παράσταση που απέσπασε δύο βραβεία κοινού All4fun (καλύτερης παράστασης και πρώτου ανδρικού) και το 34ο κορφιάτικο βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, συμπληρώνοντας τον τρίτο της χρόνο sold-out παραστάσεων στην Αθήνα, ξαναέρχεται για δεύτερη φορά στην Θεσσαλονίκη! Μετατρέπει το Θέατρο Εγνατία σε δικαστικό μέγαρο και θέτει ξανά το κοινό της συμπρωτεύουσας στη δύσκολη θέση του 13ου ενόρκου!

Η Α Priori παρουσιάζει για 3η χρονιά, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της έβδομης τέχνης και μας μεταφέρει με τους “12 Angry Men” στην Νέα Υόρκη του 1957 όπου ένα αλλοδαπό αγόρι δεκαέξι χρόνων κατηγορείται για φόνο. 12 ένορκοι συνεδριάζουν για το αν θα εφαρμοστεί η θανατική ποινή, αντικατοπτρίζοντας τις -δυστυχώς διαχρονικές- προκαταλήψεις της κοινωνίας μας, μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται «βίαια» μπροστά στα μάτια μας. Οι 12 άντρες κλειδωμένοι σ’ ένα δωμάτιο, άλλοτε ταυτίζονται και άλλοτε συγκρούονται. Έχουν κληθεί να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός νέου ανθρώπου, αντιμετωπίζοντας το βάρος της ευθύνης που φέρνει η κάθε τους απόφαση. Οι 12 ένορκοι είναι:
Χριστόδουλος Στυλιανού, Τρύφων Καρατζάς, Θανάσης Κουρλαμπάς, Γιώργος Γιαννόπουλος, Περικλής Λιανός, Βασίλης Παλαιολόγος, Χάρης Μαυρουδής, Μανώλης Ιωνάς, Απόλλων Μπόλλας, Αλέξανδρος Πέρρος, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Αυγουστίνος Κούμουλος. Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή.

*Τετάρτη 19- Πέμπτη 30 Απριλίου. Θέατρο Εγνατία. Πατριάρχου Ιωακείμ 1 – Πλ. Αγ. Σοφίας. Eισιτήρια: 12-15 Ευρώ. Διάρκεια: 90′. Πληροφορίες- Κρατήσεις:  231 023 1431/ Viva.gr. Θέατρο Εγνατία.

 

Απο την Πέμπτη του Πάσχα το “Μάνα θα πάω στο Hollywood” στο Θέατρο Κολλοσαίον

μαναθαπαωστοhollywoodΎστερα από την τεράστια επιτυχία της παράστασης για δύο συνεχόμενες θεατρικές σεζόν στην Αθήνα, η επίκαιρη και μοναδική κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου με τίτλο «Μάνα θα πάω στο Hollywood» ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη και στο Θέατρο Κολοσσαίον, στις 20 Απριλίου 2017. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Φωκάς Ευαγγελινός και η Δήμητρα Παπαδοπούλου και μας θυμίζουν ότι ακόμα και στα πιο δύσκολα ο Έλληνας ψάχνει να εφεύρει λύσεις για να επιβιώσει και να απογειωθεί. Μια σύγχρονη κοινωνική καταγραφή, δοσμένη με τον κωμικοτραγικό τρόπο που μόνο η Δήμητρα Παπαδοπούλου μπορεί να περιγράψει τόσο γλαφυρά, μας μεταφέρει στην Αθήνα του σήμερα, όπου ο Έλληνας φοβάται ότι μπορεί να αποτύχει σε ό,τι ονειρευτεί. Ακραίες συμπεριφορές και βίαια ξεσπάσματα κατακλύζουν την καθημερινότητα μέσα στην απόγνωση μας. Αλλά το χιούμορ και το γέλιο πάντα βρίσκουν τρόπο να μας δείξουν την αλήθεια αλλά και τη λύση, που συχνά είναι μπροστά στα μάτια μας και σπάνια μπορούμε να δούμε!

Με φόντο ένα διαμέρισμα στην οδό Φυλής, δύο άνεργοι ηθοποιοί μηχανεύονται τα πάντα ώστε να συγκεντρώσουν το ποσό που χρειάζονται για να πάνε στο Hollywood! Στην προσπάθεια τους αυτή θα φτάσουν στο σημείο ακόμα και να μετατρέψουν προσωρινά το διαμέρισμα τους σε οίκο ανοχής όπου θα συμβούν απίστευτες καταστάσεις… Σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της οδού Φυλής, με τις ιδιαιτερότητες της ίδιας μας της φυλής που αδυνατεί να συνεννοηθεί, θα τα καταφέρουν άραγε ποτέ να φτάσουν στον προορισμό τους και να πετύχουν το στόχο τους; Μια πρωτότυπη μουσική κωμωδία για τον «Έλληνα της κρίσης» που ψάχνει το όνειρό του ακόμα και στην άλλη άκρη του κόσμου!

*Πρεμιέρα: Πέμπτη 20 Μαρτίου. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη στις 21:00, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 19:00. Διάρκεια: 120’. Εισιτήρια: Τετάρτη (λαϊκή απογευματινή): 14 ευρώ και 12 ευρώ (εξώστης), Πέμπτη και Παρασκευή: 18 ευρώ και 16 ευρώ (εξώστης), Σάββατο (λαϊκή απογευματινή): 14 ευρώ και 12 ευρώ (εξώστης), Σάββατο (βραδυνή): 18 ευρώ (πλατεία), 16 ευρώ (εξώστης), Κυριακή: 18 ευρώ (πλατεία), 16 ευρώ (εξώστης). Φοιτητικό (όλες τις ημέρες): 12 ευρώ. Θέατρο Κολλοσαίον. Βασ. ‘Ολγας 150. Πληροφορίες- Κρατήσεις: 2310834996.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ