Εκθέσεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους που σηκώνει αυλαία απόψε

Το μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός στα τεκταινόμενα της πόλης ξεκινά απόψε.

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
όλα-όσα-πρέπει-να-γνωρίζεις-για-το-2ο-δι-319567
Χριστίνα Παρασκευοπούλου

Ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός στα τεκταινόμενα της πόλης ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία, καθώς το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους επιστρέφει στην δεύτερή του διοργάνωση. Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί απόψε Τετάρτη 27 Ιουνίου, με το Αφιέρωμα στον John Williams, την εναρκτήρια συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών μεταφέρεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Και φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους είναι έτοιμο να φιλοξενήσει σημαντικές παραγωγές από το εξωτερικό, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του «4ου Φεστιβάλ Δάσους ΚΘΒΕ». Το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους θα πραγματοποιηθεί από 28 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της πόλης να γνωρίσει διακεκριμένους καλλιτέχνες και βραβευμένες θεατρικές παραγωγές από την Ευρώπη κι όχι μόνο.

Λίγο πριν το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους κάνει την έναρξή του, η Μαρία Τσιμά, αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του ΚΘΒΕ, μας απαντά όλα τα σημαντικά ερωτήματα για τον θεσμό που φαίνεται πως έχει απλώσει γερές ρίζες στο καλλιτεχνικό περιβάλλον της πόλης και καλεί το κοινό της να τον ανακαλύψει.

Πώς προέκυψε η δημιουργία του Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους και ποιοι είναι οι σκοποί του για το καλλιτεχνικό περιβάλλον της πόλης;

Ένα κρατικό θέατρο έχει στόχο να συναντά και να συνομιλεί, να γίνεται πομπός και δέκτης επικοινωνίας και να μιλά στη διεθνή γλώσσα του θεάτρου. Πρέπει να εμπνέει και να εμπνέεται. Το ΚΘΒΕ λοιπόν πέρα από τις δικές του παραγωγές φιλοξενεί παραστάσεις από άλλες χώρες που διερευνούν τα όρια της τέχνης. Γεφυρώνει τις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς και μοιράζεται όνειρα, ελπίδες, ιδέες με τον πολιτισμό ως παράγοντα συνεργασίας. Η παρουσίαση σημαντικών ομάδων και διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών- που ταξιδεύουν συχνά σε φεστιβάλ του εξωτερικού- δημιουργεί ένα κλίμα αλληλεπίδρασης μέσα από διαφορετικές οπτικές και προσεγγίσεις, ένα χώρο ζύμωσης και ανοίγει νέους ορίζοντες στην τέχνη του θεάτρου. Έτσι, λοιπόν, έρχονται στη Θεσσαλονίκη 9 παραγωγές από 7 χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λίβανος) στα πλαίσια του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους.

Πέρυσι το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού της πόλης, τόσο σε αριθμό θεατών όσο και σε σχόλια για τις παραστάσεις που είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει;

Το κοινό της πόλης πέρυσι παρακολούθησε 14 ενδιαφέρουσες παραστάσεις από Πολωνία, Ισπανία, Ρουμανία, Ισραήλ και Σλοβενία. Οι έξι από αυτές ήταν sold out. Συνολικά πάνω από 2.000 θεατές είδαν το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους. Μια αρχή που προοιωνίζει καρπούς για το μέλλον. Το νεανικό κοινό ήταν μεγάλο και ενθουσιώδες και τα σχόλια ήταν εξαιρετικά. Τόσο το Ινστιτούτο Γκροτόφσκι με τις δύο παραστάσεις που έδωσε όσο και ο νεότατος ισραηλινός Ariel Doron προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση με την καλλιτεχνική τους πρωτοτυπία.

Με ποιους γνώμονες επιλέγονται οι παραστάσεις που θα φέρει στη Θεσσαλονίκη το Φεστιβάλ γενικότερα και για ποιους λόγους επιλέχθηκαν οι φετινές παραγωγές;

Ο πρόεδρος της τριμελούς καλλιτεχνικής επιτροπής, κ. Σάββας Πατσαλίδης, ταξιδεύει πολύ συχνά σε φεστιβάλ του εξωτερικού και γνωρίζει πολύ καλά το διεθνές θεατρικό τοπίο, η κ. Αμαλία Κοντογιάννη κι εγώ λιγότερο, αλλά στη διάρκεια του χρόνου μελετάμε παραστάσεις από dvd και προτάσεις που γίνονται στο θέατρο και αυτή η τριμελής επιτροπή συναντιέται αρκετές φορές για να αξιολογήσει και συμφωνήσει για το σκεπτικό της επιλογής. Οι φετινές παραγωγές θέλαμε να είναι πολυσυλλεκτικές, από διαφορετικές εκφάνσεις της θεατρικής τέχνης και έτσι στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται παραγωγές πολιτικού θεάτρου με στοιχεία ντοκουμέντου και όπερας, performance, χοροθεάτρου, σωματικού θεάτρου, θεάτρου επινόησης, visual theatre και διάλεξης-performance. Παραστάσεις υψηλής αισθητικής που ανήκουν στην πρωτοπορία και οι περισσότερες είναι βραβευμένες στην Ευρώπη.

Πόσο προσιτές είναι για το κοινό οι διεθνείς παραγωγές που παρουσιάζονται, δεδομένου του φράγματος της γλώσσας, παρόλο που παρουσιάζονται με υπέρτιτλους;

Είναι απολύτως προσιτές αφού μιλάνε για τις δολοφονίες των αμάχων της Συρίας (Λίβανος), τις μνήμες των Κροατών από τον πόλεμο (Ιταλία), τη δύναμη της μεταμόρφωσης του ανθρώπου μέσα από τη γλυπτική (Γαλλία), την δυνατότητα του ανθρώπινου σώματος να ισορροπεί ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό (Βέλγιο), την άνοδο και την πτώση του ανθρώπου (Ουγγαρία), την κωμική μεταφορά της τραγωδίας «Ηλέκτρα» (Πορτογαλία) και το ταξίδι ψυχής που κάνει μια γυναίκα όταν λείπει η αγάπη (Αγγλία). Μια παράσταση με υπέρτιτλους, μια παράσταση σωματικού θεάτρου ή χορού απευθύνεται σε όλους και δεν υπάρχουν εμπόδια κατανόησης.

Πώς δένει το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ με του Φεστιβάλ Δάσους;

Το πρόγραμμα του Διεθνούς έχει την αυτονομία του και απλώνεται σε όλους τους χώρους του Κρατικού (Βασιλικό, Μονή Λαζαριστών, ΕΜΣ). Πέρυσι, στο θέατρο Δάσους παίχτηκε η παράσταση «Τρικυμία» του Σαίξπηρ από το Εθνικό Θέατρο Βουκουρεστίου και ο «Κύκλωπας» του Ευριπίδη (παραγωγή του Φεστιβάλ Επιδαύρου). Φέτος, λόγω βροχών, ξεκινάμε στο Μέγαρο Μουσικής με το Αφιέρωμα στον John Williams σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Είναι δύσκολο να έχουμε μεγάλες παραστάσεις από το εξωτερικό που μπορούν να φιλοξενηθούν στο Θέατρο Δάσους γιατί είναι υπερβολικά ακριβές κι απαιτούν συνήθως τεχνικές προδιαγραφές κλειστού θεάτρου.

Τι διαφορετικό θα συναντήσουμε στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους σε σχέση με το 1ο;

Παίρνουν μέρος περισσότερες χώρες και υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στη διερεύνηση των ορίων, της φόρμας και των αισθητικών αναζητήσεων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι συναντιούνται η γλυπτική, η ζωγραφική, ο χορός, το θέατρο επινόησης και το ντοκουμέντο.

Από τις φετινές παραστάσεις που θα ανεβούν στην σκηνή του Φεστιβάλ, ξεχωρίζετε κάποια ως ιδιαίτερα δυναμική την οποία πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσει το κοινό της Θεσσαλονίκης;

Όλες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι ξεχωριστές. Αλλά θα σταθώ στο Vangelo του Pippo Delbono που μας έρχεται από την Ιταλία (28 Ιουνίου). Ένας «αιρετικός» καλλιτέχνης που έχει διακριθεί στη διεθνή σκηνή για την πρωτοτυπία του και την τολμηρή ματιά του. Χρησιμοποιεί ορχήστρα, χορωδία, χορευτές και ηθοποιούς, είναι ποιητικός και μιλάει για τα τραύματα του πολέμου με τον δικό του προσωπικό τρόπο.

Βλέπετε να ενδυναμώνεται με το Φεστιβάλ και το ετήσιο του πλέον κάλεσμα προς καλλιτέχνες η καλλιτεχνική παρουσία της πόλης στην Ευρώπη;

Η καλλιτεχνική παρουσία της πόλης σαφώς ενδυναμώνεται με το Διεθνές Φεστιβάλ και δημιουργεί απαραίτητο άνοιγμα επικοινωνίας με την Ευρώπη. Σας θυμίζω ότι η παράστασή μας «Δε σε ξέχασα ποτέ» ταξίδεψε στο Ισραήλ και η «Ασκητική» στο Πεκίνο. Προσπαθούμε να ταξιδεύουμε τις παραστάσεις μας στο εξωτερικό και να έχουμε διεθνή παρουσία.

Διαβάστε σχετικά: Όσα έζησα με το ΚΘΒΕ στην Κίνα || Η Μαρία Τσιμά γράφει στην Parallaxi για την εμπειρία που βίωσε

Ποιος είναι ο τελικός σας στόχος με το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους;

Να επικοινωνήσει το κοινό της πόλης με τις παραστάσεις του εξωτερικού, να ανοίξουν οι ορίζοντές του, να αυξηθούν οι θεατές και κυρίως το φοιτητικό κοινό και το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός να μας χαρίσει στιγμές μεγάλης αισθητικής απόλαυσης και προβληματισμού. Με τα εργαστήρια που απευθύνονται σε επαγγελματίες από το χώρο των παραστατικών τεχνών και τα οποία προσφέρονται δωρεάν από τους ξένους καλλιτέχνες που φιλοξενούμε, δίνεται η ευκαιρία στις καλλιτεχνικές δυνάμεις της πόλης να έρθουν σε άμεση επαφή με το έργο του κάθε δημιουργού.

Ποια είναι η τιμολογιακή πολιτική του Διεθνούς Φεστιβάλ;

Είναι σημαντικό ότι μπορεί ο θεατής να προμηθευτεί συνδρομητική κάρτα και να παρακολουθήσει και τις 9 παραστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ μόνο με 60 ευρώ. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 15 ευρώ το κανονικό και 12 ευρώ το φοιτητικό.

Βρείτε το πλήρες πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους εδώ:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα