Parallax View

Αναζήτηση στα άδυτα της Δι@ύγειας

του Βαγγέλη Μπάνου Στην εποχή της πληροφορίας, τα ανοικτά δημόσια δεδομένα αποτελούν ένα καινούργιο δημόσιο αγαθό που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν για παράδειγμα τις δαπάνες που κάνει ο δήμος τους ή τις αποφάσεις που παίρνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τα σχολεία των […]

Parallaxi
αναζήτηση-στα-άδυτα-της-διύγειας-9999
Parallaxi
1.jpg

του Βαγγέλη Μπάνου

Στην εποχή της πληροφορίας, τα ανοικτά δημόσια δεδομένα αποτελούν ένα καινούργιο δημόσιο αγαθό που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν για παράδειγμα τις δαπάνες που κάνει ο δήμος τους ή τις αποφάσεις που παίρνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τα σχολεία των παιδιών τους. Θεωρητικά αυτό γίνεται ήδη από το 2010 με το πρόγραμμα Δι@ύγεια, ένα ηλεκτρονικό σύστημα όπου καταχωρούνται υποχρεωτικά όλες οι αποφάσεις των δημόσιων φορέων και στο οποίο υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση μέσω διαδικτύου.

Θεωρητικά διότι στην πράξη, τα προβλήματα του προγράμματος Δι@ύγεια είναι αρκετά. Η ιστοσελίδα ‘πέφτει’ συχνά τις ώρες αιχμής, η πλοήγηση είναι δύσκολη έως και προβληματική, ενώ η αναζήτηση περιορίζεται στους τίτλους των εγγράφων και όχι στο περιεχόμενο, εμφανίζοντας ελλιπή αποτελέσματα. Έτσι, πρακτικά έχουμε μια επίφαση διαφάνειας, μια δικαιολογία ότι όλα υπάρχουν ελεύθερα στο διαδίκτυο, αλλά στην ουσία ο πολίτης δεν μπορεί να βρει αυτό που ψάχνει και μεγάλο μέρος των δημόσιων δεδομένων παραμένει στην αφάνεια.

Προβληματισμένος από αυτήν την κατάσταση και με εφόδιο τις γνώσεις και την εμπειρία μου στον προγραμματισμό, κινητοποιήθηκα και υλοποίησα την ιστοσελίδα “ΥπερΔιαύγεια”. Η ΥπερΔιαύγεια βελτιώνει από πολλές απόψεις την πρόσβαση στα δεδομένα του προγράμματος Δι@ύγεια. Η ΥπερΔιαύγεια ψάχνει στα περιεχόμενα όλων των εγγράφων της Δι@ύγειας και επιτρέπει σε έναν απλό χρήστη να βρει άμεσα και εύκολα αυτό που τον ενδιαφέρει, πετυχαίνοντας τελικά το ζητούμενο της απόλυτης διαφάνειας. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι κρατάει αντίγραφα από τις αποφάσεις ώστε αυτές να είναι διαθέσιμες ακόμη και όταν δεν λειτουργεί η Δι@ύγεια.

Τα αποτελέσματα θα σας  καταπλήξουν. Ψάξτε για παράδειγμα για «iphone» στην ΥπερΔιαύγεια για να δείτε «αθώες» αποφάσεις με τίτλους όπως «Αριθμ. ΧΧΧ Πρακτικό Δαπάνης» όπου μεταξύ άλλων δαπανών, στα ψιλά γράμματα του κειμένου αναγράφεται και αγορά ενός κινητού τηλεφώνου για τον πρόεδρο ή τον Υπουργό. Κάντε μια αναζήτηση με τη λέξη κλειδί «ειδικός σύμβουλος» για να δείτε πολλές και διάφορες ενδιαφέρουσες προσλήψεις… Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Τα δημόσια δεδομένα είναι πλέον στη διάθεσή σας και σας καλούν να τα εξερευνήσετε…

*Ο Βαγγέλης Μπάνος είναι Διπλωματούχος Μηχανικός Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων. Αναπτύσσει διαδικτυακές εφαρμογές ενώ ασχολείται ερευνητικά με τις ψηφιακές βιβλιοθήκες και την εξόρυξη δεδομένων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα