Parallax View

Οι Βέφες

Δεκατρείς τουλάχιστον εκπομπές μαγειρικής στην ελληνική τηλεόραση...

Βάνα Χαραλαμπίδου
οι-βέφες-7933
Βάνα Χαραλαμπίδου
1.jpg

Μυρωδιά από τσιγαριστό κρεμμύδι εκπέμπει πλέον η οθόνη της τηλεόρασης. Παχυντικά βούτυρα και ολόπαχα κρεμώδη τυριά ολημερίς λιώνουν σε τηγάνια και σαχανάκια. Αχνίζουν οι κατσαρόλες με κρέατα κοκκινιστά και λεμονάτα. Μπαινοβγαίνουν τα ταψιά με παραφουσκωμένες πίτες και σιροπιασμένους μπακλαβάδες, με αναρίθμητες θερμίδες τη μπουκιά, σε υπερσύγχρονους εντοιχισμένους φούρνους, ολόιδιους μ’ αυτούς που διαθέτει και η τελευταία ελληνίδα νοικοκυρά σε κάθε κωμόπολη και χωριό. Από τα ξημερώματα μέχρι τα μεσάνυχτα σε όλα ανεξαιρέτως τα κανάλια όλοι μαγειρεύουν. Αλύπητα. Αρσενικές, θηλυκές και ενδιάμεσες Βέφες κάτι ανακατεύουν αόκνως με τις κουτάλες. Σε κουζίνες, σε πλατό, σε δρόμους, σε παραλίες, σε εστιατόρια και ταβέρνες. Το υπέρβαρο των περισσότερων, υποτίθεται καταξιωμένων μαγείρων, καταδεικνύει αμέσως το απολύτως ανθυγιεινό των συνταγών τους. Το βαθυστόχαστο ύφος εντελώς δυσανάλογο με το θέμα π.χ. το ρύζι…! Τα υποτυπώδη ελληνικά κάποιων με τα γελοία υποκοριστικά σκοτώνουν εκτός από τη γλώσσα και την οποιαδήποτε διάθεση να μπεις στην κουζίνα. Και αν πεις για τις επιχορηγούμενες από συγκεκριμένο προϊόν εκπομπές, εκεί μπορεί να δεις μπισκότα μέσα σε σαλάτες και τυριά στο προφιτερόλ. Τα βλέπεις και ανακατεύεσαι. Για να μη μιλήσουμε για τη μονέδα που κόβουν οι διάφοροι αυτόκλητοι σεφ εκδίδοντας ειδικά περιοδικά, ή πουλώντας τις φοβερές γνώσεις τους σε ένθετα εφημερίδων και άλλων εκδόσεων.

(Δεν χρειάζεται να σημειωθεί πόσο νοσταλγήσαμε τις υπέροχες εξορμήσεις του Μαμαλάκη σ’ ολόκληρο τον κόσμο και στην ελληνική περιφέρεια, για να παρουσιάσει, μαζί με τα μαθήματα ιστορίας και τις εξαιρετικές ξεναγήσεις του, τις ξεχωριστές γεύσεις κάθε τόπου).

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, αξιολύπητες νεαρές αρσενικές και θηλυκές επίδοξες Βέφες ξεκατινιάζονται και γελοιοποιούνται, ιδρώνουν, μαλώνουν και αγωνιούν αμιλλώμενες για να αποκτήσουν του επίζηλο τίτλο του σεφ. Στόχος ζωής γι αυτές «το πιάτο»!!! Τέχνη το ψιλοκόψιμο του μαϊντανού! Εθνικό προϊόν η κρέμα γάλακτος αναντάν μπαμπαντάν! Μια γενιά που δεν έχει άλλο όνειρο από το αποτέλεσμα που θα προκύψει μέσα στα κατσαρολικά της για να αποσπάσει τη στιγμιαία ευαρέσκεια όσων το δοκιμάσουν, εκχωρεί τα νιάτα και την ικμάδα της για να περάσει το υπόλοιπο του βίου της πάνω από το αναμμένο μάτι της κουζίνας. Και προφανώς για να στελεχώσει τις νέες υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, που θα ανοικοδομηθούν στο εκποιούμενο οικόπεδο – φιλέτο η Ελλάς, όπου θα φαρμακώνουν διάφοροι πολιτισμένοι και φραγκάτοι αλλοδαποί. Εύγε!, τι άλλο να πεις;

Αναρωτιέται κανείς αν, – μετά από την καταιγιστική επιβολή και προβολή του γυμνού γυναικείου σώματος, που έκανε τους αρσενικούς να χάσουν μεγάλο μέρος της επιθυμίας για την επαφή με ένα γυναικείο κορμί, με κορυφαία την ατάκα που κάπου ήταν γραμμένη κι έλεγε «βαριέμαι πια να ξεντυθώ…» -, τώρα, με την ευγενική συνδρομή των καναλιών και τη συστηματική μεθόδευση, μήπως ήρθε η ώρα, εκτός από το μαγείρεμα, να σιχαθούμε και το φαί, που κανονικώς εχόντων των πραγμάτων κατατάσσεται στις ανθρώπινες απολαύσεις;

Πολύ βολική λύση αυτή για την Ελλάδα της κρίσης και των πιο υπέρβαρων παιδιών… Και πολύ οικονομική!

κουκ

*Το 2015 είχαν μετρηθεί 13 εκπομπές μαγειρικής στην ελληνική τηλεόραση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα