Αθλητισμός

80 χρόνια από την ιστορική νίκη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου

Ένας αγώνας που πέρασε στην Ιστορία.

Parallaxi
80-χρόνια-από-την-ιστορική-νίκη-της-εθνι-279770
Parallaxi

Ήταν 22 Ιανουαρίου του 1938 όταν η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου σημείωσε την πρώτη εκτός έδρας νίκη, το πρώτο «διπλό» στην ιστορία της σε επίσημο παιχνίδι. Με δύο γκολ του Κλεάνθη Βικελίδη και ένα του Αντώνη Μηγιάκη, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να κερδίσει την ομάδα της Παλαιστίνης στο γήπεδο του Τελ Αβίβ με τελικό σκορ 1-3.

Ο νικηφόρος αγώνας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας και το αποτέλεσμα φόρεσε προς στιγμήν στα πρόσωπα των παικτών ένα χαμόγελο αισιοδοξίας για τη συνέχεια. Ωστόσο, παρά τη δεύτερη νίκη της Ελλάδας απέναντι στην Παλαιστίνη στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με 1-0, ήρθε ο ολοκληρωτικός διασυρμός με την ήττα από την Ουγγαρία με το ντροπιαστικό σκορ 11-1.

Προπονητής της Εθνικής στο πρώτο «διπλό» εκτός έδρας ήταν ο Κώστας Νεγρεπόντης, ο οποίος είχε εντάξει στην αποστολή σπουδαίους παίκτες από τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον Απόλλωνα Σμύρνης, τον Αστέρα Ζωγράφου αλλά και από ομάδες της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, αυτοί που φορούσαν εκείνη τη χρονιά τη φανέλα με το εθνόσημο ενώ παράλληλα έπαιζαν σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους της πόλης ήταν τρεις: ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, Νίκος Σωτηριάδης, που μετέπειτα σκοτώθηκε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο το 1941 σε ηλικία 33 ετών, ο Νίκος Τσαγανιάς από τον Ηρακλή και φυσικά ο Κλεάνθης Βικελίδης από τον Άρη, γνωστός και με το παρατσούκλι «Μακεδονικό Τανκ» λόγω της δύναμης που έδειχνε μέσα στο γήπεδο.

Τα επίσημα στοιχεία του αγώνα:

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 1938

Τελ Αβίβ («Νέο Στάδιο»)

Παλαιστίνη-Ελλάδα 1-3 (1-2)

Προκριµατικά Παγκοσµίου Κυπέλλου 1938

Η Ελλάδα νικά την Παλαιστίνη με 3-1 στο Τελ Αβίβ, με δύο γκολ του Κλεάνθη Βικελίδη κι ένα του Αντώνη Μηγιάκη. Είναι η πρώτη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου.

Παλαιστίνη: Κλάϊν – Μπετάβελι ΙΙ, Γιοχανάν, Λίµπερµαν, Φιξ, Μεναχέµ, Μίλα, Στερν, Νόιφελντ, Μπετάβελι Ι, Ραντλ

Ελλάδα: Σκλαβούνος – Γάσπαρης, Γ. Παπαδόπουλος, Κρητικός, Κασιµάτης (46΄ Κοvτoύλης), Γκίκας, Μηγιάκης (αρχηγός), ∆. Μπαλντάσης, Κλ. Βικελίδης, Μαρόπουλος, Θ. Συµεωνίδης Προπονητής: Κώστας Νεγρεπόντης

∆ιαιτητής: Γιουσούφ Μοχάµετ (Αίγυπτος)

Σκόρερς: 15΄,30΄ Κλ. Βικελίδης, 36΄ Στερν,73΄ Μηγιάκης

Θεατές: 8.000

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα