Διεθνή

Έφυγε ο Σπύρος Παγιατάκης

Ο άνθρωπος που έστησε τον Ant1 στη Θεσσαλονίκη, που ενεπλάκη με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που διατέλεσε συνεργάτης σημαντικότατων μέσων της χώρας και του κόσμου δεν είναι πια εδώ.

Parallaxi
έφυγε-ο-σπύρος-παγιατάκης-323725
Parallaxi

Ο άνθρωπος που έστησε τον Ant1 στη Θεσσαλονίκη, που ενεπλάκη με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που διατέλεσε συνεργάτης σημαντικότατων μέσων της χώρας και του κόσμου δεν είναι πια εδώ.

Ο Σπύρος Παγιατάκης γεννήθηκε το 1939 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο ‘Ανατόλια και ακολούθως σπούδασε αρχιτεκτονική και θεατρικές επιστήμες στο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Βερολίνου.

Από το 1961 εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στο θέατρο «Μπερλίνερ Ανσάμπλ» και συγχρόνως άρχισε δημοσιογραφική συνεργασία με διάφορα καλλιτεχνικά περιοδικά στην Ευρώπη και στην Αμερική, πάνω σε θέματα κυρίως κινηματογράφου και θεάτρου.

Από το 1964 και μέχρι το 1974 συνεργάστηκε με «ΤΑ ΝΕΑ» και με τον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ». Επίσης, από το 1964 έως το 1968 ήταν μόνιμος ανταποκριτής της ελληνικής εκπομπής της “Deutsche Welle” στο Δυτικό Βερολίνο. Από το 1968 έως το 1974 εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, όπου και πραγματοποίησε σειρές ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών εκπομπών για την “RAI” και την γερμανική τηλεόραση.

Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με την οργάνωση του «Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης».

Σκηνοθέτησε πολλά θεατρικά έργα για τα κρατικά Θέατρα Βρέμης και Ελσίνσι και είχε πραγματοποιήσει πολλές θεατρικές μεταφράσεις.

Διετέλεσε υπεύθυνος των μορφωτικών προγραμμάτων της τηλεόρασης ΕΙΡΤ μέχρι τον Νοέμβριο του 1974, οπότε υπέβαλε την παραίτησή του. Το Φεβρουάριο 1975 επανήλθε στην ΕΙΡΤ ως Διευθυντής Προγράμματος Τηλεόρασης μέχρι το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.

Από το 1974 έως το 1977 διετέλεσε καθηγητής της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου και παράλληλα ανέλαβε τη στήλη της θεατρικής κριτικής στην εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ».

Στην εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» εργάστηκε έως το 1987, ως συντάκτης – columnist και ως κριτικός θεάτρου και κινηματογράφου. Το διάστημα 1976-1977 ανέλαβε παράλληλα την οργάνωση των έγχρωμων «Ελληνικών Επικαίρων» της Γ.Γ.Τ.Π. για 14 μήνες.

Το 1987 συντέλεσε στο «στήσιμο» του ραδιοφώνου του «Antenna» Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία διετέλεσε διευθυντής του και μέλος του Δ.Σ. του «Antenna».

Το 1988 εργάστηκε στην εφημερίδα «Βραδυνή» και από το 1989 ως συντάκτης – κριτικός θεάτρου της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο Πέμπτη, 17 Μαΐου στις 2 μ.μ. στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα