Εστιατόρια

35 χρόνια νόστιμης μπουγάτσας

Τριάντα πέντε χρόνια τώρα η μπουγάτσα της Θεσσαλονίκης αποθεώνεται εδώ.

Parallaxi
35-χρόνια-νόστιμης-μπουγάτσας-191202
Parallaxi

18143124_10207552822533766_233178703_n

Στη Θεσσαλονίκη ένα από τα δυο σήματα κατατεθέντα της γεύσης της πόλης είναι η μπουγάτσα και το άλλο το σουσαμένιο κουλούρι της. Ως γνωστόν μπουγάτσα είναι μια κλασική πίτα από φύλλο, με γέμιση συνήθως κρέμα ή τυρί, αν και τα τελευταία χρόνια τη βρίσκει κανείς και με άλλες γεύσεις, όπως με κιμά, σπανάκι ή με κρέμα σοκολάτα. Με καταγωγή από την Τουρκία όπου η ζύμη αποκαλείται πογάτσα ήρθε στα μέρη μας από μικρασιάτες πρόσφυγες, με ιδανικό τόπο ελληνικής καταγωγής τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη.

18136095_10207552823293785_1765123505_n

Στις Σέρρες που δικαιωματικά θεωρείται και η ελληνική πατρίδα της υπάρχουν χωριά με μεγάλη και ένδοξη παράδοση στην  παρασκευή της. Από κει κατάγεται και η οικογένεια Μιλκάκη που τα τελευταία 35 χρόνια δοξάζει την απόλαυση της αυθεντικής μπουγάτσας.

old2

Ο Μιχάλης Μιλκάκης άνοιξε στο Βαρδάρη, εκεί που ήταν ο θρυλικός κινηματογράφος Ίλιον το πρώτο του κατάστημα το 1982. Ο Βαρδάρης ήταν ο τόπος που συναντιόταν το ξημέρωμα οι άνθρωποι που κατέβαιναν από όλες τις Δυτικές συνοικίες και την Άνω Πόλη να αλλάξουν αστικά και να πάνε στις δουλειές τους. Εκεί που έπαιρναν το πρωϊνό τους, που φυσικά ήταν μπουγάτσα σπεσιαλιτέ, από έναν άνθρωπο που συνέχιζε στη Θεσσαλονίκη την παράδοση του τόπου του.

old

Ξηροκρήνη 1987

Με εξαιρετικό φύλλο και πρώτες ύλες, γάλατα, τυριά, αλεύρια που τον έκαναν ξακουστό σε όλη την πόλη και τη μπουγάτσα του Μιλκάκη θρύλο.

milkakis (3)

Παράλληλα η επιχείρηση άνοιξε και δεύτερο κατάστημα στην Ξηροκρήνη όπου στεγάζεται πλέον και το εργαστήριο που παράγει για 35 πλέον χρόνια νόστιμα προϊόντα από εξαιρετικά υλικά και γίνεται τόπος συνάντησης για διαφορετικές ηλικίες και γενιές. Μια συνήθεια που κρατά τρεις και μισή δεκαετίες.

milkakis (13)milkakis (9)milkakis (10)

Το μαγαζί της Ξηροκρήνης απέκτησε τα τελευταία χρόνια και το μικρότερο αδερφάκι της Εγνατίας, σαν φόρο τιμής στο πρώτο στέκι του Βαρδαρίου. Άλλωστε η Κολόμβου ήταν επίσης πάντα η εμπορική καρδιά της πόλης. Εκεί τα ηνία κρατά ο γιος του Μιχάλη Δημήτρης, η επόμενη γενιά της οικογένειας που υπηρετεί το όραμα για μια εξαιρετική, πραγματικά σπιτική μπουγάτσα στο σήμερα. Πρέπει να βρεθεί κανείς στο εργαστήριο τους για να καταλάβει την αξία της συνέχειας. Πως δηλαδή η ίδια πατροπαράδοτη συνταγή συνεχίζει να παράγεται με τον ίδιο χειροποίητο τρόπο, κόντρα στη μαζικοποίηση ακόμα και της μπουγάτσας που την τρώει κάποιος στο σήμερα στις άνοστες κατεψυγμένες εκδοχές της. Επιμένοντας 4 δεκαετίες στους ίδιους προμηθευτές που τους παρέχουν πρώτη ύλη, εξυπηρετούν πια όλο το κέντρο με το delivery,  τους ενώ Τετάρτη με Σάββατο ανοίγουν μετά τα μεσάνυχτα για τους ξενύχτησες της κοντινής Βαλαωρίτου.

milkakis (6)

milkakis (7)

Από τις χωριάτικες πίτες, ως τις πίτσες, τα θεϊκά πεϊνιρλί και το καλτσόνε πλάι στις 3 απόλυτα μοναδικές γεύσεις της μπουγάτσας που το καθιέρωσαν. Α ναι, πριν φύγετε ζητήστε τον καφέ του Δημήτρη. Ο καπουτσίνο του είναι ιταλικού επιπέδου!

Τριάντα πέντε χρόνια τώρα η μπουγάτσα της Θεσσαλονίκης αποθεώνεται εδώ.

milkakis (8)

milkakis (11)

milkakis (12)

*Μπουγάτσα Μιλκάκης, Fb: Μπουγάτσα Μιλκάκης

Εγνατία 43, Τηλ. 2315 526936, 6983704301 (What’s up)

Κολωνιάρη Γρηγορίου 87, Αμπελόκηποι, Τηλ. 2310 749544

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα