Όταν το τσίρκο ανέβηκε τα σκαλιά του Διατηρητέου της Ικτίνου

0
874

Διατηρητέο (7)

_DSC4533

Εικόνες: Άγγελος Τσεκούρας

Το τσίρκο αποτελεί θίασο, συνήθως περιοδεύοντα, αποτελούμενο από ακροβάτες, ταχυδακτυλουργούς, κλόουν ή και ζώα, ο οποίος δίνει παραστάσεις. Οι παραστάσεις του τσίρκου έχουν εξελιχθεί από την εμφάνιση του σύγχρονου τσίρκου το 1768 στο Λονδίνο, όταν περιλάμβανε επιδείξεις ιππικών ικανοτήτων. Μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα είχε επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη και στη Αμερική, όπου άρχισαν οι πρώτες παραστάσεις με την παρουσίαση άγριων ζώων και η χρήση τέντας. Το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα θεωρείται η χρυσή εποχή του τσίρκου. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα τσίρκο πάλεψαν για την επιβίωσή τους, όμως μετά τη δεκαετία του 1950 γνώρισαν νέα περίοδο ακμής, και εμφανίστηκαν νέες μορφές τσίρκου, χωρίς ζώα, οι οποίες δίνουν έμφαση στα ακροβατικά και συμπεριλαμβάνουν και άλλες μορφές τέχνης, όπως το θέατρο και τον χορό.

Διατηρητέο (5)

Αυτά λέει η εγκυκλοπαίδεια. Υπάρχει όμως και η ζωή και η μνήμη. Η η απουσία μνήμης. Τι είναι για σένα τσίρκο; Είναι το Λα Στράντα του Φελίνι ή το Μεντράνο που σε είχαν πάει οι γονείς σου παιδί; Είναι ένας κόσμος που κρύβει θλίψη ή ένα πολύχρωμο πανηγύρι περιπλανώμενης ζωής που δίνει χαρά στα παιδιά; Είναι βασανισμένα ζώα ή κλόουν που σου κλείνουν με νόημα το μάτι; Το τσίρκο είναι αυτά και πολλά άλλα. Στις μέρες μας το κλασικό τσίρκο είναι μάλλον σε παρακμή, μόλις αυτή τη βδομάδα έκλεισε το μεγαλύτερο τσίρκο του κόσμου μετά από 146 χρόνια λειτουργίας. Είναι ένα είδος σε μετεξέλιξη, σίγουρα έχεις στο νου το Cirqe de Soleil.

Διατηρητέο (10)

_DSC4562

_DSC4601

Το Διατηρητέο Magic Coffee House το είπε και το έκανε. Μετά το Χριστουγεννιάτικο υπερθέαμα μεταμορφώνεται τώρα σε τσίρκο. Τρία εξαιρετικά δραστήρια και ταλαντούχα κορίτσια, που έγιναν ομάδα, ανέλαβαν και τη νέα μεταμόρφωση. Η Ηρώ Παπακώστα, η Ελίνα Ευταξία και η Ματίνα Ευθυμιάδου με σπουδές διακόσμησης, σκηνογραφίας και ενδυματολογίας ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα project που λάτρεψε η πόλη. Την διαρκή μεταμόρφωση ενός μπαρ-καφέ σε κάτι θεματικό και εντυπωσιακό. Η ιδέα του τσίρκου έμοιαζε ιδανική να ακολουθήσει το Χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Χωρίς να είναι αμειγώς αποκριάτικο έρχεται και δένει μια χαρά με το κλίμα της μεθεόρτιας μελαγχολίας που χρειάζεται κάτι ανεβαστικό. Αφήνοντας εντελώς εκτός τη μυθολογία της θλίψης που κουβαλά το τσίρκο αλλά και τον τρόπο που αντιμετώπισε τα ζώα, επικεντρώθηκαν στη χαρούμενη πλευρά του. Σε κάποιες γωνίες νοιώθεις ότι είσαι στη σκηνή του και σε κάποιες ότι τρύπωσες στα καμαρίνια των περιπλανώμενων τσιρκολάνων.

_DSC4425

Με έρευνα μεγάλη που πραγματοποίησαν και ρετρό διάθεση ανέσυραν χαμένους ήρωες όπως η γυναίκα με το μούσι, ο μασίστας, το κορίτσι που δέχεται τριγύρω του σπαθιά!

Και έστησαν ένα κόσμο ολόκληρο που περιλαμβάνει απίθανες λεπτομέρειες από τα φωτιστικά-καπέλα του μάγου έως τον τροχό με τα μαχαίρια και από τη γωνιά της μάντισας μέχρι το Rock n Roll Circus των Rolling Stones.

Διατηρητέο (12)

Διατηρητέο (19)

Διατηρητέο (13) Διατηρητέο (21) _DSC4417-as-Smart-Object-1
_DSC4474 (1)

Έφτιαξαν λοιπόν τα πάντα από την αρχή και στο χέρι, ταμπέλες χειροποίητες, κοστούμια για τι σερβιτόρες, φωτεινές επιγραφές, ξύλινα ζωάκια. Δούλεψαν μερόνυχτα, αλλά κυρίως μεταμεσονύκτιες ώρες που το Διατηρητέο ήταν κλειστό για να το αλλάξουν. Και έκαναν το θαύμα. Από τις κούπες που πίνεις τον καφέ μέχρι το Photo Booth στην είσοδο που βγαίνεις φωτογραφία ένας ολόκληρος κόσμος από τη ζωή των τσιρκολάνων σε περιμένει. Μαγικός. Εντυπωσιακός. Παραμυθένιος. Μια ολόκληρη παραγωγή, μια σκηνοθετημένη πραγματικότητα που σε κερδίζει. Και αν για τις τρεις ταλαντούχες κοπελιές το στοίχημα να δουλέψουν σε ένα χώρο που δεν είναι η θεατρική σκηνή αλλά σε ένα χώρο λειτουργικό που τα σκηνικά τους είναι χρηστικά, κερδήθηκε, για τον θαμώνα του η αίσθηση χαράς είναι ατέλειωτη. Σε μια εποχή που όλα μοιάζουν ζοφερά μια επίσκεψη στη νέα εκδοχή του Διατηρητέου που τολμά να αλλάζει διαρκώς θα σε κάνει να νοιώσεις όμορφα! Πολύ όμορφα.

Τις αφίσες του δημιούργησε όπως πάντα η Red Fish και οι μεταμορφώσεις του χώρου θα συνεχιστούν την άνοιξη…

αα

Διατηρητέο (38)

Διατηρητέο (32) Διατηρητέο (33)

Διατηρητέο (3)

Διατηρητέο (42)

Διατηρητέο (22) Διατηρητέο (24) Διατηρητέο (26) Διατηρητέο (27) Διατηρητέο (30) Διατηρητέο (29) Διατηρητέο (34)

Διατηρητέο (2)

*Διατηρητέο Magic Coffee House, Ικτίνου 12, τηλ. 2310 283 181, Fb: www.facebook.com/ToDiatiriteoIktinou

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ