Food trends 2014

0
257
dsc_0038.jpg

Οι σημαντικότερες τάσεις στο χώρο της γαστρονομίας για το 2014.

Υπέρ Local
Τα τελευταία χρόνια πετύχαμε το αυτονόητο. Να μαγειρεύουμε προϊόντα του τόπου μας και να υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που παράγουν στην περιοχή μας. Τα σημαντικά ετσιατόρια πλέον χρησιμοποιούν τις ταράτσες και κάθε άλλο διαθέσιμο χώρο για να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά ενώ συνεργάζονται με παραγωγούς και κτηνοτρόφους της περιοχής τους για να έχουν απόλυτο έλεγχο στο τελικό τους προϊόν.

Γνωρίστε το ramen
Το ramen είναι μία γιαπωνέζικη σούπα που έχει βάση έναν διαυγή ζωμό και noodles ρυζιού. Σερβίρεται χλιαρό με διάφορα υλικά στην κορυφή όπως κομμάτια χοιρινού, ωμά πράσινα λαχανικά, φύκια και κομμάτια ψαριού, μπιζέλια,  όσπρια ακόμη και αβγά ποσέ. Είναι πολύ νόστιμο και μπορεί να αποτελέσει ένα γρήγορο snack ή ένα πλήρες γεύμα, ανάλογα με τα υλικά που θα διαλέξουμε να συνδυάσουμε.

Asian και στοιχεία από την κουζίνα της Μεσογείου
H ασιατική κουλτούρα του φαγητού έχει να δώσει πολλά στη διαμόρφωση της σύγχρονης γεύσης. Όπως η πλούσια σε γεύση gochujang κορέατικη σάλτσα που είναι φτιαγμένη από σόγια και πιπεριές chili και θεωρείται το νέο «μυστικό» συστατικό στις σύγχρονες κουζίνες. Θα το βρείτε στα ράφια με τα ασιατικά προϊόντα και θα το χρησιμοποιήσετε για να νοστιμίσετε τα ψητά κρέατα και λαχανικά. Την ίδια ώρα μπαχαρικά όπως το το σουμάκ, ο γλυκάνισος, ο κόλιανδρος και ο κουρκουμάς γίνονται όλο και πιο δημοφιλή για τον αρωματικό τους χαρακτήρα.

Το τσάι
Το τσάι είναι ο νέος καφές. Τα Starbucks έχουν ήδη εγκαινιάσει μία νέα αλυσίδα που ασχολείται αποκλειστικά με ροφήματα βοτάνων ενώ οι διαιτολόγοι μιλούν για το νέο -τέταρτο γεύμα της ημέρας. Επίσης τα αρωματικά αποστάγματα βοτάνων χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στο μαγείρεμα ενώ το απογευματινό τσάι με τα συνοδευτικά του καθιερώνεται ως το τέταρτο γέυμα της ημέρας. 

Το νέο healthy
Οι καταναλωτές των προϊόντων υγιηνής διατροφής, εγκαταλείπουν τα προϊόντα με λίγες θερμίδες -αυτά που βρίσκουμε στα ράφια με τον προσδιορισμό light- και στρέφονται σε τροφές που μπορούν να προσφέρουν ενέργεια και ευξία με τρόπο φυσικό.  Η νεά αυτή ανάγκη διαμορφώνει μία νέα καταναλωτική συμπεριφορά που θα αλλάξει την αγορά των τροφίμων άμεσα τα επόμενα χρόνια.

Γλυκά και επιδόρπια
Είχαμε καιρό να δούμε κάτι νέο να συμβαίνει στον χώρο αυτό μέχρι που εμφανίστηκαν τα hybrid/mash up deserts. To cronut είναι ένα ντόνατ φτιαγμένο από ζύμη κρουασάν, γεμισμένο με κρέμα και πωλείται αποκλειστικά στο Dominique Ansel Bakery στη Νέα Υόρκη. Το εργαστήριό του δεν μπορεί να παράγει περισσότερα από 350 cronuts την ημέρα και έτσι οι ουρές σχηματίζονται από νωρίς το πρωϊ, ενώ κανείς δεν μπορεί να αγοράσει περισσότερα από δύο. Στο Λόνδίνο τώρα, ο Daniel Doherty του Duck & Wafle φτιάχνει το δικό του υβριδικό dosant στην ίδια λογική και φυσικά γίνεται χαμός. Στην πόλη μας μπορείτε να γευθείτε το νεογέννητο Μπουγατσάν, ένα κρουασάν με γέμιση από κρέμα μπουγάτσας, πασπαλισμένο με άχνη και κανέλα. Πρόκειται για μια και ολοκαίνουργια “εφεύρεση” που ενώνει το Παρίσι με τη Θεσσαλονίκη με μεγάλη δόση χιούμορ και ακόμα μεγαλύτερη δόση από την παραδοσιακή μας γευστική απόλαυση.

Ethnic Breakfast
Το πρωίνό είναι το νέο δημοφιλές γεύμα της ημέρας. Και ενώ οι ομελέτες, η στραπατσάδα και τα αβγά benedict είναι συνηθισμένες προτάσεις στα μενού του πρωινού, η κατάσταση νοστιμεύει με μερικά ethnic στοιχειά. Τα μεξικάνικα huevos rancheros σερβίρονται με spicy σάλτσα ντομάτας και αβοκάντο και είναι το νέο αγαπημένο πιάτο της ημέρας all day breakfast της Ευρώπης.
Δοκιμάστε επίσης: pancakes με γάλα καρύδας.

Τα άλλα αβγά
Τα αβγά είναι η σημαντικότερη τάση τη στιγμή στην κουζίνες των εστιατορίων. Το αβγό είναι πλήρης τροφή από μόνο του, μπορεί να μαγειρευτεί γρήγορα και με πολλούς τρόπους. Η κατάσταση φαίνεται κάποιες φορές να ξεφεύγει αφού συναντά κανείς ένα αβγό στα πιο απρόβλεπτα πιάτα. Τώρα πια στα μενού εκτός από τα αβγά κότας, μπορούμε να δοκιμάσουμε τα μικρά και πολύ νόστιμα αβγά ορτυκιού και τα απολαυστικά αβγά πάπιας.

Dinner Kits
Γιατί να παραγγείλεις το φαγητό σου όταν μπορείς να παραγγείλεις τα υλικά που χρειάζεσαι για να το μαγειρεψεις; Τα Dinner Kits είναι αυτό ακριβώς. Η υπηρεσία αυτή είναι ήδη δημοφιλής στο εξωτερικό και μπορεί με ένα τηλεφώνημα να σου φέρει άμεσα στο σπίτι σου όλα όσα χρειάζεσαι για να μαγειρέψεις ένα πιάτο ή ένα πλήρες γεύμα.

Το υψηλής ποιότητας street food
Τα hot dog, τα burger, τα κεμπάπ, τα σουβλάκι, τα noodles, η ένταση, οι τεχνικές και η φρεσκάδα του γρήγορου φαγητού είναι η έμπνευση για τα νέα πιάτα στα εστιατόρια του κόσμου. Και όταν η συνταγή είναι επιτυχημένη δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους.

Σε άνοδο
Τα χειροποίητα παγωτά και ειδικά αυτά που είναι φτιαγμένα με φρέσκο γάλα.
Οι φρέσκοι χυμοί και οι σούπες λαχανικών.
Τα μη γλυκά επιδόρπια.
Τα dinner desserts. Τα φρούτα, τα τυριά, οι ξηροί καρποί αντικαθιστούν τη σοκολάτα και συνθέτουν τα νέα γλυκά φαγητού.

Σε πτώση
Μεζέδες και tapas: Απλοϊκά πιάτα, baby μερίδες, ξαναζεσταμμένο φαγητό.
Τοπικά προϊόντα: Ο τόπος παραγωγής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δηλώσει την ποιότητα.

Μπείτε και κάντε like εδώ για να ενημερώνεστε για όλα τα γραμμένα αποκλειστικά για το parallaximag.gr άρθρα.

Shares
Προηγούμενο άρθροΠοιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά;
Επόμενο άρθροΣκοτώνοντας τον πολιτισµό
Δημήτρης Κοπαράνης
Το φαγητό είναι η μεγάλη μου αγάπη και η βασική μου απασχόληση. Food blogger, food editor, μάγειρας, το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από ένα γεμάτο πιάτο ή μία κατσαρόλα. Η γευστική μου ταυτότητα διαμορφώθηκε μέσα από έρευνα και συνεχείς δοκιμές, πειραματισμούς, διάβασμα και γευστικές δοκιμές. Αγαπώ τις απλές, καθαρές και ‘‘άγριες’’ γεύσεις, τα υλικά στην απλούστερη μορφή τους, τα πιάτα που έχουν να διηγηθούν μία ιστορία. Τα αγαπημένα υλικά είναι τα όσπρια, τα λαχανικά από τον κήπο, τα άγρια χόρτα, τα ελαιόλαδα και το χιούμορ. Μαγειρεύω για το Estrella: Tapas & Tapes στη Θεσσαλονίκη. Κείμενα μου φιλοξενούνται στα περιοδικά GLOW (www.glow.gr), Parallaxi (www.parallaximag.gr), διδάσκω μαγειρική σε ενήλικες και παιδιά στη Μαρμίτα (www.marmita.gr) και συνεργάζομαι με τη Geographical και το Superdad.gr. Επικοινωνούμε στο thefoodieanarchist@gmail.com

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ