Taste me: Γεύση καλοκαιριού

0
193
dsc_5866.jpg

του Δημήτρη Κοπαράνη

Το πρωινό είναι το νέο dinner party
Το πρωινό είναι το σηµαντικότερο γεύµα της ηµέρας. Και αν µέχρι τώρα ήταν το πιο παραµεληµένο γεύµα οι έρευνες έρχονται για να επιβεβαιώσουν για µία κόµη φορά τη σηµασία του. Μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά στις επιδόσεις στο σχολείο και τους ενήλικες να επιτύχουν το ιδανικό σωµατικό βάρος χωρίς να χρειαστεί να ακολουθήσουν κάποια µορφή δίαιτας, να συνεισφέρει στην πρόληψη ασθενειών ή απλά να είναι η αφορµή για ένα υπέροχο ξεκίνηµα. Ένα σωστά σχεδιασµένο γεύµα, περιλαµβάνει τροφές µε χαµηλό γλυκαιµικό δείκτη, φυτικές ίνες, δηµητριακά ολικής άλεσης, προβιοτικά, ξηρούς καρπούς και πολλά στοιχεία raw και vegan διατροφής. Αυτό πρακτικά σηµαίνει πως το πλήρες γιαούρτι, τα µη επεξεργασµένα δηµητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και τα παράγωγά τους, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι τα σηµεία κλειδιά ενός τέτοιου γεύµατος. Οι φανατικοί οπαδοί του πρωινού διατηρούν τις ίδιες αρχές και στα άλλα γεύµατα της ηµέρας καταφέρνοντας µε αυτόν τον τρόπο ακολουθούν ένα υποδειγµατικό διατροφικό µοντέλο.
Για ευκολία: Ετοιµάστε το πρωινό γεύµα από το προηγούµενο βράδυ.
Επίσης: ∆είτε περισσότερες συνταγές στο site της Μαρίας http://breadandtea.com/
Προσοχή: Μην το παρακάνετε µε την µπουγάτσα.

Ένα ροµπότ στην κουζίνα
Και να που οι νέες τεχνολογίες κάνουν την εµφάνιση τους στον πάγκο της οικιακής κουζίνας. Η δηµιουργία οικιακών, προσιτών οικονοµικά συσκευών αλλάζει τον τρόπο που ετοιµάζεται το καθηµερινό φαγητό και µπορούµε πλέον να µιλάµε για την τεχνολογική επανάσταση στα οικιακά µαγειρέµατα. To Thermomix είναι το αγαπηµένο gadget κάθε µάγειρα. Πρόκειται ουσιαστικά για την πιο µικρή µεταφερόµενη κουζίνα, µία πανίσχυρη κουζινοµηχανή που µπορεί να αλέθει, να πολτοποιεί και να µαγειρεύει, µε τρόπο και σε θερµοκρασία που ο χειριστής µπορεί να ρυθµίζει ανάλογα µε την κάθε συνταγή. Η διαδικασία του µαγειρέµατος γίνεται ευκολότερη από ποτέ, οι αστοχίες και τα λάθη περιορίζονται στο ελάχιστο ενώ η διαδικασία του µαγειρέµατος απλοποιείται µε τρόπο εντυπωσιακό. Με παρόµοιο τρόπο, το µαγείρεµα σε κενό αέρος εξασφαλίζει φαγητό πιο ζουµερό από κάθε άλλη φορά, ενώ το smoking gun µε ένα σύστηµα ψυχρού καπνού είναι το κρυφό χαρτί κάθε σύγχρονης κουζίνας. Και αν µέχρι τώρα ένα µαχαίρι και µία επιφάνεια κοπής ήταν όλα όσα χρειαζόταν ένας µάγειρας, η τεχνολογία µπορεί να υποσχεθεί πως η ζωή µας στην κουζίνα, µπορεί να γίνει απλούστερη.

Hight Street Dinning
Ο όρος χρησιµοποιείται για να περιγράψει τα νέας γενιάς εστιατόρια τα οποία αναπτύσσονται τη στιγµή αυτή σε όλο τον κόσµο. Απλοί συνδυασµοί σε γευστική ισορροπία, πιάτα εµπνευσµένα από το street food, σύγχρονο food plating και εξαιρετικά προσιτές τιµές είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Η τάση αυτή είναι η αστική απάντηση στη Νέα ∆ανέζικη Κουζίνα και αναµένεται να κυριαρχήσει τα επόµενα χρόνια.

Comfort & Casual
Όταν οι καιροί είναι ζόρικοι, οι άνθρωποι νιώθουµε την ανάγκη να επιστρέφουµε στα βασικά. Και είναι τότε που η συναισθηµατική υπόσταση του φαγητού είναι σπουδαιότερη από ποτέ. Ο όρος comfort food χρησιµοποιείται για να περιγράψει το φαγητό που έχει την ικανότητα να µας χαλαρώσει στο τέλος µίας ηµέρας στη µεγάλη πόλη και διαφέρει ανά περίπτωση, ανάλογα µε τις αναµνήσεις του καθενός µας. Σε γενικές γραµµές πάντως πρόκειται για πιάτα που µαγειρεύονται σε ένα σκεύος (one pot meal), είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, µε µεγάλη γευστική ένταση. Τα ζυµαρικά µε πλούσιες σάλτσες, τα λιωµένα τυριά και η ζεστή σοκολάτα είναι τα δηµοφιλέστερα του δυτικού κόσµου.
∆οκιµάστε: Κεφτεδάκια µε κόκκινη σάλτσα σερβιρισµένα µε σπαγγέτι και ένα ζεστό ρυζόγαλο µε κανέλα.

Τα νέα cocktails
Το καλοκαίρι είναι χωρίς αµφιβολία ο καιρός των cocktails και τα tiki είναι τα νέα αγαπηµένα. Με αναφορές στην Πολυνησία, πατρίδα τους την Αµερική και βάση τους το ρούµι και τους χυµούς φρούτων, σερβίρονται σε µεγάλα κεραµικά ή γυάλινα ποτήρια που έχουν τη µορφή των τοτέµ και πολλά retro διακοσµητικά οµπρελάκια, ταιριάζουν εκπληκτικά µε τα τα spicy mexican και asian fusion πιάτα και είναι ό,τι πιο hipster µπορεί να επιλέξει κανείς σε ένα bar. Το καλοκαίρι προβλέπεται να σαρώσουν στα beach bars. Από την άλλη τα easy italian spritz εισβάλουν δυναµικά στην ελληνική αγορά. Ο συνδυασµός του παγωµένου αφρώδους κρασιού και του bitter vermouth σερβιρισµένο σε ένα ψηλό ποτήρι κρασιού είναι ιδανικό για τις απογευµατινές ώρες του καλοκαιριού.

Τα νέα παγωτά
Το παγωτό είναι δηµοφιλές το καλοκαίρι για ευνόητους λόγους. Και κάθε χρονιά υπάρχει ένα που κλέβει την παράσταση. Και αν το περασµένο καλοκαίρι το frozen yogurt ήταν µε διαφορά το δηµοφιλέστερο είδος, τα retro παγωτά σε ξυλάκι πρόκειται να είναι τα νέα αγαπηµένα. Από τις κλασικές εκδοχές του περιπτέρου, στα avant garde επιδόρπια των εστιατορίων του εξωτερικού η ποικιλία γεύσεων είναι ανεξάντλητη.
Η πιο ατυχής στιγµή του: Το παγωτό φέτα.

Shares
Προηγούμενο άρθροΟ γάτος
Επόμενο άρθροΆκουσέ το: Lou Doillon
Δημήτρης Κοπαράνης
Το φαγητό είναι η μεγάλη μου αγάπη και η βασική μου απασχόληση. Food blogger, food editor, μάγειρας, το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από ένα γεμάτο πιάτο ή μία κατσαρόλα. Η γευστική μου ταυτότητα διαμορφώθηκε μέσα από έρευνα και συνεχείς δοκιμές, πειραματισμούς, διάβασμα και γευστικές δοκιμές. Αγαπώ τις απλές, καθαρές και ‘‘άγριες’’ γεύσεις, τα υλικά στην απλούστερη μορφή τους, τα πιάτα που έχουν να διηγηθούν μία ιστορία. Τα αγαπημένα υλικά είναι τα όσπρια, τα λαχανικά από τον κήπο, τα άγρια χόρτα, τα ελαιόλαδα και το χιούμορ. Μαγειρεύω για το Estrella: Tapas & Tapes στη Θεσσαλονίκη. Κείμενα μου φιλοξενούνται στα περιοδικά GLOW (www.glow.gr), Parallaxi (www.parallaximag.gr), διδάσκω μαγειρική σε ενήλικες και παιδιά στη Μαρμίτα (www.marmita.gr) και συνεργάζομαι με τη Geographical και το Superdad.gr. Επικοινωνούμε στο thefoodieanarchist@gmail.com

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ