Taste me: Γεύση καλοκαιριού

0
263
img_1411.jpg

του Δημήτρη Κοπαράνη

Όταν πιάσουν οι πρώτες ζέστες, οι άνθρωποι θα ανοίξουν τα παράθυρα διάπλατα και θα τα αφήσουν έτσι μέχρι να πάρει να δροσίζει. Το μεσημέρι κατεβάζουν τα στόρια στη μέση και  το φως που μπαίνει κάνει περίεργες σκιές στον τοίχο. Αν κάνεις ησυχία θα μπορέσεις να ακούσεις τους ήχους από τις ζωές των άλλων τριγύρω. Αυτό το καλοκαίρι θα κατέβεις για βόλτες και ποτά στο κέντρο της πόλης. Αργά το απόγευμα, στον πεζόδρομο της Ικτίνου θα συναντήσεις τους teenagers να έχουν τελειώσει με τις εξετάσεις τους και να τα λένε στα πεζούλια έξω από το σχολείο, τα σκυλιά να ξαπλώνουν στα μάρμαρα ενώ όταν τα πρώτα φώτα ανάψουν οι hipsters θα πίνουν τα cocktails με περίεργα καλαμάκια σερβιρισμένα σε βαζάκια από μαρμελάδα.

Summer Classics

*Θα τελειώσεις τη δουλειά  Παρασκευή μεσημέρι. Το αυτοκίνητο θα είναι ήδη φορτωμένο με τα πράγματα  των διακοπών. Θα οδηγήσεις προς τη θάλασσα. Σε λίγες ώρες θα βλέπεις  τη δύση ξαπλωμένος στην παραλία.
*Θα πας και θα έρθεις πολλές φορές στην κουζίνα. Θα ανοίξεις το ψυγείο μηχανικά. Για κρύο νερό ή για ένα κομμάτι καρπούζι. Τις μέρες του καύσωνα, θα ευχηθείς να μπορούσες να ζούσες εκεί μέσα.
*Αργά το απόγευμα της Κυριακής θα κλείσεις την τηλεόραση και  θα κατέβεις για βόλτα στην παραλία. Η προβλήτα θα είναι γεμάτη κόσμο, οι ποδηλάτες θα έρχονται προς το μέρος σου, οι καντίνες θα πουλάνε λουκουμάδες, καλαμπόκια και ποπ-κορν. Θα κάνεις μία στάση στο πιο δροσερό σημείο για να δεις το νυχτερινό ουρανό.
*Θα κανονίσεις ένα ταξίδι στο πιο μακρινό μέρος που μπορείς να πληρώσεις. Όταν φθάσεις θα διαλέξεις το δέντρο με την πιο παχιά σκιά για να κοιμηθείς το μεσημέρι.
*Θα διαβάσεις το βιβλίο σου με μία ανάσα. Μετά θα σου λείπει ο ήρωας και η ζωή του.
*Θα προσπαθήσεις να κολυμπήσεις  όσο πιο μακριά μπορείς.
*Η συκιά στο δρόμο θα είναι φορτωμένη σύκα. Η μυρωδιά  του δέντρου θα σε κάνει να ανατριχιάζεις κάθε φορά που περνάς.
*Θα καλέσεις τους φίλους σου  για φαγητό. Ένα βράδυ σε κάποιο μπαλκόνι θα στρώσεις ένα τραπέζι  και θα μαγειρέψεις τις αγαπημένες τους συνταγές. Η εικόνα δεν θα μοιάζει με κάποια φωτογραφία περιοδικού.
*Το καλοκαίρι αυτό θα υπάρχουν στιγμές που θα σου λείψουν η κυρία Σοφιανού, η κυρία Σοφία, η Χαρούλα Πεπονάκη, ο Φοίβος και ο Ιάσωνας.
*Κάποιος από κάτω θα ανάψει ένα φιδάκι για τα κουνούπια.
*Θα μαγειρέψεις φαγητά που  ταιριάζουν με την φέτα, για μία  φορά τουλάχιστον. Γεμιστά, φασολάκια  με πατάτες στην κατσαρόλα, κολοκυθάκια  τηγανητά με τζατζίκι και μουσακά, τουλάχιστον  για μία φορά. Ό,τι περισσέψει θα το κρατήσεις και θα το φυλάξεις στο ψυγείο για την επόμενη μέρα.
*Θα βάλεις μερικά πλαστικά μπουκάλια με νερό να παγώνουν στην κατάψυξη. Θα τα ξεχάσεις εκεί μέχρι  το χειμώνα.
*Κάποιος θα κάνει το hashtag #summer2016
*Θα μπεις στον πειρασμό να τσεκάρεις το κινητό σου στην παραλία.
*Θα ανεβάσεις τουλάχιστον μια φωτογραφία με ηλιοβασίλεμα, θάλασσα στο βάθος και άμμο στα πόδια.
*Θα σκεφτείς μήπως και  αγοράσεις αυτά τα γυαλιά με τους χρωματιστούς φακούς.
*Μία παρέα νεαρών παιδιών  θα βγαίνουν συνεχώς φωτογραφίες  παίρνοντας πόζες. Σε λίγες μέρες ξεκινάνε τα μαθήματα για τις εισαγωγικές.
*Θα κάνεις μία στάση σε ένα χωριό. Στο καφενείο στην πλατεία  θα παραγγείλεις ούζο και μεζέ. Μπροστά  στο πιάτο με τη ντομάτα, τις ελιές, το παξιμάδι και το ελαιόλαδο και  θα νιώσεις Bourdain. Στη συνέχεια θα μιλάς σε όλους για το «μεγαλείο της απλότητας της γαστρονομίας της υπαίθρου».
*Θα παραγγείλεις ένα cocktail με περίεργο όνομα. Θα είναι φωσφορούχο σε μεγάλο ποτήρι και δύο καλαμάκια. Από την πρώτη κιόλας γουλιά θα έχεις νοσταλγήσει τη διακριτικότητα και τη δροσιά της μπύρας σε μπουκάλι.
*Φέτος θα ανακοινωθεί μία  συναυλία ενός νέου καλλιτέχνη, ένα  αφιέρωμα σε κάποιον άλλο που χάθηκε πρόσφατα, ένα κλασσικό και ένα  αλλοπρόσαλλο ανέβασμα αρχαίου δράματος, μία του Χατζηγιάννη και μία  των Puressence.
*H Lana Del Ray θα κάνει ένα εξώφυλλο για ανδρικό περιοδικό του εξωτερικού. Η φωτογράφηση θα αναλυθεί δεόντως στις ξαπλώστρες στην παραλία.
*Το κορίτσι του James Bond θα κάνει ένα εξώφυλλο για ελληνικό lifestyle περιοδικό.
*Ο θείος σου θα σου πει  για τότε που είχε δει τους Pulp σε εκείνο το φεστιβάλ στην Αθήνα, το 1998.
*Στην επιστροφή σου από  το ταξίδι, θα φέρεις μαζί σου  ένα  σωρό «τοπικά προϊόντα» από τα μέρη που επισκέφθηκες. Λογικά δεν  θα τα χρησιμοποιήσεις και θα τα χαρίσεις σε φίλους κάπου τα Χριστούγεννα.
*Δεν θα εκτυπώσεις ούτε μία φωτογραφία από αυτές που τράβηξες το καλοκαίρι.
*Θα κρατήσεις ένα μισοτελειωμένο  μπουκαλάκι λάδι με άρωμα καρύδας  στο ντουλαπάκι του μπάνιου.
*Όταν επιστρέψεις δεν  θα τινάξεις την τσάντα σου καλά για να μείνει λίγη άμμος στη γωνία.

Shares
Προηγούμενο άρθροΗ πόλη και η φύση
Επόμενο άρθροΤα καλοκαίρια
Δημήτρης Κοπαράνης
Το φαγητό είναι η μεγάλη μου αγάπη και η βασική μου απασχόληση. Food blogger, food editor, μάγειρας, το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από ένα γεμάτο πιάτο ή μία κατσαρόλα. Η γευστική μου ταυτότητα διαμορφώθηκε μέσα από έρευνα και συνεχείς δοκιμές, πειραματισμούς, διάβασμα και γευστικές δοκιμές. Αγαπώ τις απλές, καθαρές και ‘‘άγριες’’ γεύσεις, τα υλικά στην απλούστερη μορφή τους, τα πιάτα που έχουν να διηγηθούν μία ιστορία. Τα αγαπημένα υλικά είναι τα όσπρια, τα λαχανικά από τον κήπο, τα άγρια χόρτα, τα ελαιόλαδα και το χιούμορ. Μαγειρεύω για το Estrella: Tapas & Tapes στη Θεσσαλονίκη. Κείμενα μου φιλοξενούνται στα περιοδικά GLOW (www.glow.gr), Parallaxi (www.parallaximag.gr), διδάσκω μαγειρική σε ενήλικες και παιδιά στη Μαρμίτα (www.marmita.gr) και συνεργάζομαι με τη Geographical και το Superdad.gr. Επικοινωνούμε στο thefoodieanarchist@gmail.com

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ