Taste me: Το γεύμα των Χριστουγέννων

0
227
1.jpg

Το τραπέζι των Χριστουγέννων δεν χρειάζεται να είναι ούτε δύσκολο, ούτε ακριβό. Αν μαγειρέψουμε με υλικά της εποχής, μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα απολαυστικό γεύμα που θα μείνει αξέχαστο.

Κουλουράκια κανέλας
υλικά για 40 περίπου κουλουράκια:
175 γρ βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία (ζεστού) δωματίου, σε κύβους
90 γρ ζάχαρη
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κσ κανέλα

Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα. Θα το αφήσουμε για δέκα λεπτά στον πάγκο της κουζίνας, μέχρι να το πλάσουμε σε ένα μεγάλο ‘‘μπαστούνι’’ ρολάροντας το σε μία λαδόκολα. Σχηματίζουμε τα μπισκοτάκια κόβοντας φέτες από το ζυμάρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 18 λεπτά. Όταν ροδίσουν είναι έτοιμα. Είναι καλό να τα αφήσουμε να κρυώσουν καλά πριν τα αποθηκεύσουμε σε ένα αεροστεγές βάζο. Ταιριάζουν καταπληκτικά με το αρωματικό τσάϊ.

Αρωματικό τσάϊ
μία χούφτα χαμομήλι
λίγη λεβάντα
μία κουταλιά της σουπας κανέλα
το ξύσμα από ένα λεμόνι
5 καραμέλες toffee σε μικρούς κύβους

Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μεγάλο βάζο. Φτιάχνουμε το ρόφημα, αφήνοντας τα υλικά σε ζεστό νερό για πέντε λεπτά.

Η σούπα: Κρέμα μπρόκολου και πράσινου μήλου με ψίχουλα φέτας
Για τη σούπα:
600 γρ μπρόκολο σε κομματάκια
200 γρ μήλα ψημένα στο φούρνο
2 μεγάλα λευκά κρεμμύδια σε φέτες
2 πράσα, το λευκό τους μέρος, σε φέτες
1 λτ ζωμό λαχανικών
1 κσ βούτυρο
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Ψήνουμε το μπρόκολο στο φούρνο για είκοσι λεπτά. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο, τα κρεμμύδια και τα πράσα, αλατίζουμε και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Θα χρειαστούν είκοσι λεπτά μέχρι να έχουμε ένα διάφανο μείγμα. Προσθέτουμε την κολοκύθα και τα μήλα, σβήνουμε με το ζωμό λαχανικών, προσθέτοντας μικρές ποσότητες σταδιακά. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 25 λεπτά και το περνάμε από τον επεξεργαστή τροφίμων.

Για τα ψίχουλα φέτας:
100 γρ τρίμματα φέτας
2 κσ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κσ βούτυρο

Ανακατεύουμε και τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να δημιουργήσουμε τρίμματα. Στη συνέχεια τα βάζουμε στο φούρνο, στους 200 για 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.

Σερβίρουμε σε ζεστά μπολ, με τα τραγανά ψίχουλα φέτας.

Πρασσοσέλινο με σύγκλινο
υλικά για 4 άτομα:
1 κιλό πράσα σε ροδέλες
400 γρ σύγκλινο
2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
2 σέλινα, χωρίζουμε τη ρίζα κομμένη σε κύβους και τα φύλλα ψιλοκομμένα
2 καρότα σε φέτες
ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
1 λεμόνι
2 αβγά τους κρόκους
1 ποτήρι νερό ή ζωμό

Σε μία βαριά κατσαρόλα, βάζουμε ελαιόλαδο, το σύγκλινο, το φύλλο δάφνης, τα κρεμμύδια, τα πράσα και τα ροδίζουμε. Όταν πάρουν να μαλακώνουν, συνεχίζουμε με τη σελινόριζα και τα καρότα. Σβήνουμε με το χυμό ενός λεμονιού, συμπληρώνουμε με το νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Χτυπάμε τα αβγά και το λεμόνι σε ένα ελαφρύ αβγολέμονο με το οποίο δένουμε το φαγητό, λίγο πριν το σερβίρουμε.

Κρέμα λευκής σοκολάτα με βατόμουρα
250 γρ λευκής σοκολάτας σε μικρά κομματάκια
125 μλ κρέμα γάλακτος χλιαρή

Φτιάξτε την κρέμα, ανακατεύοντας τη λευκή σοκολάτα στην κρέμα γάλακτος. Αφήστε την να κρυώσει σε μία φόρμα πριν τη σερβίρεται με λίγα βατόμουρα.

Shares
Προηγούμενο άρθροArtικόλεξο: Διάλεξε άσπρο – μαύρο ή χρώμα;
Επόμενο άρθροΗ μουσική στους δρόμους
Δημήτρης Κοπαράνης
Το φαγητό είναι η μεγάλη μου αγάπη και η βασική μου απασχόληση. Food blogger, food editor, μάγειρας, το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από ένα γεμάτο πιάτο ή μία κατσαρόλα. Η γευστική μου ταυτότητα διαμορφώθηκε μέσα από έρευνα και συνεχείς δοκιμές, πειραματισμούς, διάβασμα και γευστικές δοκιμές. Αγαπώ τις απλές, καθαρές και ‘‘άγριες’’ γεύσεις, τα υλικά στην απλούστερη μορφή τους, τα πιάτα που έχουν να διηγηθούν μία ιστορία. Τα αγαπημένα υλικά είναι τα όσπρια, τα λαχανικά από τον κήπο, τα άγρια χόρτα, τα ελαιόλαδα και το χιούμορ. Μαγειρεύω για το Estrella: Tapas & Tapes στη Θεσσαλονίκη. Κείμενα μου φιλοξενούνται στα περιοδικά GLOW (www.glow.gr), Parallaxi (www.parallaximag.gr), διδάσκω μαγειρική σε ενήλικες και παιδιά στη Μαρμίτα (www.marmita.gr) και συνεργάζομαι με τη Geographical και το Superdad.gr. Επικοινωνούμε στο thefoodieanarchist@gmail.com

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ