Γευση

Μια γευστική απόλαυση στην γειτονιά της Ρωμαϊκής Aγοράς

Το γευστικό μυστικό της οδού Πελοποννήσου.

Parallaxi
μια-γευστική-απόλαυση-στην-γειτονιά-τ-329792
Parallaxi
Εικόνες: Σοφία Λαμπρινοπούλου

Στην οδό Πελοποννήσου, το μικρό διαγώνιο στενό που τέμνει την Ολύμπου, στη γειτονιά της Αρχαίας Αγοράς, κάτω από τον παχύ ίσκιο των ψηλών δέντρων, κρύβεται η νέα γευστική απόλαυση της πόλης. Μία κουζίνα αποθεώνει την σύγχρονη αστική προσέγγιση φαγητού και ακούει στο όνομα της Θεσσαλονίκης με μία εσάνς Γαλλίας: Salonique cuisine.

Μην σας παραπλανήσει η γαλλική προφορά καθώς εδώ οι γεύσεις παραμένουν μεσογειακές σε ένα μενού που αναδεικνύει με τον γευστικότερο τρόπο τα διαμάντια της ελληνικής γης. Πιάτα που θα γίνουν το καθημερινό σου γεύμα στο σπίτι ή το γραφείο αλλά και ένα μενού που αν θέλεις μπορείς να το απολαύσεις επιτόπου. Το σαλόνι αλλά και τα τραπέζια στον εξωτερικό χώρο προσφέρονται για μία θεσσαλονικιώτικη σιέστα τα ζεστά μεσημέρια του θέρους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Πέτρος και η Ελένη, αγαπώντας πολύ την γειτονιά τους αποφάσισαν να δώσουν στην οδό Πελοποννήσου μία νέα πνοή επενδύοντας σε αυτό που γνωρίζουν όσο λίγοι να κάνουν πραγματικά καλά, το εξαίσιο φαγητό. Ειδικά για όλους εμάς που ο χρόνος για το μαγείρεμα είναι ανύπαρκτος.

Η Ελένη είδε πίσω από την κλειστή τζαμαρία μία άδεια κουζίνα να στέκει και έπλασε το όνειρο στο μυαλό της και ο Πέτρος με 25ετή εμπειρία στο χώρο της εστίασης το έκανε πραγματικότητα. Έτσι δημιούργησαν ένα ζεστό μαγαζί γύρω από την κουζίνα τους με μία άκρως σύγχρονη και δημιουργική φιλοσοφία. Και εξηγούμεθα.

Το Salonique έχει κυλιόμενο μενού καθημερινά όπως και σταθερά α λα καρτ της ώρας, αλλά και έκτακτες προσθήκες ημέρας ανάλογα με την έμπνευση του Πέτρου ο οποίος επιλέγει προσεκτικά ο ίδιος καθημερινά τις πρώτες ύλες. Κάνοντας την καθιερωμένη βόλτα στην αγορά της πόλης, του γεννιούνται ιδέες ανάμεσα στα φρέσκα υλικά. Τις ιδέες θα κάνει πράξη η ομάδα πίσω στην κουζίνα, όπου οι τέσσερις μάγειροι θα τελειοποιήσουν τη συνταγή και η Ελένη θα γράψει τον τίτλο του extra πιάτου ημέρας στο μενού.

Απαρέγκλιτη αρχή τους είναι η κορυφαία ποιότητα στις πρώτες ύλες. Στο Salonique θα φας καλά και θα είναι πράγματι… καλά! Θα φας σαλάτα με πατζάρι και σος γιαουρτιού και θα νιώθεις στον ουρανίσκο σου την τραγανότητα του λαχανικού και τη δροσιά του γιαουρτιού σε κάθε μπουκιά.

Είπαμε όμως πως ανταποκρίνεται στην σύγχρονη αστική πραγματικότητα. Πώς μια κουζίνα μπορεί να γίνει το στομάχι μιας πόλης; Εύκολα στη περίπτωση της συγκεκριμένης κουζίνας όπου με ένα τηλέφωνο ή περνώντας από εκεί, αν δεν έχεις χρόνο να πάρεις μια ανάσα στο ήρεμο στενό του κέντρου και να το απολαύσεις εκεί, μπορείς να πάρεις σε πακέτο στο σπίτι, τη δουλειά σου ή ακόμα και στον δρόμο, φαγητό ισάξιο με εκείνο που απολαμβάνεις σε γκουρμέ εστιατόρια. Η μετεξέλιξη του αστικού μαγειρείου στις μέρες μας.

Εδώ οι γεύσεις μπλέκουν με τέτοιο τρόπο που πολύ σύντομα θα δεις πώς το Salonique θα γίνει η σύγχρονη “Ελληνίδα μάνα”. Θα σε εθίσει στα πιάτα του, στην ποιότητα και στην ταχύτητα που δεν θα χρειαστεί να ξαναπάρεις ταπεράκι από το σπίτι ξανά. Απευθύνεται σε φοιτητές, εργαζόμενους, εργένηδες, οικογένειες και όλους εκείνους που θέλουν νόστιμο φαγητό, ποιοτικό όπως εκείνο που θα έδιναν με κλειστά τα μάτια στο παιδί τους, σε απίθανους συνδυασμούς στα χέρια τους σε φυσιολογικές τιμές. Η γειτονιά του ήδη το αγκάλιασε το ίδιο και οι τουρίστες που περπατάνε την πόλη και ανακαλύπτουν πρώτοι τα μυστικά της. Και πως αλλιώς άλλωστε όταν τα αρώματα ξεχύνονται ελαφριά και σε καθοδηγούν στην πόρτα του.

Και όταν μιλάμε για αρώματα και γεύσεις ας πούμε επιτέλους τι πάει να πει κορυφαία γαστρονομία που φτάνει εύκολα και προσιτά στον ουρανίσκο σου. Τις Δευτέρες ξεκινάτε την εβδομάδα για παράδειγμα, με μία Σαλάτα Coleslaw με κόκκινο λάχανο, σέλερι, μήλο, γιαούρτι και καρύδια στα 3.50 ευρώ και Μπαρμπουνοφάσουλα στη Γάστρα με φρέσκα χορταρικά στα 4.50 ευρώ.

Τις Τρίτες δεν θα σας αφήσει να δραπετεύσετε το άρωμα από το κριθαράκι με την Καπνιστή Πέστροφα, την ελιά, την κάπαρη και το λαδολέμονο αλλά και η Πιπερονάτη Μακεδονίας με λουκάνικο και φέτα. Την Τετάρτη το ψητό Παντζάρι με σπανάκι μήλο και κρουτόν κατσικίσιου τυριού Chevre που τα σπάει.

Δοκιμάστε φοβερή ντοματόσουπα με τραχανά και φέτα και σουπιά κρασάτη με φινόκιο και λαχανικά. Την Πέμπτη κεμπάπ με σάλτσα φέτας, θυμάρι και μπούκοβο και την Παρασκευή Μαγειρίτσα Μανιταριών με λάδι τρούφας, φακές με καπνιστή πέστροφα, κινόα και καρότο.

Λαχταριστές επιλογές καθημερινά και το Σαββατοκύριακο ακόμα και για το χορτοφαγικό κοινό της πόλης. Από τον πουρέ καπνιστής μελιτζάνας μέχρι τις ψητές πατάτες baby με θυμάρι και λεμόνι, τους χωριάτικους κολοκυθοκεφτέδες με σαλάτα ταμπουλέ και dip φέτας.

Τώρα το καλοκαίρι εξαιρετικοί συνδυασμοί φρέσκων λαχανικών δίνουν χρώμα και την απαραίτητη ενέργεια μέσα από πιάτα που καλύπτουν πλήρως την ανάγκη για ελαφριά γεύματα. Ιδανικά για αυτή την κατηγορία οι φανταστικές σαλάτες όπως αυτή με κινόα, κουκουνάρι, cranberry και dressing εσπεριδοειδών που μοσχοβολάνε.

Η εβδομάδα έχει επτά ημέρες οπότε φροντίστε μία από αυτές να δοκιμάσετε οπωσδήποτε το homemade Φαλάφελ με αράβικη πίτα και σαλάτα ταμπουλέ με dip γαιούρτι-ταχίνι. Το χορταστικό μπέργκερ 200γρ με βοδινό κιμά, κατσικίσιο τυρί Chevre, Truffle-Mayo, φρέσκα μανιτάρια, smashed potatoes και καραμελωμένα κρεμμύδια. Απόλυτο πιάτο-έκπληξη οι λουκουμάδες Μπακαλιάρου με pesto Mayo και ολόφρεσκη σαλάτα.

Τα πιάτα έχουν ευφάνταστα υλικά χωρίς όμως να καλύπτει όμως το ένα το άλλο. Εδώ καταλαβαίνεις σε κάθε πιρουνιά τη φρεσκάδα των μυρωδικών και την γεύση των οσπρίων. Νιώθεις την υφή και το άρωμα του καλού κρέατος και παρακολουθείς αν θέλεις και όλη την διαδικασία παρασκευής του φαγητού σου καθώς η κουζίνα είναι ανοιχτή και θέλει τα αδιάκριτα βλέμματα γιατί δεν έχει τίποτα να κρύψει.

Και αφήσαμε την “αμαρτία” για το τέλος. Επιδόρπια κόλαση καθώς μετά από ένα φανταστικό γεύμα, έρχεται το γλυκό να ολοκληρώσει την εμπειρία. Γλυκιές απολαύσεις όπως το σοκολατένιο Cheese Cake Oreo με γλυκό φράουλα και την τάρτα Banofee με καραμέλα Dulce De Leche και άρωμα lime θα σας κάνουν να ενδώσετε χωρίς δισταγμό.

*Salonique cuisine, Πελοποννήσου 4 (περιοχή Αρχαίας Αγοράς), 2311 261 561. Το εστιατόριο είναι ανοιχτό για σαλόνι, πακέτο και ντελίβερι από τις 12:00 έως 01:00 το βράδυ. Μην ξεχνάτε πως υπάρχει και η δυνατότητα εβδομαδιαίου ή μηνιαίου προγράμματος γεύματος κατόπιν συνεννόησης. Βρείτε το και στο facebook

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα