Life

Αυγά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ασφαλή αγορά και κατανάλωσή τους

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε αυγά κιαι λίγο πριν τα καταναλώσουμε.

Parallaxi
αυγά-όλα-όσα-πρέπει-να-ξέρετε-για-την-α-147609
Parallaxi

Αυτός ο διακριτικός αριθμός στα αυγά περιλαμβάνει:

1. Τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής:

0 = Βιολογικά 1 = Ελεύθερης βοσκής 2= Αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή 3= Κλωβοστοιχίας 2. Την χώρα προέλευσης, που για την χώρα μας αναγράφεται ως GR

3. Tον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

4. Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων

BROWN

Στα καταστήματα, όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν, στην εξωτερική όψη της συσκευασίας, τις προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού):

Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου. Την κατηγορία ποιότητας και βάρους. Τον αριθμό αβγών, που περιέχει η συσκευασία. Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).

Άλλα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσέχετε:

Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας της λήξης και των σωστών ενδείξεων στην συσκευασία τους, όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης. Τα αυγά μπορούν να πωλούνται ως «extra» ή «extra φρέσκα» μόνο μέχρι την έβδομη ημέρα από τη συσκευασία τους ή την ένατη ημέρα μετά την ωοτοκία. Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλής της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του. Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.

avgo

Συμβουλές

Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος. Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή. Μην χρησιμοποιείτε αυγά με δυσάρεστη οσμή. Για τη καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο. Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.

Πώς ξεχωρίζουμε τα φρέσκα αυγά;

Πολλές φορές έχουμε αυγά στο ψυγείο μας που δεν θυμόμαστε πότε τα αγοράσαμε και αν είναι κατάλληλα προς κατανάλωση. Γι’ αυτό λοιπόν βρήκαμε ένα πολύ έξυπνο και απλό κόλπο για να ξεχωρίζετε τα φρέσκα από τα παλιά αυγά.

eggs

Τοποθετείστε τα αυγά προς κατανάλωση σε ένα λεκανάκι με νερό και ανάλογα το πως επιπλέει καταλαβαίνουμε και πόσο φρέσκο είναι:

No 1. Πολύ φρέσκο

Θα βυθιστεί στο πλαϊνό μέρος του, και θα παραμείνει βυθισμένο.

Νο 2. Φρέσκο (μίας εβδομάδας)

Θα βυθιστεί και αυτό, αλλά το πίσω μέρος του αυγού (το μεγάλο) θα είναι ελαφρώς ανυψωμένο.

Νο 3. Παλιό (τριών εβδομάδων)

Θα βυθιστεί αλλά με τη μύτη προς τα κάτω. Το πίσω μέρος του αυγού θα δείχνει προς τα επάνω.

Νο 4. Πολύ παλιά αυγά!!! -ΠΡΟΣΟΧΗ-

Το αυγό επιπλέει κανονικά. Αυτά τα αυγά δεν είναι κατάλληλα προς βρώση και πρέπει να τα πετάξετε.

Επίσης:

– Ένα φρέσκο αυγό πρέπει να έχει σφριγηλό και συμπαγή κρόκο, που να μην σπάει εύκολα. – Στα βραστά αυγά, όταν τα ξεφλουδίζουμε δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλο κενό ανάμεσα στο αυγό και τη φλούδα. Για την ακρίβεια, όταν καθαρίζουμε φρέσκο βρασμένο αυτό, μαζί με το τσόφλι βγαίνει και μέρος του ασπραδιού, σαν να είναι κολλημένο.

Πηγή: Medicalnews.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα