ASMR: ο απόλυτος εθισμός του διαδικτύου τώρα

1
4465

ASMR 4

Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δηλώνουν εθισμένοι στον ήχο του μασήματος τσίχλας και του χαϊδέματος πινέλου στον τοίχο. Η νέα μόδα του διαδικτύου ακούει στα αρχικά του ASMR και πίσω της κρύβει την εξουσία της οπτικοακουστικής, ως επίδραση στις εγκεφαλικές διαδικασίες χαλάρωσης. Καθημερινά αναρτώνται στο youtube βίντεο περιεχομένου ASMR τα οποία καταφέρνουν να σου κάνουν -το λιγότερο- μασάζ στο κεφάλι, χωρίς καν να σε αγγίζουν. Δεν είναι ένας σοκαριστικός εθισμός. Τα ASMR είναι φιλικό χτύπημα στην πλάτη από το διαδίκτυο, κάθε φορά που επιστρέφεις στο tablet σου εξοντωμένος από την πραγματικότητα. Κοινώς, αν είναι το ASMR αμαρτία, θα βγεις να το φωνάξεις με λατρεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ήχος χρησιμοποιείται ως trend. Πριν από κάποια χρόνια έκανε την εμφάνισή του το i dose. Μία υποτιθέμενη ηχητική γκάμα η οποία ενεργοποιούσε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου προκαλώντας στον χρήστη τους το ίδιο αποτέλεσμα με την χρήση ναρκωτικών. Το i dose ή i doser κυκλοφόρησε, διαδόθηκε, ακριβοπουλήθηκε ή κατεβάστηκε παράνομα, είχε μέχρι και ειδική διαδικασία την οποία έπρεπε ο χρήστης να ακολουθήσει για να νιώσει-να του προκληθεί η αίσθηση της χρήσης φορώντας ακουστικά σε συγκεκριμένη ένταση στο απόλυτο σκοτάδι κλπ με τον κάθε ήχο να αντιστοιχεί και σε μία ξεχωριστή ναρκωτική ουσία.

Αλλά δεν έπεισε. Τα σχόλια πλειοψηφικά από όλους όσοι το επιχείρησαν ήταν απογοητευτικά. Δεν έκανε αυτό που υποσχόταν και “ξεφούσκωσε”. 

Το τελευταίο διάστημα την εμφάνισή της έκανε μία νέα τάση στις πλατφόρμες του youtube (προτίστως) και του instagram (λιγότερο), βάζοντας μία νέα λέξη στην διαδικτυακή πραγματικότητα. Το ASMR. Το ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) είναι το no1 trending αυτή την στιγμή της διαδικτυακής ζωής, με χιλιάδες χρήστες παγκοσμίως να ακούν κοινούς ήχους σε συνδυασμό με συγκεκριμένη εικόνα και να “εθίζονται”.

Αυτό που υποσχόταν κυριολεκτικά το i dose τελικά το κατάφερε από την ανάποδη η τάση του ASMR. 

Βασικός στόχος ενός ASMR βίντεο είναι να χαλαρώσει το κοινό του όχι απλά ακούγοντάς το αλλά στοχεύοντας να ερεθίσει πράγματι το πίσω μέρος του κεφαλιού ή της σπονδυλικής στήλης του. Ένα κυριολεκτικό οπτικοακουστικό μασάζ χωρίς επαφή. 

Ως ASMR μπορεί να οριστεί η αίσθηση που σας δημιουργείται όταν κάποιος ψιθυρίζει στο αυτί σας, ή βουρτσίζει απαλά τα μαλλιά σας. Εκείνη η αίσθηση που “τρέχει” αυτές τις στιγμές από το κεφάλι σας μέχρι τις άκρες των χεριών σας είναι το «ASMR» ή αλλιώς “εγκεφαλικός οργασμός” όπως πολλοί το χαρακτηρίζουν.

Το διαδικτυακό ASMR καταφέρνει και λειτουργεί βάση συγκεκριμένων εναυσμάτων. Για να προκληθεί αυτή η αίσθηση στο κοινό μέσω των οπτικών κινήσεων (όπως όταν κάποιος κουνάει απαλά τα χέρια του μπροστά σας), μέσω των ήχων (για παράδειγμα ο ήχος που κάνει η βούρτσα στα μαλλιά σας).

Κοινό χαρακτηριστικό των ASMR βίντεο είναι συνήθως η χρήση των απαλών ψιθύρων, η εικόνα απαλών κινήσεων με τα χέρια κλπ. Οι ήχοι είναι σε όλο τους το φάσμα μεμονωμένοι, χωρίς να μπλέκονται με άλλους αλλά πάντα σε συνοδεία με διάφορα visual και κινήσεις. Αυτός ο συγκερασμός βοηθάει στην διαδικασία τον εκάστοτε ακροατή να καταλήξει ποιος είναι ο ήχος που επιδρά χαλαρωτικά συγκεκριμένα στον ίδιο.

Το κοινό στο μεγαλύτερο μέρος του φέρεται ήδη “εθισμένο” στον προσωπικό ήχο που ανακάλυψε πώς πραγματικά τον χαλαρώνει. Τα πιο περίεργα σχόλια που κυκλοφορούν κάνουν λόγο για στιγμές που ένιωσαν στην κυριολεξία να τους αγγίζουν τα χέρια που έβλεπαν στο βίντεο.

Ο οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει τις βασικές τεχνικές των ASMR (ψίθυροι, απαλή φωνή και κινήσεις) και συγκεκριμένους μέχρι και απίθανους ήχους, δημιουργώντας μία νέα πρόταση. Αυτή την στιγμή τα συγκεκριμένα βίντεο στο yοutube συγκεντρώνουν εκατομμύρια views την ώρα που καθημερινά αναρτώνται και δεκάδες νεότερα.

Από την άλλη μία σχεδόν ίδια διαδικτυακή εμμονή κυριαρχεί αποκλειστικά στο instagram -μέχρι στιγμής- μετρώντας επίσης εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες που στην περίπτωση των slime εθίζονται στην ακόλουθη εικόνα:

Τo slime κρύβει μέσα του ASMR. Αν θυμάστε τις τύπου πλαστελίνες σε κουτάκι που πουλούσαν παλιά τα περίπτερα. Ε, ακριβώς αυτό. Τα βίντεο δείχνουν απλά δάχτυλα να βυθίζονται σε αυτό το υλικό. Η κίνηση και ο ήχος που βγαίνει από την διαδικασία είναι η κυρίαρχη τάση αυτή την στιγμή στο instagram με το κοινό να εθίζεται κυριολεκτικά στο οπτικοακουστικό θέαμα τους.

Αν δεν έχετε ήδη αντικρύσει δεκάδες φορές κάποιο βίντεο με αντίστοιχο περιεχόμενο στο timeline σας, τότε πατήστε το #slime. Θα σοκαριστείτε με το πόσο θα κολλήσετε στην θέα κάτι τόσο φαινομενικά αδιάφορου. Νιώστε ελεύθερα να το δοκιμάσετε.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ