Featured

10 πρώτες φορές που έγραψαν ιστορία στα Όσκαρ

Ιστορικές στιγμές χρόνια του θεσμού.

Parallaxi
10-πρώτες-φορές-που-έγραψαν-ιστορία-στα-287096
Parallaxi

Ένα flashback σε μερικές ιστορικές πρωτιές που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στην πορεία της διοργάνωσης.

Από την πρώτη απονομή το 1929 μέχρι το πρώτο αγαλματίδιο που απονεμήθηκε σε ηθοποιό μετά τον θάνατό του, δεν είναι λίγες οι φορές έχουμε να θυμόμαστε γοητευτικές συγκινήσεις και εντυπωσιακά γεγονότα.

Η πρώτη απονομή των Όσκαρ (16 Μαΐου 1929)

Τον Μάιο του 1929 η Ακαδημία Κινηματογράφου πραγματοποίησε την πρώτη τελετή για την απονομή βραβείων στις ταινίες που ξεχώρισαν το 1927 και το 1928. Το κόκκινο χαλί στρώθηκε στο ξενοδοχείο Ρούσβελτ, στο Χόλιγουντ του Λος Άντζελες και οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο τότε πρόεδρος της Ακαδημίας, Ντάγκλας Φέρμπανκς. Οι υποψήφιοι δεν είχαν καμία αγωνία, μιας και οι νικητές είχαν ανακοινωθεί ήδη τρεις μήνες πριν από την τελετή!

Τα Φτερά: Η πρώτη ταινία που πήρε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας 

Η πολεμική ταινία «Τα Φτερά» του Γουίλιαμ Γουέλμαν δεν ήταν απλά η πρώτη ταινία που απέσπασε βραβείο καλύτερης ταινίας στην ιστορία του θεσμού, αλλά και η πρώτη βωβή ταινία που βραβεύτηκε. Η υπόθεσή της αφορά δύο άντρες που κατατάσσονται στον στρατό, ως πιλότοι, για τις ανάγκες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι αρκετά ρεαλιστικές σκηνές με τις εναέριες μάχες και η σκηνή με την ημίγυμνη Κλάρα Μπόου είναι μερικά από τα στοιχεία που έφεραν την ταινία μπροστά από την εποχή της. Η μελωδία του Μπρόντγουεϊ (1929): Η πρώτη ταινία με ήχο που κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Η Μελωδία του Μπρόντγουεϊ είναι η πρώτη ομιλούσα ταινία που κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο Καλύτερης Ταινίας, όπως επίσης και ένα από τα πρώτα μιούζικαλ που περιέχει σκηνή με τεχνικόλορ. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ήταν και η Μπέσι Λαβ, που ήταν επίσης υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Η ”all talking, all singing, all dancing” ταινία, όπως διαφημιζόταν το 1929, εξιστορεί τις ερωτικές περιπέτειες των αδερφών Χάριετ και Κουίνι Μαχόνει που συμμετείχαν ως δίδυμο σε καλλιτεχνικές επιθεωρήσεις.

Μάρτι (1955): Η πρώτη τηλεταινία που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και βραβεύτηκε

Βασισμένη στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του 1953 σε σενάριο Πάντι Τσαγιέφσκι, η ταινία ”Μάρτι” κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας στην τελετή του 1956. Ταυτόχρονα, ο σκηνοθέτης της ταινίας, Ντέλμπερτ Μαν, έγινε ο πρώτος που βραβεύτηκε με Όσκαρ Σκηνοθεσίας για το κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Ο πρωταγωνιστής Μάρτι (Έρνεστ Μποργκνάιν) είναι ένας καλόκαρδος και μοναχικός Ιταλοαμερικανός χασάπης, που ζει στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης με τη μητέρα του και όταν παροτρύνεται να βγει από το σπίτι και να ζήσει τη ζωή του, γνωρίζεται με την δασκάλα Κλάρα (Μπέτσι Μπλερ).

Όσα παίρνει ο άνεμος (1939): Η πρώτη έγχρωμη ταινία που βραβεύτηκε

Η επική ιστορική ρομαντική ταινία σε σκηνοθεσία Βίκτορ Φλέμινγκ έλαβε συνολικά 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ και κατάφερε να κερδίσει συνολικά οκτώ αγαλματίδια (ανάμεσά τους και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας) συν δύο τιμητικά βραβεία. Ο Κλαρκ Γκέιμπλ και η Βίβιαν Λι έχουν μείνει στην ιστορία για την κινηματογραφική τους συνύπαρξη σε μια ταινία που εξακολουθεί να συγκινεί αρκετές δεκαετίες αργότερα.

Ο Νονός 2 (1974): Η πρώτη «συνέχεια» που κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Από τη μέρα που κυκλοφόρησε το sequel, αρκετοί ήταν αυτοί που υποστήριζαν ότι πρόκειται για ένα αριστούργημα, ενδεχομένως αρτιότερο και από την πρώτη ταινία. Ο Αλ Πατσίνο και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο (που πήρε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου) υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Φράνσις Φροντ Κόπολα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στις παράλληλες ιστορίες για την μαφιόζικη φαμίλια των Κορλεόνε.

Η Ιδιωτική Ζωή του Ερρίκου του 8ου (1933): Η πρώτη εκτός Χόλιγουντ ταινία που βραβεύτηκε: 

Η ιστορική ταινία του Αλεξάντερ Κόρντα, βρετανικής παραγωγής, ήταν αυτή που καθιέρωσε τον Τσαρλς Λότον ως κινηματογραφικό αστέρα. Ο ηθοποιός απέσπασε χρυσό αγαλματίδιο Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στον ρόλο του μονάρχη της Αγγλίας ενώ η ταινία, αν και υποψήφια για Όσκαρ, έχασε το μεγάλο βραβείο από το φιλμ ”Καβαλκάντι”.

Η Ατιμασμένη (1960): Η πρώτη ξενόγλωσση ερμηνεία που βραβεύτηκε

Η ιταλική δραματική ταινία (αγγλικός τίτλος: Two Women), σε σκηνοθεσία Βιττόριο Ντε Σίκα, χάρισε στην 26χρονη τότε Σοφία Λόρεν το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της. Το μυθιστόρημα του Μοράβια που διασκευάστηκε για τη μεγάλη οθόνη διηγείται τη ζωή μιας πανέμορφης χήρας μαζί με τη 12χρονη κόρη της κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δίκτυο (1976): Το πρώτο μετά θάνατον Όσκαρ 

Η δραματική ταινία ”Το Δίκτυο”, σε σκηνοθεσία Σίντνει Λουμέτ, έμελλε να μείνει στην ιστορία για ένα τραγικό λόγο. Ο πρωταγωνιστής της, Πίτερ Φιντς, που υποδύθηκε έναν εκφωνητή δελτίου ειδήσεων ο οποίος μαθαίνει την απόλυσή του και ενημερώνει το κοινό ότι πρόκειται να αυτοκτονήσει, έφυγε από τη ζωή από έμφραγμα δυο μήνες πριν από την τελετή απονομής. Έτσι έγινε ο πρώτος ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου μετά θάνατον.

Ο Δρόμος της Αγάπης (1944): Ο πρώτος ηθοποιός που απέσπασε δύο υποψηφιότητες για την ίδια ερμηνεία

Η ερμηνεία του Μπάρι Φιτζέραλντ στην ταινία ”Ο Δρόμος της Αγάπης” ενθουσίασε τόσο την Ακαδημία που τον πρότεινε ταυτόχρονα για δύο Όσκαρ, εκείνα του Α’ και Β’ Ανδρικού Ρόλου. Αυτό το μπέρδεμα ανάγκασε τους υπεύθυνους να ρίξουν μια δεύτερη ματιά στους κανονισμούς, ώστε να φροντίσουν να μην ξαναγίνει (και δεν ξαναέγινε).

*Με πληροφορίες από το περιοδικό της Παράλλαξης, Απρίλιος 1999, τεύχος 51

Διαβάστε τα πάντα για τις υποψηφιότητες και τα ΟSCAR εδώ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα