Γίνε εθελοντής για το περιβάλλον

0
3158

εθελοντης

Ξεκινώντας να γράψω αυτό το κείμενο, ανέτρεξα κάποια χρόνια πίσω όταν ζούσα στην Κρήτη που κάνοντας βόλτα στο παλιό λιμάνι των Χανίων ή του Ρεθύμνου στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου, έβλεπα τα περίπτερα του “Αρχέλων”. Τότε με θαυμασμό αλλά και περιέργεια επεξεργαζόμουν το υλικό που είχαν προς διάθεση για το κοινό και κάπως ζήλευα που παρόλο που κι εγώ στο παρελθόν είχα κάνει αίτηση για ένα πρόγραμμα εθελοντισμού στην Κάρπαθο, δεν κατάφερα ποτέ να πάω. Θυμάμαι ότι πάντα είχα την επιθυμία να δω φώκια και η ιδέα ότι θα μπορούσα να βρίσκομαι δίπλα και να ενεργώ για την προστασία των συμπαθέστατων αυτών πλασμάτων της θαλάσσιας πανίδας, μού κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον. Τελικά στην Κάρπαθο πήγα, χωρίς όμως να κάνω εκεί πράξη την εθελοντική μου συνείδηση. Επίσης μέχρι σήμερα νομίζω ότι δυστυχώς δεν έχω δει φώκια παρόλο που επιλεκτικά ζω σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Αλήθεια εσύ πόσες φορές έχεις δει φώκιες; Δελφίνια; Χελώνες στις αμμουδιές;

Σου δίνεται η ευκαιρία να έρθεις κοντά τους και μάλιστα καθημερινά αρκεί να προσφέρεις το χρόνο και την αγάπη σου για τη φύση δηλώνοντας συμμετοχή σε μία από τις Περιβαλλοντικές Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Έχεις τη δυνατότητα να βοηθήσεις με το δικό σου τρόπο ενώ το πιο ωραίο είναι ότι η αποζημίωση είναι ψυχική, συνδυάζοντας ηθική ικανοποίηση και εσωτερική γαλήνη.

Τι είναι όμως οι ΜΚΟ; Οι ΜΚΟ ορίζονται ως πολιτικά ανεξάρτητες και κομματικά ανένταχτες οργανώσεις οι οποίες προσφέρουν έργο κοινής ωφέλειας και λύσεις για την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και είναι ανεξάρτητες από οικονομικά συμφέροντα. Το νομικό τους πλαίσιο καθορίζει αναλόγως και τη λήψη αποφάσεων όπως και τη βελτιστοποίηση των πιθανοτήτων επίτευξης των στόχων τους. Εξίσου επηρεάζονται και η αναγνωρισιμότητα τους αλλά και η δυνατότητα χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων τους.

Είναι αλήθεια ότι έχουν ακουστεί πολλά για τις οργανώσεις αυτές και κυρίως για τα κίνητρα δραστηριοποίησης της ομάδας των ανθρώπων που αναφέρονται ως εμπνευστές. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, ανεξάρτητα από το εάν η ίδρυση μιας ΜΚΟ ξεκίνησε πραγματικά από ένα όραμα που ταυτίστηκε με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μιας περιοχής, εάν έχεις τη διάθεση να προσφέρεις, σίγουρα ομαδικά μπορείς να καταφέρεις περισσότερα και σίγουρα το περιβάλλον θα επωφεληθεί. Πέρα από τυχόν συμφέροντα που μπορεί ή όχι να κρύβονται πίσω από την ίδρυση των ΜΚΟ, η προσφορά σου θα είναι υπολογίσιμη, αξιοποιήσιμη και κυρίως αδιαμφισβήτητη!

Αφιέρωσε λοιπόν ένα κομμάτι από την πορεία σου σε μια εθελοντική δράση. Η φύση έχει ανάγκη το «Ευχαριστώ» σου για… τη ζωή που δίνει στη ζωή σου!

Οι προτάσεις μου:

Αρχέλων – Σύλλογος για τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους. Πιθανές ενδεικτικές περιοχές που μπορεί να εργαστείς: Ζάκυνθος, Κρήτη, Πελοπόννησος

http://www.archelon.gr/

Mom – Ελληνική εταιρεία για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας, μοναδικού είδους φώκιας και σπανιότερου είδους φώκιας στον πλανήτη

http://www.mom.gr/

Northern Aegean Dolphin Project – Ερευνητικό πρόγραμμα της Mom σε μια προσπάθεια να γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία για τους πληθυσμούς δελφινιών στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή.

http://www.mom.gr/displayITM1.asp?ITMID=419&LANG=GR

Πιθανές ενδεικτικές περιοχές που μπορεί να εργαστείς: Κάρπαθος, Αλόννησος

Στην περίπτωση που είσαι περισσότερο τύπος του βουνού ή σου ταιριάζει πιο πολύ το ορεινό τοπίο ακόμη και το καλοκαίρι, μπορείς να έρθεις σε επαφή με αρκούδες ή σπάνια πουλιά προστατεύοντας την άγρια φύση, τα ζώα ή τα πουλιά της. Προτείνω τις παρακάτω επιλογές:

Αρκτούρος – Αστική, μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Περιοχή απασχόλησης: Νυμφαίο Φλώρινας

http://www.arcturos.gr/ Εναλλακτικά http://www.callisto.gr/

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία – Περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση με αντικείμενο την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους στην Ελλάδα. Πιθανές ενδεικτικές περιοχές που μπορεί να εργαστείς: Πύλος, Αντικύθηρα, Έδεσσα

http://www.ornithologiki.gr/ ή και στην Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών http://www.spp.gr/

Τέλος μπορείς να βρεις προγράμματα εθελοντικής εργασίας στο εξωτερικό (π.χ. Ισλανδία, Ιταλία, Γαλλία) στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.elix.org.gr/index.php/el/

 

Shares
Προηγούμενο άρθροΠάσχα σε νησί: 5+1 λόγοι για να επιλέξεις τη Σάμο
Επόμενο άρθροΤα Κόκκινα έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης
Ελένη Αλεξίου
Κατάγομαι από την Καστοριά και ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός έχω γυρίσει και έχω ζήσει σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Οι σπουδές μου είναι στη Διατροφή και την Άσκηση ενώ τώρα βρίσκομαι στο 3ο έτος της Σχολής Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Λατρεύω τη φύση, τα ταξίδια, τη φωτογραφία ενώ αγαπημένες μου δραστηριότητες είναι το ποδήλατο, το κολύμπι και το περπάτημα στο βουνό. Θα ήθελα κάποια στιγμή να ταξιδέψω ή και να ζήσω ένα διάστημα στη Νέα Ζηλανδία, την Ανατολική Αφρική, το Θιβέτ... Αυτό που απολαμβάνω περισσότερο είναι να βλέπω τα παιδιά να προτιμούν το παιχνίδι από την οθόνη και όνειρο μου είναι να γίνουν σχολεία όπου να παίρνουν το μάθημα που τους αξίζει "Να μαθαίνουν να τρώνε".

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ